Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Donosimo vam ispovijest osječkog studenta: 'Znalo se događati da studenti padnu ispit jer ne stave zarez na pravo mjesto'

MojFaks | Akademska četvrt, 13.09.2019.Donosimo vam ispovijest osječkog studenta: 'Znalo se događati da studenti padnu ispit jer ne stave zarez na pravo mjesto'

Nedavno je u redakciju MojFaks pristigao email čitatelja koji je, potaknut našim prethodnim člancima o stanju na pojedinim fakultetima, odlučio progovoriti o situciji koja se odvija već duže vrijeme i na njegovom fakultetu – Odjelu za matematiku na osječkom Sveučilištu J. J. Strossmayera. I kada smo mislili da je prolaznost od 16 posto na zagrebačkom Pravu bila izrazito niska, ovaj student nam govori kako ispit iz kolegija Linearne algebre II prođe kritičnih osam posto brucoša.

...Sjećate se studenata zagrebačkog Prava koji jedva prolaze ispite? Na Pravnom fakultetu u Splitu je još gore


Kako su do rujna ove godine studenti Matematike imali priliku izaći i do pet puta na većinu ispitnih rokova, ovaj student, kojeg ćemo za potrebe članka nazvati Lovro, govori nam kako je na nekim predmetima s prve i druge godine preddiplomskog studija prolaznost u alarmantnom stanju.

Osim Linearne algebre II, i Elementarna geometrija s ljetnog semestra prve godine ima prolaznost od 11 posto, dok se na drugoj godini studenti najviše bore s Funkcijama više varijabli, gdje je prolaznost 20 posto. Lovro razlog ovakvih rezultata vidi u nekvalitetnom materijalu za učenje.

Screenshot Studomata/ Foto: privatna arhiva MojFaks

"Mi studenti smo prisiljeni učiti samo iz svojih bilješki s predavanja koje su često neprecizne i netočne jer je teško pohvatati sve što profesor napiše na ploču, plus još sve ono što samo kaže jer je riječ o složenim matematičkim izrazima koje ne možemo zapisati svojim riječima
", govori nam.

Osim nekvalitetnih materijala, student se požalio i na usmene ispite, koji kako stvaraju probleme svim hrvatskim studentima, pa tako i ovima. Kako neslužbeno zasad doznajemo, ove sporne predmete ipak kolokvira oko dvije trećine studenta, no Lovro naglašava kako tu više od polovice studenata spada pod studente ponavljače. A kada studenti i dođu do usmenog ispita, dočeka ih još gori zadatak.

Studenti moraju, govori nam Lovro, znati apsolutno sve što predmet nudi, a profesori očekuju od njih i apsolutno razumijevanje gradiva, od riječi do riječi - "Znalo se događati da studenti padnu ispit jer ne stave zarez na pravo mjesto jer po mišljenju nekih profesora to značajno mijenja definiciju", a sve to za ocjenu dovoljan.

Izborni predmeti postoje, ali je izbor minimalan


No tu nije kraj njihovih zanemarenih problema. Odjel svojim studentima nudi i izborne predmete na drugim i trećim godinama preddiplomskih studija, koji su čak bili i zahvaćeni kada se pretprošle godine mijenjao izvedbeni program, pa se količina izbornih predmeta povećala, ali kako za koje studente.

Preddiplomski studiji koji se izvode – Matematika te Matematika i računarstvo, postali su puno više povezani, ali na štetu studenata Matematike.

"Bio je plan da će studenti birati izborne predmete s obzirom na preference i s obzirom na to što žele na diplomskom studiju, ali su studenti dobili izbor uglavnom računarnih predmeta, iako studenti nisu zainteresirani za taj modul"
, govori nam Lovro.

I zaista, uzmimo li ponudu izbornih predmeta na drugoj godini Matematike, od šest izbornih predmeta koji se nude, dva jesu 'matematički usmjerena', dok su ostali predmeti više računalne prirode, a to dokazuje i činjenica što su ti ostali predmeti ustvari obavezni predmeti koje studenti Matematike i računarstva moraju položiti tijekom prve dvije godine.

Izborni predmeti koje su studenti druge godine mogli odabrati prošle akademske godine/ Foto: Screenshot mathos.unios.hr

Dok su studenti muku mučili sa spomenutim predmetima, profesori bili su svjesni situacije, no, govori nam Lovro, "samo su govorili kako im je žao što je to ispalo tako loše i teško, ali da prve generacije moraju ispaštati".

Druga generacija, ona koja upisuje drugu godinu ove akademske godine, možda i neće toliko ispaštati, pa će u ponudi, izbornih, osim spomenutih, imati i kolegije Osnove fizike I te Osnove fizike II.

Zasad je redakcija portala MojFaks ustupila u kontakt i s pročelnikom Odjela, Kristianom Sabom, kao i prorektorom Sveučilišta za nastavu i studente, Draženom Kozakom, no službene informacije još nismo dobili, stoga nastavak ove priče pratite sljedećih nekoliko dana na portalu.Paula Hađur
Foto: mathos.unios.hr


Sveučilište u OsijekuOdjel za matematikunezadovoljni studentniska prolaznostKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se