Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Liječit će nas doktori bez dana staža? Ove godine na medicinskim fakultetima diplomirat će liječnici koji neće morati na 'pripravnički'

MojFaks | Akademska četvrt, 21.01.2019.Liječit će nas doktori bez dana staža? Ove godine na medicinskim fakultetima diplomirat će liječnici koji neće morati na 'pripravnički'

Do sada su mladi liječnici po završetku fakulteta morali odraditi pripravnički staž, no, to više neće biti praksa pa se postavlja pitanje je li to dobra prilika za mlade liječnike ili opasnost za živote pacijenata?

U srpnju ove godine na našim bi medicinskim fakultetima trebali diplomirati prvi liječnici koji neće morati odraditi pripravnički staž već će odmah dobiti licencu za rad. Kako sada stvari stoje, neki će od njih krenuti na specijalizaciju, dok će se ostali, poput brojnih generacija prije njih, svoja praktična znanja u medicini stjecati u ordinacijama obiteljske medicine i ispostavama zavoda za hitnu medicinu, piše Novi list.

Ukidanje staža mladim liječnicima proizlazi iz direktive koju je pri ulasku u Europsku uniju donijelo Ministarstvo zdravstva i prema kojoj studenti medicine upisani nakon 1. srpnja 2013. po završetku studija neće morati odraditi pripravnički staž. Staž koji je nekada za doktore medicine trajao 12 mjeseci da bi prije nekoliko godina bio sveden na pet mjeseci, podrazumijevao je da mladi liječnici u okviru tog razdoblja prođu najvažnije rotacije na odjelima i osamostale se u svom radu.

Izvor: Unsplash

Prema pisanju Novog lista, ukidanjem staža, mladi liječnici osamostaljivati će se u okviru specijalizacije, ako je dobiju odmah nakon diplome ili u okviru sekundarijata, koji podrazumijeva nadzor starijeg liječnika u trajanju od najmanje šest mjeseci. Dok specijalizacija podrazumijeva bolnicu u kojoj uvijek postoji starija služba, zasad nije u potpunosti jasno tko će i kako nadzirati liječnike u ambulantama obiteljske medicine ili pak u vozilu hitne pomoći, gdje će brojni liječnici već ove godine krenuti u primjenjivati svoja stručna znanja i vještine. Budući liječnici već mjesecima upozoravaju da se ne osjećaju kompetentnima da odmah po završetku faksa od prvog dana počnu praktički samostalno raditi s pacijentima.

Rad mladih liječnika bez dana staža s licencom trebao bi biti reguliran pravilnikom


Ovaj tjedan u Ministarstvu zdravstva održan je još jedan sastanak na ovu temu na kojem su prisustvovali i studenti i profesori Medicinskog fakulteta u Rijeci. Prema riječima dekana Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Tomislava Rukavine, rad mladih liječnika bez dana staža s licencom trebao bi biti reguliran pravilnikom čiji bi prijedlog uskoro trebao biti usvojen.

Izvor: mef.unizg.hr

"Doktor medicine nakon diplome prema pravilniku može raditi u ordinacijama obiteljske medicine, u zavodima hitne medicinske pomoći i na hitnim bolničkim prijemima. Nadzor nad mladim liječnicima u ambulantama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti provodit će specijalisti obiteljske medicine, na zavodima za hitnu medicinu specijalisti hitne medicine, dok će u djelatnosti hitne bolničke medicine nadzor obavljati i druge bolničke specijalnosti. Iako to još nije definirano, mislim da bi ustanove i ordinacije same trebale definirati koliko mjesta predviđaju za sekundarijat mladih liječnika.", objašnjava Rukavina za Novi list.

