Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zagrebačkog studenta iznenadilo stanje na računu: Znate li da možete ući u minus na iksici?

MojFaks | Akademska četvrt, 12.06.2017.Zagrebačkog studenta iznenadilo stanje na računu: Znate li da možete ući u minus na iksici?

Ulazak u minus u Hrvatskoj nije ništa čudno pa tako minuse susrećemo najčešće na vlastitim bankovnim računima. No, jeste li znali da i na iksici možete 'ući u minus'?

Oni koji su tijekom studija rijetko pohodili menzu znaju da im je česta misao bila: "Da barem postoje bankomati s kojih možeš dizati lovu s iksice umjesto da na njoj stoji 700 neiskorištenih kuna", ali sigurno nisu računali s time da bi mogli ući u minus. Na to nije računao ni student kojeg je prije nekoliko dana dočekao minus na iksici.

...Raste biznis prodaje x-ica: Zbog tipičnog hrvatskog problema ove se godine traži kartica više...


Jedan zagrebački student je kao i obično otišao na klopu u menzu "Savska" pa naručio juhu od gljiva, dalmatinsku pašticadu s njokima, zelenu salatu i jogurt te to platio malo više od 12 kuna. Obrok bi bez iksice koštao 29, 41 kunu, iznos subvencije je 17, 38 kuna, a na računu se pojavilo još nešto i to vrlo neobično.


"Nova razina besparice - u minusu i sa iksicom..." foto: Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava/Ivan Hacegan"

Riječ je o minusu od 17 kuna i 38 lipa što se do sada nije moglo vidjeti na računima iz menze. Kako bismo provjerili o čemu se radi i je li moguće ući u minus na iksici, kontaktirali smo Srce u čijem je sustavu "resor" najbitniji studentima - studentska prehrana.

Blagajna u menzi je bila u 'off-line' načinu rada i tako se stvorio minus


Na pitanje o minusu na iksici odgovorila nam je voditeljica Ureda za odnose s javnošću Srca, Nataša Dobrenić. Kaže da se u konkretnom slučaju radi o situaciji kada je student došao u menzu čija je blagajna tada radila u 'off-line' načinu rada, odnosno bez povezanosti sa središnjim poslužiteljem. Nadalje, Dobrenić objašnjava da u takvom načinu rada privremeno nije moguće pročitati iznos preostalih sredstava subvencije sa središnjeg poslužitelja.

...Pravilnik o kojem ovih dana pričaju svi studenti: Znaš li pod kojim uvjetima možeš ostati bez subvencije na x-ici?...


"S obzirom na to da blagajna raspolaže podatkom o studentovim pravima, student može konzumirati hranu uz subvenciju, ali se to na računu u tom trenutku bilježi kao minus, a u središnjem sustavu evidentira nakon uspostave veze blagajne sa središnjim poslužiteljem. Napominjemo, da u konkretnom slučaju, minus od 17,38 kuna iznosi točno koliko i subvencija na tom računu", kazala je Dobrenić iz Srca.


Foto: arhiva

Svaki student koji želi provjeriti stvarno stanje svoje subvencije te sav promet na blagajnama studentske prehrane, to može pogledati na web sjedištu issp.srce.hr, uz prethodnu registraciju. U slučaju da vas dočeka iznenađenje u obliku minusa na računu u menzi, nemojte paničariti nego samo posjetite stranicu Srca i bacite oko kolikim budžetom raspolažete na iksici.

Ivana Petrić
foto: Facebook/Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"/Ivan Hacegan/MojFaks, arhiva/kolaž: Pixlr


minusiksicamenzaSrceKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se