Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Bez tehnologije na predavanjima: studenti koji koriste tablete i računala dobivaju lošije ocjene

MojFaks | Akademska četvrt, 24.05.2016.Bez tehnologije na predavanjima: studenti koji koriste tablete i računala dobivaju lošije ocjene

Recentna studija pokazala je da korištenje napredne tehnologije tijekom predavanja ima negativne posljedice na učinkovitost rješavanja testova i u prosjeku rezultira nižim ocjenama.

Istraživanje koje je objavila ekipa znanstvenika s uglednog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) otkriva da su studenti koji na predavanjima i seminarima nisu smjeli koristiti laptope i druge oblike digitalne tehnologije uspješniji na ispitima od svojih kolega koji su smjeli tipkati, surfati i "scrollati".

Istraživači predlažu da bi se uklanjanjem napredne tehnologije iz predavaonica mogao postići učinak ekvivalentan poboljšavanju kvalitete podučavanja.

Istraživanje je podijelilo 726 preddiplomskih studenata u 3 skupine tijekom 2014./2015. i 2015./2016. akademske godine. Predavaonice u kojima je sjedila kontrolna skupina bile su potpuno bez napredne tehnologije – studenti nisu smjeli koristiti tablete i laptope tijekom predavanja. Drugoj grupi dozvolili su korištenje ovih uređaja, a treća skupina smjela je koristiti samo tablete.

"Rezultati našeg eksperimenta pokazuju da računala i računalni uređaji imaju negativan učinak na akademske rezultate", zaključili su istraživači uz komentar da su smetnje s elektroničkih uređaja uz pristup internetu blokirale bilo kakvu potrebu za vođenjem bilješki i istraživanjem tijekom predavanja.Rezultati su još neobičniji ukoliko u obzir uzmemo činjenicu da je istraživanje provedeno među studentima vojne akademije West Point u SAD-u na kojoj su studenti motivirani i discipliniraniji od većine ostalih kolega na drugim fakultetima, a rangira ih se jako rigorozno baš po kriteriju ocjena koje dobivaju na ispitima.

"U okružju u kojemu je još manje poticaja da studenti aktivnije studiraju, gdje postoji manje disciplinskih postupaka za oblike ponašanja koji ometaju studente, ali i ondje gdje su grupe studenata prevelike, učinak internetske tehnologije na uspjeh pojedinaca još je snažniji jer su šanse da će profesor uočiti i disciplinirati ovakvo ponašanje zbilja male", zaključili su znanstvenici.

Tom Bennett, osnivač skupine za edukaciju ResearchED koja predvodi proučavanje utjecaja korištenja pametnih telefona u predavaonicama, primjerio je da je ovo istraživanje potvrdilo da čak i najbolje studente dekoncentrira i ometa pristup internetu i digitalnim uređajima, što dosadašnje studije nisu "pokrivale".

"Naravno, ne radi se o nekoj gotovoj stvari na temelju koje bi trebali donositi ozbiljne zaključke ili pravila jer rezultate treba iščitavati u kontekstu iskustva preddiplomskih studenata, ali postavlja neka jako zanimljiva pitanja u kontekstu predavača i profesora. Trebaju li nam tableti? Kako kompenzirati ovu moguću distrakciju koja vreba prilikom korištenja tableta i laptopa?", upitao se Bennett.

Novo istraživanje je drugačije jer analizira rezultate studenata koji su dobiveni u predavaonicama, a ne u umjetno isceniranom eksperimentu.

"Želimo istaknuti da ova istraživanja nisu povezana s predavanjima u sklopu kojih se namjerno i ciljano koriste tableti ili laptopi jer takve vježbe definitivno mogu pomoći studentima da usvoje i zapamte materiju", dodali su znanstvenici s ovog projekta.

L.B./izvor: Guardian
foto: Pixabay


MITistraživanjedigitalna tehnologijarezultati na ispitimaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se