Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Inovacija zagrebačkog studenta oduševila svjetske inovatore: Osvojio čak šest odličja!

MojFaks | Akademska četvrt, 30.05.2019.Inovacija zagrebačkog studenta oduševila svjetske inovatore: Osvojio čak šest odličja!

Na 10. jubilarnom nastupu na najvećoj europskoj izložbi inovacija Euroinventu u rumunjskom Iasiju, hrvatski inovatori osvojili su 19 vrijednih odličja za 9 izloženih inovacija, od kojih su brojna sa Sveučilišta u Zagrebu.

Do sada nezabilježen uspjeh postigao je student Fakulteta strojarstva i brodogradnje Šime Grbić, osvojivši za svoje Vozilo pogonjeno pneumatskim mišićima šest vrijednih odličja među kojima i zlatnu medalju Euroinventa i posebno zlatno odličje WIIPA (Svjetska organizacija udruge inovatora).

Šime je student prve godine diplomskog studija na FSB-u, smjer Mehatronika i robotika. Okosnica završnog rada na preddiplomskom studiju bila mu je tema projektiranja i upravljanja vozilom pogonjenim stlačenim tlakom. Da se prijavi na Euroinvent podstakao ga je njegov mentor prof.dr. Željko Šitum koji je prepoznao potencijal projekta, što je rezultiralo više nego sjajnim rezultatima. Kako za Poslovni dnevnik govori Grbić znanja stečena na fakultetu mogu se iskoristiti u ovakvom radu, a njemu se tema razvoja robotike i autonomnih vozila činila posebno zanimljivom.

"Kako dolazim iz radišne obitelji, oduvijek sam tati pomagao u garaži popravljajući razne strojeve pa sam tako i došao u doticaj s praktičnom izradom i naučio puno jer tijekom srednje škole u gimnaziji nije bilo prilike za praktične radove. Najviše su mi pomogli moj mentor, tvrtka Festo koja je donirala komponente za izradu, Udruga mehatroničara FSB-a te moji roditelji i djevojka koji su mi bili velika moralna, a ponekad i financijska podrška", ističe Šime za Poslovni dnevnik.

Foto: Freepik

Grbić je nagrađen za inovaciju Vozilo pogonjeno pneumatskim mišićima tj. Mobilni robot koji za svoje pokretanje i skretanje koristi stečeni zrak. Zrak se kontrolirano ventilima pušta u pneumatske mišiće, koji svojom kontrakcijom zakreću koljenasto vratilo vozila i tako pokreću vozilo, objašnjava Željko za Poslovni dnevnik. Vozilo je i ekološki prihvatljivo jer nema emisije štetnih plinova.

"Skretanje je riješeno uz pomoć linearnoga pneumatskog koračnog motora, koji je nova vrsta pneumatskog aktuatora koji nam je predložio profesor sa sveučilišta u Twentu u Nizozemskoj. On nam je omogućio pravilnu geometriju skretanja i različito zakretanje unutarnjeg i vanjskog kotača vozila. Cijelim sustavom se upravlja preko Arduino mikrokontrolera, a u Arduino C jeziku je pisan i program", navodi Šime.

Primjena


Izum mladog inovatora Grbića može se primijeniti kao dio nekog hibridnog vozila ili kao mobilni robot za inspekciju u eksplozivnim atmosferama gdje iskrenje može dovesti do zapaljenja ili eksplozije.

"Mobilni pneumatski roboti su relativna novost u svijetu robotike, no tema je nedovoljno raširena i istražena pa zato ima i puno prostora za daljnji razvoj i napredak. Zasad svoju ulogu ova vozila većinom pronalaze kao eksperimentalni postavi i prikaz inženjerskog znanja i vještina.", pojašnjava Grbić.
 
Kada je riječ o njegovom vozilu ono je pri kraju s izradom, daljnja nadogradnja može se očekivati na području softvera gdje Grbić planira dodati još neke funkcije poput daljinskog upravljanja, a ne samo autonomnog.

"Također je vrlo vjerojatna nadogradnja senzora i senzorskih sustava vozila kako bi se ono što bolje moglo snalaziti u nestrukturiranoj okolini. Sama automobilska industrija je trenutačno na prekretnici jer automobile s klasičnim motorom na unutarnje izgaranje trenutačno sve više potiskuju električni pogoni te razni hibridni pogoni za koje se ponekad koristi i pneumatika ili hidraulika. Primjerice, Rimac automobili rade stvarno izvrstan posao i pravi su primjer razvoja novih tehnologija. Poslovi u automobilskoj industriji već sada su jako traženi i mislim da će ta potražnja samo rasti", zaključuje student i inovator Šime Grbić u razgovoru za Poslovni dnevnik.

A.Z.
Izvor: Poslovni dnevnik
Foto: Sveučilište u Zagrebu


EuroinventŠime GrbićVozilo pogonjeno pneumatskim mišićimaFakulteta strojarstva i brodogradnjeodličjaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se