Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nakon osječkog, koronavirus stigao i na ZAGREBAČKI FAKULTET! Studenti tvrde: 'Nisu brinuli za naše zdravlje, mjere se nisu provodile...'

MojFaks | Akademska četvrt, 29.06.2020.Nakon osječkog, koronavirus stigao i na ZAGREBAČKI FAKULTET! Studenti tvrde: 'Nisu brinuli za naše zdravlje, mjere se nisu provodile...'

Nije dugo trebalo čekati da se, nakon vijesti o zaraženome studentu u Osijeku, sličan scenarij odigra i u Zagrebu. Nakon nepunih mjesec dana provođenja ispita, na Fakultetu prometnih znanosti pojavio se prvi slučaj koronavirusa.

Zbog pojave koronavirusa među studentima, Fakultet prometnih znanosti (FPZ) od danas ponovno zatvara svoja vrata za studente i vraća se na online održavanje ispita, doznaje redakcija portala Global od prodekana za nastavu i studente, Ivana Grgurevića.

Nakon tromjesečnog održavanja predavanja putem online platformi, popuštanjem mjera većina se profesora odlučila za održavanje ispita uživo u prostorijama fakulteta. Ispiti uživo na ovom zagrebačkom fakultetu počeli su početkom lipnja, a zbog pojave koronavirusa među studentima već prije završetka mjeseca FPZ se vraća online platformama.

...Na osječkom Sveučilištu student zaražen koronavirusom... Ostali ljuti jer i dalje polažu ispite na faksu: 'Kako mogu i dalje inzistirati na održavanju ispita uživo?'...


Izvor, čiji su podaci poznati redakciji Globala, tvrdi da je ponovna pojava Covida-19 na fakultetu rezultat pogrešnih odluka koje je fakultet donosio te, kako kaže, "nebrige FPZ-a za zdravlje studenata". Prema navodima našeg izvora brojni profesori za vrijeme izolacije i održavanja online nastave odbijali su održavati kolokvije putem interneta. Nakon povratka na fakultet, tvrdi, nisu se provodile epidemiološke mjere zaštite poput razmaka od metra i pol. Ostali kolege, pak, nisu htjeli davati izjave zbog straha od mogućih posljedica za njihovo daljnje obrazovanje.

"Bili smo natiskani kao sardine. Nije uopće bilo razmaka, to je tek mrtvo slovo na papiru", kaže izvor, zabrinut za vlastito zdravlje i mogućnost nesvjesnog širenja Covida-19.

...Prvi domaći fakultet najavilo online ZIMSKE ispitne rokove: Hoće li i ostali slijediti ovaj primjer?...


Prodekan za nastavu i studente Fakulteta prometnih znanosti, Ivan Grgurević, kao i predsjednik Studentskog zbora Fakulteta, Filip Buturić uvjeravaju da su se sve propisane mjere poštivale. Prodekan Grgurević ističe da je bio osiguran razmak isto kao i dezinfekcijska sredstva, ali i da se studentima mjerila temperatura beskontaktnim toplomjerom prilikom dolaska na fakultet.

"Poduzeli smo sve mjere od samog početka, od trećeg mjeseca. I sigurnosni razmak od jednog i pol metra koji je propisala epidemiološka služba, mjerila se temperatura beskontaktnim toplomjerom na ulasku u sve naše objekte i provodilo se dezinficiranje ruku. To je ono što je nama bilo propisano", ističe prodekan Grgurević, dok predsjednik Zbora FPZ-a potvrđuje prodekanove teze. Ipak, Globalov izvor, koji je od početka lipnja nekoliko puta tjedno bio na FPZ-u zbog polaganja ispita, tvrdi da stanje ipak nije onako kako fakultet iznosi u javnost.

"Ovo što se priča o mjerenju temperature, nama to nisu radili, a dezinfekcijskog sredstva je bilo samo prvi dan. Masku nitko nije nosio", navodi izvor. Još jedan od naših izvora sa spomenutog fakulteta, no različitog smjera, potvrđuje nam da se niti u prostoriji u kojoj se pisao ispit u lipnju, također nije poštovao razmak niti su se nosile maske.

Redakciji Globala dostupni su mailovi kojim je Fakultet obavijestio studente, koji su bili u istoj prostoriji sa zaraženim studentom, o nužnosti provođenja samoizolacije. Riječ je o studentima koji su prošlog tjedna pisali ispite iz kolegija "Mehanika i ergonomija u prometu" te "Ekologija u prometu", 23. i 24. lipnja. Prodekan Grgurević ističe da je zaraženi student na fakultet došao tek dvaput pa ne očekuju veliko širenje.

"Kontaktirali smo odmah epidemiološku službu, jučer (subota) smo imali interventni sastanak i popisani su svi kontakti koji su bili s tim studentom i smatramo da je sve pod kontrolom", napominje Grgurević i dodaje da ne možemo biti sigurni da se zaraza proširila na Fakultetu.

"Znat ćemo nakon što prođe samoizolacija studenata koji su dijelili prostore sa zaraženim studentom", kaže prodekan FPZ-a, čija su vrata od danas zatvorena za studente. Od danas će raditi tek najnužnije službe poput računovodstva fakulteta, a studenti su maksimalno zaštićeni, smatra prodekan.

"Onda ćemo vidjeti najesen kakva će biti situacija", kaže prodekan. Napominje da od tri studijska programa, ispiti za jedan idu u potpunosti online, a druga dva su ispite trebala imati u dvoranama, no ipak od sutra svi idu na daljinu, time se, kaže Grgurević, "pripremamo za to što će biti ako budu takvi uvjeti najesen".

Globalov izvor smatra da su brojni profesori donijeli krivu odluku o održavanju ispita uživo te da su trebali omogućiti online kolokvije i ispitne rokove. "Tijekom pandemije prisiljavali su nas da ćemo imati kolokvije uživo, samo se čekalo da pandemija stane. Gdje je tu zaštita studenata", pita se. Predsjednik Zbora Buturić kaže da je po tom pitanju od samog početka online nastave naputak FPZ-a bio jasan.

"Rečeno je da će se neki ispiti održavati online, a neki fizički, sukladno odluci profesora. U pravilu je sve bilo po proceduri kriznog stožera", tvrdi Buturić koji smatra da je fakultet čitavu situaciju vezanu za održavanje nastave u okolnostima pandemije odradio u okvirima u kojima je bilo definirano.

"Vlada nije dala nikakve direktive da se moraju održavati online ispiti tako da s te strane nema nikakvog razloga da se bilo koga optužuje", smatra predsjednik SZ FPZ.

L.B./izvor: Global
foto: https://tehnika.lzmk.hr/fakultet-prometnih-znanosti/


Fakultet prometnih ZnanostiSveučilište u Zagrebukoronavirusonline ispitizatvaranje fakultetaIvan GrgurovićFilip ButurićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se