Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Dekan zagrebačkog fakulteta obratio se studentima: 'Nemojte maštati o bezuvjetnom upisu godine'

MojFaks | Akademska četvrt, 16.04.2020., Autor: Anja Z.Foto: / Shutterstock

Već mjesec dana održava se online nastava na svim fakultetima u Hrvatskoj. Prije dva tjedna pisali smo o poteškoćama koje su se pojavile na fakultetima koji imaju veliki broj praktičnih sati u studijskim programima.

Nakon što nam se javio student treće godine Kineziološkog fakulteta koji je ukazao na nedostatke i propuste u organizaciji nastave te iskazao zabrinutost za predstojeći ispitni rok, razgovarali smo s prodekanicom za nastavu i studente dr. sc. Majom Horvatin koja nam tada nije mogla ponuditi točne informacije kako će se ispiti odvijati. 

...Na KIF-u ne znaju kako polagati ispite, ali tvrde: 'Ove godine mora biti drugačije!' Imamo odgovor prodekanice...


Danas se u pismu studentima i studenticama KIF-a, obratio dekan Tomislav Krističević, a pismo prenosimo u cijelosti. 

"Poštovane studentice i poštovani studenti,

prije svih obavijesti i informacija nadam se da ste svi VI i svi članovi Vaših obitelji zdravi i dobro, koliko možemo biti dobro u ovim izvanrednim, neuobičajenim i izazovnim vremenima

Kao što svi znate u Republici Hrvatskoj proglašeno je odlukom Ministarstva zdravstva dana 19. ožujka Izvanredno stanje uzrokovano pandemijom virusa COVID -19. Već prije toga odlukama Kriznog stožera RH od 16. ožujka obustavljena je nastava na svim visokim učilištima pa tako i na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od tog dana smo počeli izvoditi naš nastavni plan i program na drukčiji način, tzv. učenjem na daljinu (on line nastavom) koristeći primarno Moodle tj. Merlin sustav.

Ubrzo nakon toga 22. ožujka područje grada Zagreba pogođeno je potresom koji je znatno oštetio veći broj građevina, iznimno su stradali i brojni objekti Sveučilišta u Zagrebu, a i zgrada našeg fakulteta pretrpjela je određena oštećenja. Jedan dio naših studenata i djelatnika morao je iseliti iz svojih domova, veliki dio svih nas brine o svojim roditeljima i starijim članovima obitelji koji su posebno osjetljivi u ovoj situaciji, a brojni naši djelatnici i sa svojom djecom prolaze školu u svojim domovima.

Usprkos svemu tome nastava na daljinu na našem fakultetu se odvija. Oblik nastave koji je za sve nas, i studente i nastavnike, novi. Oblik nastave koji je u potpunosti neprimjeren našim specifičnim tzv. teoretsko- praktičnim predmetima koji za provedbu nastave zahtijevaju naše specifične prostore (dvorane) u kojima stječemo praktične ishode učenja (demonstracije elemenata tehnike iz različitih sportova). Svima je potpuno jasno da se taj ishod učenja ne može ostvariti učenjem na daljinu iz dnevnog boravka, to nitko od Vas kolegice i kolege ne očekuje i ako Vas to brine…. molim Vas, ne brinite. Naglasak u ovom periodu nastave na daljinu je u stjecanju onih ishoda učenja koji su isključivo teoretske prirode, svi nastavnici su dobili upute da i iz praktičnih predmeta u ovom trenutku naglasak stave na taj dio premeta. Kao što sam Vam već spomenuo i za sve nas je ovo novi način rada i nismo ni mi bili spremni za ovakav oblik nastave. Profesori su se različito prilagodili, pa je nastava u ova 4 tjedna bila na nekim predmetima dobro organizirana, a na nekima 'malo' manje dobro i ja Vam se u ime svih nas ispričavam za sve nedostatke koji su bili prisutni. Što se tiče tehničke podrške, servera i Internet veze…. to nije nešto na što mi s fakulteta možemo utjecati jer smo i mi sami korisnici tih usluga, pa Vas molim da nas za to ne krivite i ne prozivate. Hvala Vam svima koji ste do sada ispunili anketu o nastavi za daljinu, a Vas koji još niste molim da ju ispunite kako bi mi imali što više vaših prijedloga kako da unaprijedimo ovaj oblik nastave na koji smo za sada svedeni.

