Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

S faksa tvrde da je sve super – studenti se baš i ne slažu: Je li OVO prava istina o online predavanjima na zagrebačkoj Ekonomiji?

MojFaks | Akademska četvrt, 22.04.2020.S faksa tvrde da je sve super – studenti se baš i ne slažu: Je li OVO prava istina o online predavanjima na zagrebačkoj Ekonomiji?

Prošli tjedan u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Tijekom gostovanja, u emisiju se javila gledateljica (majka studentice Ekonomskog fakulteta) koja je istaknula problem s održavanjem online nastave na zagrebačkoj Ekonomiji. Kako kaže, na internet se stavljaju samo prezentacije i ne održava se online nastava. Kolokviji se održavaju postavljanjem blic pitanja na koja studenti ne stignu odgovoriti. Ministrici je postavila pitanje što će biti sa studentima koji plaćaju studij, hoće li dobiti povrat novca za ovaj dio studija?

"Ministrica može jasno propisati uvjete za škole, a za Sveučilište ima preporuke. Očito je da fakulteti skromnije provode nastavu na daljinu. Imamo izvrsnih primjera, ali neki to ne rade kako treba. Pitat ću za ovaj slučaj, nije dovoljna samo prezentacija i davanje zadataka", odgovorila je ministrica Divjak u emisji Dobro jutro Hrvatska, apelirajući na sve da se potrude i naprave planove.  

...Fakulteti neće 'rezati' trošak školarine, a studenti poručuju: 'Sami učimo i prolazimo kroz gradivo – smanjite plaćanja!'...


Nekoliko dana poslije, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu odgovorio je na kritiku upućenu na način održavanja nastave na daljinu u službenom priopćenju. U samom uvodu priopćenja, istaknuli su kako Ekonomski fakultet već desetak godina izvodi nastavu online u domaćem i međunarodnom okruženju. Pohvalili su se da je kolegij "Marketing" u sklopu Natječaja za dodjelu Nagrade za najbolji e-kolegij za akademsku godinu 2009./2010. na Sveučilištu u Zagrebu (u kategoriji dodatnih nagrada) osvojio nagradu za pedagoško/didaktičko oblikovanje e-kolegija.

"Na sustavu za e-učenje Merlin otvoren je i izvodi se 41 e-kolegij u koji je ukupno upisano 8.489 studenata i 94 izvođača. Na alternativnoj, G-Suite for Education platformi za e-učenje Google Classroom u prosjeku je aktivno 368 učionica, od kojih se dio koristi za provedbu kolokvija i ispita ili za operativne aktivnosti Uprave fakulteta i ostalih ustrojbenih jedinica. Na svim platformama nastava se odvija online na nekoliko načina, a sukladno preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja te Sveučilišta u Zagrebu", navodi se, između ostaloga, u priopćenju. 

...Provjerili smo kako studenti 'slušaju' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?..


Kao načini na koje se nastava može održavati navodi se objava prezentacija praćena tonskim zapisom, održavanje webinara, objava dodatnih video materijala, kao i drugih materijala, sažetaka, literature, zadataka i testova.

Marketing možda štima, ali ostalo?


Na redakcijski mail javila nam se studentica Ekonomskog fakulteta (identitet poznat redakciji) s komentarom da online predavanja nisu efikasna kao što je Fakultet objavio u priopćenju. Na početku razgovara, naša sugovornica nam govori da je činjenica kako je kolegij "Marketing" nagrađen (što studenti i prepoznaju), ali da se time ne mogu opravdati ostali kolegiji. 

"Situacija je takva da se neki profesori trude i snimaju te tumače gradivo. Ima i onih koji zadaju toliko posla da je postalo kontraproduktivno i da studenti imaju previše zadaća i gradiva za obraditi da se ne stignu fokusirati i učiti za kolokvije. A onda s druge strane imate profesore koji jednom tjedno objave prezentaciju staru par godina koju možeš nabaviti u kopiraoni preko puta fakulteta i to je to. Napišu ti u nastavku maila da se možete javiti s pitanjima, pošalješ mail, a oni ne odgovore", govori naša sugovornica.

...Na KIF-u ne znaju kako polagati ispite, ali tvrde: 'Ove godine mora biti drugačije!' Imamo odgovor prodekanice...


Jednom tjedno stara prezentacija koju možeš nabaviti u kopiraoni...


