Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studentica u dilemi: Kako vratiti novac? Završila faks, a obiteljska mirovina i dalje sjeda na račun

MojFaks | Akademska četvrt, 12.11.2020.Studentica u dilemi: Kako vratiti novac? Završila faks, a obiteljska mirovina i dalje sjeda na račun

Studentski život sa sobom nosi i novi niz troškova, koje nerijetko pomoć obitelji ne može pokriti.

Odlazak na fakultet predstavlja prekretnicu, kako u životu studenta, tako i njegovih najbližih jer osim svih pozitivnih stvari koje studiranje donosi, ono ipak iziskuje dodatni trošak. Selidba u drugi grad, (ne)ostvarivanje prava na subvencionirani smještaj, kupovina knjiga i materijala potrebnog za praćenje nastave i generalno životni troškovi nisu mali.

Zbog toga, studenti nastoje na sve moguće načine podebljati iznos novca kojime raspolažu i koliko god je moguće rasteretiti svoje starije koji im pomažu. Jedan od najboljih načina za to je obavljanje studentskih poslova, kao i apliciranje na jednu od stipendija za koju studenti ispunjava uvjete. Tako postoje državne stipendije, stipendije za deficitarna zanimanja, STEM stipendije, općinske i mnoge druge. 


...Upozorenje svima koji primaju OPĆINSKE stipendije! Studentica revoltirana: 'Moja općina nije isplatila stipendiju studentima, a razlog je bizaran'...


Obiteljska mirovina dodjeljuje se tijekom razdoblja školovanja


Iznosi stipendija znaju biti simbolični, no znaju se "popeti" i do nekoliko tisuća kuna, a s obzirom na troškove studentskog života svaka kuna studentima je dobrodošla. Ovo najbolje znaju studenti koji čekaju ratu stipendije koja iz određenih kasni i nikako da "legne" na račun. No, ovih dana, jedna korisnica Reddita iznijela je svoju "problematičnu" situaciju s obiteljskom mirovinom, koju ju dobivala kao potporu za vrijeme školovanja. Ovaj put, isplate ne kasne, već čak stižu i nakon što je završila svoj studij."Ono kad diplomiraš, a obiteljska mirovina i dalje sjeda na račun. Toliko o tome da produžuju svake godine s početkom nove akademske godine tako da dobiju potvrdu s faksa", napisala je svojevremeno

foto:Screenshot @Reddit

Obiteljska mirovina dodjeljuje se članovima obitelji umrlog osiguranika ako je osiguranik nakon kojeg ostvaruju pravo na mirovinu navršio najmanje 5 godina staža osiguranja (radnog staža) ili najmanje 10 godina mirovinskog staža (radnog i posebnog staža, npr. u domobranima), ispunjavao uvjete dužine mirovinskog staža za stjecanje prava na invalidsku mirovinu, bio korisnik starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine ili pak bio korisnik prava na profesionalnu rehabilitaciju.

U slučaju studenata korisnika, ovo pravo pripada djeci preminulog osiguranika do kraja redovitog školovanja, ali najduže do navršene 26. godine života. No, s obzirom da je ova studentica završila svoje redovno školovanje, iznenadilo ju je što je rata mirovine stigla unatoč tome što nije slala potvrdu s fakulteta.

Ostale korisnike priupitala je jesu li imali sličnih iskustava jer kako je napisala, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje slala je upite e-mailom, ali odgovor nije dobila te ne zna kako dalje postupiti.

...Stipendije do 1000 kuna za darovite studente i one koji se školuju za deficitarna zanimanja...


Jedan korisnik komentirao je da možda nisu ažurni, ali i da će "sigurno skužiti da novci idu gdje ne trebaju i tražiti ih nazad". "Budu te kontaktirali, vjerojatno će doći rješenje po kojemu se taj iznos mora vratiti u roku X dana", napisao je još jedan korisnik Reddita.

...Objavljen natječaj za 'braniteljske' stipendije: Provjerite koliki je IZNOS potpore ove godine i koji su UVJETI da ju ostvarite...


Iako je korisnica Reddita objavu naknadno obrisala, kako bismo saznali što studenti točno trebaju napraviti u ovoj situaciji kontaktirali smo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, u čijoj je nadležnosti dodjela obiteljskih mirovina. Do trenutka objave teksta, odgovor nismo dobili.

A.Z.
foto: Shutterstock By Filip_Merkas


studentiobiteljska mirovinaisplatafakultetKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se