...Nauče li već na faksu biti neljubazni? Studenti medicine iz tri Hrvatska grada otkrivaju jesu li spremni za teške razgovore s pacijentima...Kako dodaje, nadzor se prema sadašanjem prijedlogu provodi sve do trenutka kad se liječnik koji obavlja nadzor i mladi liječnik dogovore da je mladi doktor stekao sve kompetencije koje su mu potrebne za samostalan rad. Pritom nadzor mora trajati minimalno šest mjeseci, a tijekom nadzora cjelokupnu medicinsku dokumentaciju potpisuju mladi liječnik i njegov mentor. Rukavina ističe da liječnik koji obavlja nadzor na mjesečnoj razini ocjenjuje svog mladog kolegu, a ta se dokumentacija čuva kod poslodavca. Također, i mladi liječnik ocjenjuje provoditelja nadzora. Kako kaže, dosadašnje stažiranje od ovog ljeta postaje dio prošlosti. Prema njegovom mišljenju, ukidanje stažiranja i uvođenje sekundarijata, omogućava protočnost mladih liječnika kroz sustav. On smatra da će to pomoći da se mladi liječnici nakon diplome zadrže u Hrvatskoj.

Studenti medicine ne dijele mišljenje s dekanom jer njih 91 posto nakon diplome želi na pripravnički staž


Dekanovo mišljenje ne dijele studenti koji su još prošle godine proveli anketu među studentima medicine na temu ukidanja obaveze stažiranja. Anketu je ispunilo preko 1 000 studenata, a rezultati su pokazali da njih čak 91 posto po završetku studija želi imati pripravnički staž. Svoju trenutačnu kompetentnost za obavljanje posla u obiteljskoj ambulanti ili u hitnoj samo je 1,7 posto studenata ocijenilo ocjenom 5, dok je njih čak 69,3 posto svoju spremnost ocijenilo ocjenama 1 ili 2. "Ankete treba uzimati s dozom rezerve. Dizajn ove ankete izgleda kao da tek diplomiranim inženjerima građevine postavite pitanje: Osjećate li se sposobnima projektirati Pelješki most?", komentira Rukavina čiji osobni stav da stažiranje nije presudno u stjecanju iskustva kad su mladi liječnici u pitanju.

...Najteži ispit iz anatomije: Studenti medicine kupovali prolaz za 20 tisuća kuna...


Liječnik koji je tek završio fakultet, kako kaže, u ambulanti u gorskokotarskom Tršću, ako je sam, ne bi smio raditi, no sasvim je druga priča ako je s njim stariji kolega. "Govorim o svom osobnom iskustvu i moram reći da se nakon odrađenog staža kao liječnik nisam osjećao osobito iskusan. Naime, smatram da nema tog staža koji će liječniku dati te kompetencije koje će mu dati stvarno radno iskustvo.", ističe dekan riječkog Medicinskog fakulteta.

Izvor: Pixabay

Njegov optimizam ne dijele hitnjaci i obiteljski liječnici koji će najvjerojatnije prvi susresti s mladim liječnicima koji nisu odradili staž. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije dr. Davor Vukobrat uvjeren je da je staž bio puno bolji model edukacije mladih liječnika makar u trajanju od pet mjeseci.

"Osobno mi nije jasan rad pod nadzorom. Tog termina ranije nije bilo, a ne znam kako je to u našem slučaju uopće izvedivo. Hoćemo li u vozilu hitne pomoći imati dva liječnika, hoćemo li udvostručiti tim, kako ćemo to izvesti? Zasad nismo dobili nikakav naputak kako ćemo realizirati ono što piše u zakonu. Treba znati da je organizacija naše hitne medicine specifična i da se bitno razlikuje od bolničkih hitnih prijema gdje uvijek postoji starija služba.", upozorava Vukobrat.

"Treba vratiti pripravnički staž u protivnom će biti sve više slučajeva Metković"


Dok hitnjaci čekaju naputke, koncesionari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jasno poručuju: treba vratiti pripravnički staž u trajanju od 12 mjeseci u protivnom će biti sve više slučajeva Metković.