Studentica ekonomije govori nam da su na Ekonomskom fakultetu prisutne "krajnosti" među profesorima u pogledu održavanja online nastave, ali je, po njenom mišljenju i iskustvu, značajno više ovih koji se ne trude. 

"Takva je situacija i na mom smjeru. Ja doslovno jednom tjedno dobijem prezentacije. Jedino jedna asistentica snimi audio vezano za neke grafove, ako treba neko dodatno pojašnjenje, ali to nije dovoljno jer zadaće koje dobijemo ja ne mogu riješiti samo na osnovu toga što ona snimi. Knjige nemamo online, tako da je situacija baš nezahvalna", gvoori naša sugovornica. 

Da ova studentica nije usamljeni slučaj, pokazuju i do sada objavljeni komentari studenata zagrebačke Ekonomije po grupama na Facebooku. Kao dodatne probleme kolege su se dotakle i nemogućnosti dolaska do literature bez izdvajanja stotina kuna, kao i načina odvijanja kolokvija. 


foto:screenshot@Facebook


foto:screenshot@Facebook

"Na kolokviju profesori svašta izmišljaju: traže da se upali kamera, rješava na papiru, a sve kako bi mogli provjeravati da ne prepisuješ. Sprovode online kolokvije u sekcijama pitanja, svaka sekcija ima istek vremena i onda kad istekne vrijeme za određenu sekciju, više se ne možeš vratiti u nju, tako da dodatno nabija stres što je nepotrebno. I naravno imaš onih koji ti za 50 pitanja daju 25 minuta, što je pola minute po pitanju i to je poprilično nerealno", pojašnjava naša sugovornica. 


foto:screenshot@Facebook


foto:screenshot@Facebook

U priopćenju se Ekonomski fakultet dotaknuo i nedavnog potresa te istakao da su pojedini profesori morali napustiti svoje domove i nemaju adekvatne uvjete za izvođenje online nastave. Naša sugovornica osvrnula se i na to uz argument da su i studenti suočeni s istim problemom, te moraju učiti i odrađivati online kolokvije kako god znaju, ali naglašava da se fakultet trebao mnogo bolje organizirati povodom novonastale situacije.

...U potresu stradalo čak 20 fakulteta: Ovako danas izgledaju Ekonomija, Medicina, Pravo, FFZG, PMF... FOTO...


"Svaka čast iznimkama, ima profesora koji su se stvarno dali u to i tu su za studente. Možeš im se obratiti i imaš online konzultacije. Ali generalna slika je takva da se Sveučilište trebalo bolje organizirati i više uložiti u to. Navodno imaju neku edukaciju za profesore, no po ovome što ja dobivam s faksa ne mogu reći da vidim ikakve napretke. Tako da u globalu mislim da su trebali i mogli to bolje obaviti, pogotovo sa sredstvima koje imaju. Jednostavno nedostaje kvalitete u svemu", za kraj razgovora zaključuje naša sugovornica. 

...'Puk'o' i očitao bukvicu profesorima koji šalju prezentacije: 'Radili ili ne radili – vama će plaća doći...' VIDEO...


Online nastava na svim sveučilištima u Hrvatskoj odvija se već šesti tjedan, a kada je riječ o održavanju online nastave na Ekonomskom fakultetu nisu nezadovoljni samo sadašnji studenti, već i neki bivši, o čemu smo već pisali. Tako je David Hudaček koji magistrirao na Ekonomskom fakultetu, a ujedno i jedan od osnivača stranice Štreberaj koja pruža usluge instrukcija studentima, potaknut komentarima i nezadovoljstvom studenata Ekonomskog fakulteta objavio YouTube video "Pozdrav akademskim lijenčinima”, kojemu se danas više ne može pristupiti. 

"Vaša plaća će doći i ovako i onako, radili vi ili ne radili. Poslali samo prezentaciju, vi ćete svoju plaću dobiti. Onda ćete se poslije iščuđavati zašto studenti idu na instrukcije i uče iz skripte, kad sve to mogu dobiti kod vas na demonstraturama ili na seminarskoj nastavi. Pa ne mogu to dobiti od vas, kada se ponašate tako kako se ponašate", kazao je u svom videu Hudaček.

Anja Zulić
foto: edited in PhotoScape, efzg.unizg.hr


online nastavastudentiEkonomski fakultetprofesoriKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se