Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Fakultet u blizini nudi priliku da postaneš špijun: Magistrica špijunaže otkriva kako do ove 'tajne' diplome!

MojFaks | Akademska četvrt, 30.07.2020.Fakultet u blizini nudi priliku da postaneš špijun: Magistrica špijunaže otkriva kako do ove 'tajne' diplome!

Neke profesije obavijene su velom tajni, a jedna od njih je i što zapravo rade profesionalni špijuni.

Oko ove profesije mnoštvo je upitnika, a nije ni dovoljno poznato kako zapravo netko postane špijun? Osim nama koji smo odrastali uz seriju Nikita.

Kako piše Deutsche Welle od ove godine agenti njemačkih tajnih službi će se obrazovati na posebnom fakultetu. Cilj je da se poboljša suradnja među službama, što je zapravo lekcija naučena iz skandala s Nacionalsocijalističkim podzemljem (NSU).

...Ženska zanimanja i poslovi koji odbijaju muškarce...


Luisa (ime je promijenjeno) ima 29 godina i radi u Njemačkoj tajnoj službi za inozemstvo –BND. Početkom godine, Luisa je zajedno s 50 drugih studenata upisala master-studij, jedinstven u Njemačkoj – 'Intelligence and Security Studies', po čijem završetku će steći zvanje magistrice špijunaže.

Pri tom, Luisa je u svojoj desetogodišnjoj karijeri, još prije master-studija, radila odgovorne poslove, također na području borbe protiv međunarodnog terorizma. Kako za Deutsche Welle govori, upisati ovakav studij je uvijek željela, a sada ima jedinstvenu priliku preispitati svoj posao i sa znanstvene strane.

Što podrazumijeva studij za špijune?


Na dvogodišnjem studiju Luisa će imati različite mogućnosti: neće joj predavati samo pravnici koji bi joj trebali ukazati na to gdje su granice obavještajnog rada, već su tu i psiholozi, povjesničari, stručnjaci za islam ili znanstvenici koji se bave istraživanjem ekstremizma.

...Vojni studiji sve popularniji među mladima: Nakon besplatnog studiranja – siguran posao...


Spektar tema je širok.
Jedna nastavna jedinica se na primjer bavi društvenim medijima, poput Facebooka i Twittera, kako bi tako mogli pravovremeno otkriti krizne situacije. Na jednom drugom modulu se obučavaju za kontroverzni odnos s 'ljudima za vezu'. Od njih tajne službe dobivaju informacije s desno-ekstremističke i islamističke scene. Tajne službe naime svjesno vrbuju ove ekstremiste i plaćaju ih kako bi dobili informacije s tih scena i tako spriječili moguće napade. No, baš u skandalu oko Nacionalsocijalističkog podzemlja (NSU) sumnjalo se u njihovu pouzdanost i kritiziralo suradnju tajnih službi s takvim ljudima.

Ali, sada se nadaju da će se uvođenjem ovih studija ta suradnja profesionalizirati. Naime, sada psiholozi trebaju ocijeniti kada se 'ljudima za vezu' može, a kada ne može vjerovati.

Ovakvi studiji već postoje


Dok je u Njemačkoj to novina, u drugim zemljama, na primjer Velikoj Britaniji i SAD-u, već godinama postoji mogućnost da se studira špijunaža - na primjer na Kraljevskom koledžu u Londonu.

"Jedan od glavnih razloga za to je što dugi niz godina skoro da nije bilo dodirnih točaka između znanosti i tajnih službi", kaže profesor Jan-Hendrik Dietrich, jedan od voditelja programa.

...Žena u 'muškom' poslu: Jedina vojna pilotkinja u Hrvatskoj podučava studente letenju...


"Znanost postavlja pitanja, kritizira, analizira. S obzirom na raniju relativno strogu izolaciju tajnih službi od vanjskog svijeta, to je bilo nespojivo", govori on za Deutsche Welle.

Tko ga može upisati?


Studij je prije svega namijenjen suradnicima BND-a, ali i suradnicima Službe za zaštitu ustavnog poretka, vojne tajne službe i Bundeswehra. Ubuduće bi se trebalo omogućiti studiranje i službenicima Bundestaga, ministarstava, Savezne službe za kriminal i Savezne službe za IT-sigurnost.

Dugoročno se čak planira da bi na ovom fakultetu mogli studirati i pripadnici inozemnih borbenih snaga ili poduzetnici. U svakom slučaju oni neće moći pohađati sve studijske programe. Pojedini moduli će sigurno biti mogući samo za studente sigurnosnih službi.

A.Z.
izvor:Deutsche Welle
foto: Darko Ba/MojFaks


studentišpijunažaNjemačkadiplomaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se