"Staž treba vratiti i stažiranje mladih liječnika treba trajati 12 mjeseci. Zašto? Primjerice, prije reforme hitne medicinske pomoći 2011. godine nije bilo slučajeva poput, Krka, Umaga i Metkovića. U hitnoj medicini radilo se u ordinaciji i na terenu. Danas hitna pomoć ne želi primiti bolesnog čovjeka i to je apsurd koji stvara Metkoviće. Godina dana staža potrebna je liječniku kako bi stekao iskustvo, stekao sigurnost i smanjio mogućnost pogreške. Liječnik ne može biti samostalan samo zato što je diplomirao. Ukidanje staža uopće nije u skladu s europskim propisima jer mnoge zemlje Europe s kojima se volimo uspoređivati imaju staž i niti jedna ga nije ukinula.", jasan je dr. Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Izvor: mef.unizg.hr

Kako navodi Bressan, nekompetentnosti mladih liječnika treba pribrojiti i konstantan deficit priljeva novog kadra. Naime, samo 40 posto liječnika koji će uskoro diplomirati na riječkom Medicinskom fakultetu s riječkog su područja pa Bressan pretpostavlja da ako u srpnju diplomira šezdesetak novih liječnika, riječko će područje na raspolaganju imamo tek nešto više od dvadeset liječnika. Kadrove u ovom trenutku trebaju Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu, koncesionari, Nastavni zavod za javno zdravstvo i KBC Rijeka, a brojka od 30 ljudi na toliko ustanova koje trebaju kadrove, prema Bressanovom je mišljenju, samo je kap u moru.

...Upis od iduće akademske godine: Studij medicine na njemačkom jeziku uskoro u Slavoniji...


"Drugi problem je da se s početkom 2020. godine niti jedan liječnik neće moći zaposliti u određenu ordinaciju ako ne posjeduje specijalizaciju. Specijalizacije traju četiri do šest godina. Mi ćemo imati liječnike koji s fakulteta izlaze bez ikakvog praktičnog znanja, koje ćemo ubaciti u ordinacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja već gotovo deset godina trpi sve veće administrativne zahtjeve prema lokalnoj i državnoj administraciji i ostalim dionicima u sustavu. Sve te obaveze ostavljaju jako malo vremena za konkretan medicinski rad posebno za liječnike bez odrađenog staža i praktičnih znanja. Osim toga ti mladi liječnici neće imati koga pitati. Ministarstvo zdravstva spominje rad pod nadzorom, što je dosta nejasna formulacija jer nije utvrđeno što to točno znači.", tvrdi Bressan.

Današnji studenti već sad žive u strahu od toga što će im se dogoditi za šest mjeseci kad diplomiraju i dođu u ordinaciju


Podsjeća kako primarna zdravstvena zaštita ima svoje specifičnosti. PZZ nije rad na klinici u društvu drugih, starijih kolega već složen proces u kojoj sve odluke donosi jedna osoba.

Izvor: Pixabay

"Sad imamo slučaj Metković, a uskoro ćemo imati mladog liječnika koji će u skrb dobiti malo dijete. Taj se liječnik ne nalazi na klinici, nego sam na nekom našem otoku. Tko će njega nadzirati? Ako pak radi s mentorom, taj mentor ne radi samostalno, ne vodi svoju ordinaciju te je njegova susjedna ambulanta prazna jer nadzire svog mlađeg kolegu. Hoće li mentor ako nije u istoj smjeni s liječnikom koji mu je dodijeljen za mentorstvo raditi 14 sati dnevno? To je praktički nemoguće, a mladi liječnici bez staža koje tako puštamo u sustav, bit će opasni po život ljudi. Toga su svjesni i mladi studenti koji traže staž. Svi mi liječnici dobro znamo koji je stres polagati ispite na medicini, koji je stres kad doživiš blokadu na ispitu. Današnji studenti već sad žive u strahu od toga što će im se dogoditi za šest mjeseci kad diplomiraju i dođu u ordinaciju. Oni ne znaju 40-ak zakona i pravilnika koje moraju poštovati u svakoj minuti svog rada jer ako ih ne poštuju bit će prekršajno i kazneno odgovorni za svaki svoj pogrešni postupak tijekom radnog vremena. O struci u kojoj treba prepoznati što se događa s pacijentom i kako postupiti u datom trenutku, da ne govorim.", zaključuje Bressan.

Cijeli članak na ovu temu pročitajte na linku.

autor: MojFaks
izvor: Novi list
foto: Unsplash


liječnicimladi liječnicipripravnički stažukidanje pripravničkog stažadoktorimedicinaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se