Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Drama na splitskoj Ekonomiji! Ni nakon 2 kruga izbora studenti nemaju predstavnike: 'Nekim osobama nije u interesu da zbor postoji ako oni ne sjede u njemu...'

MojFaks | Akademska četvrt, 10.12.2020., Autor: Anja Z.Drama na splitskoj Ekonomiji! Ni nakon 2 kruga izbora studenti nemaju predstavnike: 'Nekim osobama nije u interesu da zbor postoji ako oni ne sjede u njemu...'

Studenti u Splitu ne miruju već tjednima. Prije dva tjedna studentski predstavnik završio je na ispitivanju u policijskoj postoji zbog objave na Facebooku, a sada su epicentar priče studentski izbori na Ekonomskom fakultetu.

Studentski zbor splitskog Sveučilišta pobunio se zbog studentskih izbora na Ekonomskom fakultetu. Zbor se buni jer se uz listu trenutnog studentskog zbora pojavila i lista na kojoj se nalaze tri nastavnika fakulteta i nekoliko demonstratora koje fakultet plaća. 


...Opsadno stanje na splitskoj Ekonomiji: Nakon pisanja peticije i objave statusa na Facebooku student završio u policiji...


Sukob interesa? Na listi studenti-asistenti koji predaju studentima


"Na jednoj listi su studenti, a na drugoj listi su studenti-asistenti koji im predaju, primaju plaću i sada bi htjeli još sve studente predstavljati među tijelima fakulteta. Ne predaju jedan predmet nego preko sedam različitih kolegija: Financijske institucije i tržišta, Upravljanje rizicima, Bankarstvo i osiguranje, Ekonomika osiguranja, Statistička analiza, Statistika, Statističke metode… Je li postoji student kojem oni neće predavati? Da stvar bude još zanimljivija ti isti nastavnici već sjede u nekim tijelima fakulteta i predstavljaju zaposlenike. Očito je da dva glasa vrijede više nego jedan pa se lakše može napredovati. Ionako su primljeni samo na određeno i trebaju doktorirati u određenom roku kako bi konkurirali na mjesto docenta", objavili su na Facebook stranici Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.  


...Boje se zaraze... 'Svi studenti ovog fakulteta imaju rokove zbijene u 5 dana!' Dekanica odgovara: 'Kolokviji nisu obavezni...'...


Nakon provedenih izbora izborno povjerenstvo jednoglasno je odbilo listu sa studentima koji su ujedno zaposlenici faksa, i to, ističe sveučilišni Zbor, s jasnim obrazloženjem. 

[STUDENTI, A NE KRIMINALCI – 2. dio] Događaj u kojem je studentski predstavnik završio ima dva tjedna na ispitivanju u...

Objavljuje Studentski zbor Sveučilišta u SplituPonedjeljak, 7. prosinca 2020.

"Zaposlenici nemaju pravo predstavljati studente jer su oni na plaći fakulteta evo novog obrata. POVJERENSTVO ZA PRIGOVORE u kojem većinu glasova nose opet zaposlenici fakulteta, samo malo stariji i iskusniji, poništava odluku izbornog povjerenstva kako bi u utrku vratilo svoje mlade kolege – karijerne kamikaze. Povjerenstvo kaže nema diskriminacije prema studentima asistentima. Da, imaju i pravo. Ovako neće trebati nikoga prijavljivati policiji i eto mira u kući. Bljak", napisao je Sveučilišni zbor.

"Nekima nije u interesu da postoji zbor..."


Na redakcijski e-mail portala MojFaks, javio se Bruno Galić, nositelj liste za studentske izbore na Ekonomskom fakultetu koju osporavaju predstavnici sveučilišnog Zbora.

U svojem dopisu, koji u cijelosti možete pročitati ovdje, kažu da su studentski izbori već jednom neuspješno organizirani, a da je problema s procedurom bilo napretek. Osim toga, članovima bivšeg Studentskog zbora postavljaju pitanja o peticiji protiv tjedna kolokvija.

"Jesu li predstavnici studenata, članovi studentskog zbora, sudjelovali u radu sjednice Fakultetskog vijeća na kojoj se odlučivalo o modelu izvođenja nastave i provjera znanja? Ako su na navedenoj sjednici sudjelovali, kako su glasali po prijedlogu odluke da se provjere znanja održavaju u 8. i 15. tjednu semestra i k tome u klasičnom (fizičkom) obliku? Ako su smatrali da je to značajno ugrožavanje studentskih prava, zašto nisu iskoristili svoje pravo ulaganja suspenzivnog veta, čime bi se ta točka uklonila s dnevnog reda sjednice Fakultetskog vijeća? Zašto su čekali više od mjesec dana od sjednice da neslaganje s odlukom izraze javnosti?", pita se u dopisu Galić.

Također, osvrnuli su se i na studentske izbore koji su raspisani 30. studenog ove godine, a u kojima je došlo do nekih problema, te da Zbor nije obrazložio zašto je njihova lista proglašena nepravovaljanom.  

...Brojke rastu iz sata u sat: Je li ovo Sveučilište novo žarište koronavirusa u Hrvatskoj?...


"Da stvar bude još gora na izbore se pušta sporna lista, iako bi neki članovi te liste imali treći uzastopni mandat što nije u skladu sa Statutom studentskog zbora, a osim toga kandidatura jedne studentice nema pravilne i istinite podatke. Drugi izbori se provode samo s jednom, prethodno spomenutom, listom i rezultat je poznat. Slijedi Prigovor koji ide Povjerenstvu za prigovore, a treba se podnijeti unutar 24h od rezultata izbora. Sve je uredno napravljeno i Prigovor je poslan. Na sastanku, Povjerenstvo odlučuje kako je naša lista bez pravnog razloga poništena. Naime, lista je poništena jer su na listi studenti poslijediplomskih studija koji su ujedno i asistenti na našem fakultetu što je direktna diskriminacija po osnovi zaposlenja. Po Ustavu RH, jedno od temeljnih prava je 'birati i biti biran'. Nama protivnička lista je proglašena nepravovaljanom iz ranije navedenih razloga", navodi Galić.

Na kraju dopisa, nositelj liste Bruno Galić zaključuje da vjerojatno slijede i treći izbori. "Iako mislim da smo već dva puta mogli formirati studentski zbor koji ima ovlasti zastupati studentska prava svih studenata EFST-a, očito nekim osobama nije u interesu da isti postoji ako oni ne sjede u njemu", poručio je Galić.

foto: EFST Ekonomski fakultet - Sveučilište u Splitu@Facebook


studentistudentski zborizboridruga listaasistentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se