Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studentica oplela po svom Sveučilištu: 'Moramo na ispite uživo, a u Referadi se boje organizirati sastanak s nama zbog velikog broja zaraženih'

MojFaks | Akademska četvrt, 03.07.2020.Studentica oplela po svom Sveučilištu: 'Moramo na ispite uživo, a u Referadi se boje organizirati sastanak s nama zbog velikog broja zaraženih'

Krajem lipnja pisali smo o nezadovoljstvu studentice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Nakon vijesti da je jedan kolega zaražen koronavirusom, među studentima se počela širiti nelagoda zbog pisanja ispita uživo na fakultetu...

Prošlog smo tjedna objavili komentar anonimne studentice iz Osijeka, nezadovoljne činjenicom da, iako su obaviješteni o tome da je jedan kolega zaražen koronavirusom, ispite i dalje polažu na fakultetu, no uz napomenu da je potrebno pridržavati se epidemioloških mjera prevencije i zaštite od zaraze. I to u periodu kad je Osječko-baranjska županija bila jedno od najvećih žarišta zaraze.

...Na osječkom Sveučilištu student zaražen koronavirusom... Ostali ljuti jer i dalje polažu ispite na faksu: 'Kako mogu i dalje inzistirati na održavanju ispita uživo?'...


"Nisu samo stariji profesori ugroženi... I nas studenata ima iz rizičnih skupina – ima kolegica trudnica, jedna kolegica je starije životne dobi, par kolegica ima respiratorne bolesti...", kazala nam je prošlog tjedna anonimna studentica ovog Fakulteta.

3 sata pod maskom na +30


Ovog tjedna, javila nam se druga studentica iz Osijeka. Tvrdi da "Sveučilište u Osijeku nije apsolutno ništa napravilo nakon što se otkrilo da je student zaražen". Kako navodi, profesori i dalje inzistiraju na pisanju ispita uživo "jer bi se prepisivalo". Kako kaže, u cijeloj ovoj situaciji na njenom se studiju na fakultetu Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku samo jedan kolegij mogao polagati online.

"Jedino što su poduzeli je to da se ispiti pišu pod maskama. Znači, potrebno je bit’ pod maskom čak i do 3 sata, što definitivno na ovoj temperaturi nije humano!", izražava svoje nezadovoljstvo naša sugovornica. Smatra da je tome tako jer većina profesora smatra da bi studenti bili skloniji varati i prepisivati na ispitima kada bi ih polagali na daljinu. No, tvrdi, ovo trenutno ne bi trebao biti glavni prioritet. "Nije stvar u prepisivanju ili da je lakše ili bilo što slično, već je stvar u tome da se nimalo ne razmišlja kako zaštititi studente kojih je kod nas na Fakultetu na godini po 120", dodaje.

...Nakon osječkog, koronavirus stigao i na ZAGREBAČKI FAKULTET! Studenti tvrde: 'Nisu brinuli za naše zdravlje, mjere se nisu provodile...'...


U prilog činjenici da se o ovome ipak razmišlja govore novoobjavljene Preporuka za nošenje maski i Uputa i pravila ponašanja za studente tijekom održavanja ispitnih rokova, koji su od danas, 3. srpnja, dostupni na službenim stranicama ovog Fakulteta.

Na Pravu s 2 kamere na ispit


Ipak, ova studentica GFOS-a ne tvrdi da je na svim sastavnicama Sveučilišta ista situacija. Nekima je doista omogućeno rješavanje ispita na daljinu. No pod posebnim uvjetima.

"Studenti osječkog Sveučilišta koji su dovoljno sretni da mogu odgovarati online morali su postavljati po dvije kamere za snimanje dok se piše ispit, što nije uobičajena praksa na drugim fakultetima, koliko je meni poznato", kaže ova studentica. Tvrdi da su kamere morali postaviti studenti Pravnog fakulteta u Osijeku. "Prilikom usmenog ispitivanja morali su imati upaljenu kameru na mobitelu, kao i onu na laptopu", pojašnjava.

Studentica je svjesna da je Osječko-baranjska županija krajem lipnja bila veliko žarište koronavirusa u Hrvatskoj pa ne shvaća zašto se, u svjetlu loše epidemiološke situacije, ispiti ipak ne bi mogli održavati na daljinu, osim u slučaju specifičnih potreba samog gradiva ili procesa ispitivanja.

Iz Referade im rekli da ih je strah organizirati sastanak…


Tvrdi da su njeni kolege pokušali kontaktirati Referadu s ciljem organiziranja sastanka na kojemu bi porazgovarali o svim ovim temama i problemima, no odgovor nije bio zadovoljavajuć.

"Kolege su zvali referadu i oni su rekli da se boje održati sastanak, tj. ne mogu zbog velikog broja zaraženih osoba u Županiji", tvrdi ova studentica. "Ali nije problem da mi idemo pisati ispite", kaže za kraj.

...Korona i na Građevini: Pisali ispit s COVID-19 pozitivnim kolegom, 21 student i jedan nastavnik u samoizolaciji do 8. srpnja...


Zaključila je uz napomenu da se upisi ocjena obavljaju uživo što, zajedno s pisanjem ispita, podrazumijeva da svakih nekoliko dana odlaze na Fakultet.

Epidemiolozi upozoravaju – odgovornost je na studentima


Podsjećamo, kako nam je ovaj tjedan rekla dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. spec. školske medicine i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u napisanim Preporukama piše da se sve obaveze na fakultetu odrađuju online, no ukoliko je to zbog nekih razloga nemoguće ili se ne preporuča, održavanje ispita uživo na fakultetu ne smatra visokorizičnom situacijom po studente. Dapače, kako pojašnjava, ona je manje rizična od, primjerice, odlaska u dućan ili noćni klub.

...Studentica FER-a u strahu: 'Ovaj tjedan pišem ispit s više od 150 kolega, na uvide dolazi i do 400 studenata! Ne želim biti bolesna zbog 2 sata na faksu...'...


"Ono što se svakako mora naglasiti jest da se studenti moraju ponašati odgovorno u ovoj situaciji. Nema razloga da ne nose maske i ne paze na higijenu ruku, održavaju razmak u komunikaciji i prilikom susreta", kaže zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Pavić Šimetin.

Kao i prilikom objave prvog teksta o slučaju korone na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, prigovore naše sugovornice još smo sredinom tjedna proslijedili Rektoratu Sveučilišta J. J. Strossmayera no do danas nismo dobili službeno očitovanje niti komentar na njih. Rado ćemo ga objaviti kad i ukoliko stigne na redakcijsku adresu.

B.L./foto: ilustracija/Lois GoBe via Shutterstock


OsijekkoronavirusSveučilište J. J. Strossmayeraonline ispitiGRAFOSKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se