Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Opsadno stanje na splitskoj Ekonomiji: Nakon pisanja peticije i objave statusa na Facebooku student završio u policiji

MojFaks | Akademska četvrt, 23.11.2020.Opsadno stanje na splitskoj Ekonomiji: Nakon pisanja peticije i objave statusa na Facebooku student završio u policiji

Na splitskom Ekonomskom fakultetu studenti su zabrinuti zbog održavanja kolokvija po zgusnutom rasporedu. Upozoravaju da se preporuke o maksimalno dvije pisane provjere tjedno ne provode.

Već nekoliko dana studenti i uprava Ekonomskog fakulteta u Splitu vode bitku oko održavanja kolokvija. Naime, studenti se ne žele pomiriti s odlukom dekanice Maje Fredotović o održavanju svih kolokvija uživo pet dana u tjednu svaki dan. Iako je rektor Dragan Ljutić čelnicima sastavnica splitskog Sveučilišta uputio preporuku u kojoj se navodi da je najbolje da studenti imaju samo dvije pisane provjere tjedno, fakulteti su autonomni u radu i odlukama.

...Boje se zaraze... 'Svi studenti ovog fakulteta imaju rokove zbijene u 5 dana!' Dekanica odgovara: 'Kolokviji nisu obavezni...'...


Studenti su se pokrenuli peticiju koju je u manje od 24 sata potpisalo više od 1200 studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu, a kojom traže usvajanje preporuke rektora Ljutića vezanu uz organizaciju provjera znanja.

"O apsurdnosti i nepravednosti odluke Ekonomskog fakulteta govori i činjenica da je objavio preporuku u kojoj savjetuje i moli uprave fakulteta da se studentima ograniči broj kolokvija na maksimalno dva u jednom tjednu nastave. Navedenu preporuku uprava Ekonomskog fakulteta ne samo da nije prihvatila, već su postavili tri puta više kolokvija od predloženog. Postavili su nemoguće i nepravedne uvjete studiranja za svoje student", kazao je student koji je pokrenuo peticiju za Dalmatinski portal.

U razgovoru student je više puta naglasio kako studenti ne traže snižavanje kriterija za polaganje predmeta niti odgodu za nekoliko tjedana, već samo pošten i ravnopravan način studiranja, kakav je omogućen gotovo na svim drugim sastavnicama Sveučilišta u Splitu. Prema njegovim riječima, studenti samo žele mogućnost pripreme za pristupanje provjeri znanja, što nikako nije moguće s pisanjem minimalno jedne provjere znanja u danu. Student je ukazao i na zakidanje studenata koji zbog svog trenutnog zdravstvenog stanja neće moći pristupiti Ili dovoljno kvalitetno odraditi provjere znanja.

...Na osječkom Sveučilištu student zaražen koronavirusom... Ostali ljuti jer i dalje polažu ispite na faksu: 'Kako mogu i dalje inzistirati na održavanju ispita uživo?'...


Ova peticija studenata Ekonomskog fakulteta možda i ne bi zadobila dodatnu pažnju javnosti, da student pokretač, nakon objave peticije, nije završio na ispitivanju u policijskoj postaji.

Sarkastična objava na Facebooku


Studentski zbor Fakulteta objavio je da Hrvatska obara rekorde u broju zaraženih, a da dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu i dalje ne misli promijeniti odluku o pisanju kolokvija sukladno rektorovoj preporuci, koji je inače po struci liječnik. Tomislav Milošević bivši je predsjednik tog Studentskog zbora i autor peticije, nakon koje je uslijedio telefonski poziv iz policije.

"Ispostavilo se da su me zvali i radi statusa na Facebooku, u kojem sam se sarkastično osvrnuo na situaciju na fakultetu gdje su u jednom tjednu zgusnuti svi kolokviji svih studenata. Sporna je bila rečenica 'ništa ne brinite, svi koji se zaraze ili su u izolaciji, nemaju pravo na online ispite'", kazao je Milošević za Dalmatinski portal.

Tko će odgovarati ako se pojave žarišta?


Studenta Miloševića u policijskoj postaji pitali su i je li istina da je dekanici fakulteta Maji Fredotović najavio prosvjed zbog načina na koji se izvode kolokviji, na što je Milošević odgovorio da mu ovakvoj epidemiološkoj situaciji to sigurno ne pada na pamet. "Pa, mi radi koronavirusa i tražimo drukčiji model provjere, sigurniji i s razmacima", ustvrdio je Milošević.

...Brojke rastu iz sata u sat: Je li ovo Sveučilište novo žarište koronavirusa u Hrvatskoj?...


Iz policije mu nisu htjeli odati tko ga je prijavio, a on sam navodi da je s dekanicom bio na razgovoru, ali ona je odbila sve prijedloge za reorganizaciju pisanja kolokvija.

"Što će napraviti studenti koji imaju koronu ili oni koji su u samoizolaciji, a marljivo su se pripremali za kolokvije? Što bi ministri Radovan Fuchs i Vili Beroš, Davor Božinović, ali i premijer Andrej Plenković, kao i predstavnici Nacionalnog stožera Alemka Markotić i Krunoslav Capak napravili da su na mjestu studenata? Što planirate napraviti u pogledu ovakve odluke dekanice fakulteta? Tko će biti kriv kad Ekonomski fakultet u Splitu postane novo žarište zaraze?", pitaju se studenti splitske Ekonomije. 

...Devet studenta zaraženo koronavirusom! Apelira se na mlade: 'Pridržavajte se mjera STALNO i u PRIVATNOM životu...'...


Podsjećamo, dekanica Maja Fredotović u razgovoru za Dalmatinski portal svoju odluku objasnila je tako što je prema njoj,  nemoguće organizirati kolokvije osim na način kako su postavili, pet dana u tjednu svaki dan jer se mora nastava blokirati. Tada pada kvota obveznih sati ispod 75 posto.

A.Z.
izvor: Dalmatinski portal, Dalmatinski portal
foto: EFST Ekonomski fakultet - Sveučilište u Splitu@Facebook


studentipetiicjakolokvijiEkonomski fakultet SplitKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se