Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ovo su BROJKE zaraženih po hrvatskim sveučilištima - zagrebačko Sveučilište NAJGORE! Još uvijek se ne prelazi na 100% online nastavu

MojFaks | Akademska četvrt, 09.11.2020.Ovo su BROJKE zaraženih po hrvatskim sveučilištima - zagrebačko Sveučilište NAJGORE! Još uvijek se ne prelazi na 100% online nastavu

'Presice' Nacionalnog stožera Civilne zaštite od danas se ponovno održavaju ponedjeljkom, srijedom i petkom.

Na današnjoj konferenciji za medije Stožera prisustvovao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji je iznio najnovije podatke o situaciji s koronavirusom u školama i institucijama visokoga obrazovanja. 

...Kraj nastave uživo? Semestar tek počeo, a sve više fakulteta prelazi na online predavanja...


Prema riječima ministra Fuchsa i posljednjim podacima, stanje u visokom školstvu je "prilično dobro među studentima i profesorima". U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, sustav je spreman prijeći na online nastavu u roku od 24 sata. "Već sad postoji hibridan pristup, primjerice u Rijeci. Sveučilište u Puli je već dulje vremena na online nastavi, oni su relativno mali, imaju pet pozitivnih djelatnika na Sveučilištu", istakao je ministar Fuchs.

Brojke na sveučilištima


Na održanoj presici, ministar je podijelio i najnoviji brojke o broju zaraženih studenata i profesora na hrvatskim sveučilištima.

"Sveučilište u Dubrovniku ima jednog pozitivnog studenta i nastavnika, Sveučilište u Osijeku 67 pozitivnih studenata, 14 zaposlenih je pozitivno. Sveučilište Sjever ima 20 studenata pozitivnih. Sveučilište u Zagrebu ima 235 pozitivnih studenata, to je 0,3 posto studentske populacije. Pozitivno je i 90 zaposlenih, to je 1,2 posto. Splitsko sveučilište ima 30 pozitivnih studenata", rekao je Fuchs. "Sva sveučilišta izrijekom navode da su spremna u 24 sata kompletno prijeći na online nastavu", dodao je.

...Kod kuće nije lakše: Čak 90% studenata smatra da su online predavanja TEŽA od klasičnih – a imaju i dobre razloge zašto!...


Kada je riječ o sveukupnoj situaciji ministar konstatira kako treba dobro procijeniti hoće li generalno uvođenje online nastave polučiti učinke.

...Dekan produljio odluku: Medicina do daljnjeg bez kontaktne nastave, izuzetak su samo kliničke vježbe...


"Trebamo svakako imati na umu da u svim tim sveučilišnim gradovima i centrima ne studiraju samo studenti iz tih gradova pa naravno da u slučaju prelaska na online nastavu može se očekivati da bi nekih 20.000 studenata sa zagrebačkog sveučilišta svih godina najvjerojatnije otišlo kući u svoja rodna mjesta iz kojih su došli. Dakle, tu isto komponentu treba uzeti u obzir, u smislu možebitnog miješanja i širenja eventualne zaraze", istaknuo je ministar.


...Od 'cool online pismenog' do 'skajpanja' na usmenom : Evo kako će se u ljetnom roku polagati ispiti na fakultetima u Hrvatskoj...


Prema riječima ministra Fuchsa situacije na fakultetima nisu dramatične, a u slučaju potrebe za online nastavom, prelazak se može obaviti vrlo brzo. Kada je riječ o školama, tu je, situacija stabilnija nego u visokom školstvu.

A.Z.
foto: Shutterstock By Kzenon


studentionline nastavafakultetiministar FuchsKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se