Danas je objavljena odluka o održavanju ispita, pismenih i usmenih, na onim predmetima koji su isključivo teoretski i teoretskih dijelova praktičnih predmeta, pa Vas molim da ju pročitate i iskoristite ispitne termine i rokove za ispite iz prethodnih semestara koje još niste položili.

Pitanja koje su do sada mnogi postavljali vezana su za našu specifičnu praktičnu nastavu, terensku nastavu, praksu po školama i najvažnije praktični kolokviji i praktični dijelovi ispita. Posebno mi je drago da je dobronamjerni i zabrinuti student treće godine, već nakon dva tjedna trajanja ove izvanredne mjere i tjedan dana nakon razornog potresa postavio i u medijima to pitanje (objavljeno 2. travnja). Pa krenimo redom… o datumu prekida izvanrednih mjera, a što podrazumijeva i početak kontaktne nastave na Sveučilištima (dakle i praktične kolokvije i praktične ispite) odlučuje Krizni stožer Republike Hrvatske i tu Kineziološki fakultet nema nikakvu autonomiju te ja na to pitanje ne mogu odgovoriti. Akademska godina traje do kraja rujna, odnosno imamo još 5 i pol mjeseci do tada. Ako ove izvanredne mjere potraju još mjesec dana, još uvijek imamo dovoljno vremena da se u jednom manjem opsegu intenzivno odradi praktični dio nastave na praktičnim predmetima, produže ispitni rokovi u ljetnom ispitnom roku kroz cijeli srpanj, ranije započne jesenski rok, fakultet bude otvoren za vježbanje cijeli kolovoz...

Onoga trenutka kada Krizni stožer izda obavijest s točnim datumom otvaranja fakulteta Kineziološki fakultet će sukladno odlukama Sveučilišta u Zagrebu donijeti novi kalendar i raspored nastave i ispita. Tada ćemo točno moći odgovoriti na pitanje hoće li se ove akademske godine održati preostala terenska nastava ili ne. Imat ćemo točnu informaciju koliko će se nastave održati u ljetnom semestru i po kojem rasporedu. Točan raspored ispita u ljetnom i u jesenskom ispitnom roku. Nagađanja kada, kako i koliko čega u ovom trenutku su pusta naklapanja i ja se u to ne želim upuštati.

Također Vas molim da sada 16. travnja, ne počnete kombinirati i maštati o bezuvjetnom upisu na višu godinu, prijenosu većeg broja bodova, prijenosu praktičnih predmeta, polaganju samo teoretskih dijelova ispita i sl., ponovit ću ova akademska godina za sada još uvijek traje do 30. rujna 2020., a do tada imamo još puno vremena.

Iskoristite mogućnost polaganja teoretskih ispita koje ste do sada odslušali, pratite nastavu koju profesori organiziraju i provode putem Merlina te pripremajte sve ono što možete u ovim izvanrednim okolnostima.

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu je dužan poštovati odluke Kriznog stožera RH, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Sveučilišta u Zagrebu, a sve navedene institucije djeluju s ciljem da osiguraju, u prvom redu zdravlje svih građana Republike Hrvatske i normalno funkcioniranje svih segmenata društva i života.

Ovaj Fakultet se pokazao posebnim u jednoj iznimnoj situaciji početkom 90-tih godina prošlog stoljeća kada se stvarala Republika Hrvatska, uopće ne sumnjam da ćemo i ovu situaciju prebroditi bez većih posljedica. Samo Vas sve molim za razumijevanje, strpljenje i toleranciju. Svima nama djelatnicima Kineziološkog fakulteta je u interesu da Vi studenti dobijete sva potrebna znanja i vještine kako bi s uspjehom završili naš studij, pokušaje vidjeti i našu stranu u ovoj situaciji. 
Molim Vas čuvajte se i ostanite doma. Uskoro će opet biti prilike za naš način života i studiranja… I ovo će proći. 

Vaš dekan
Tomislav Krističević"


Kineziološki fakultet u Zagrebuonline nastavapismo dekanaTomislav Krističevićnastava na daljinupraktična nastavaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se