V.K. u Karijera

Učitelj dao otkaz kako bi radio u trgovačkom lancu: 'Bolja je plaća i imam šanse napredovati'

Iako obožavaju svoj posao, učitelji i profesori odlaze iz obrazovanja zbog premalih plaća.

3. kolovoza 2022 14:20
Kaže da mu je sada bolje

Kaže da mu je sada bolje Foto: screenshot via TikTok@sg_powerlifting

Svi se sjećamo svojih učitelja i profesora koji su nam na neki način promijenili život, usmjerili nas prema područjima koja nas interesiraju ili nam "leže" i naučili mnogim stvarima o životu općenito. Neki od vas zasigurno su i određeni fakultet upisali zahvaljujući profesorima ili nastavnicima koji su u vama prepoznali talent i razvija li ga.

S druge pak strane, mnogim je učiteljima i profesorima najveće priznanje za njihov rad kada znaju da su svojim učenicima pomogli odgojiti ih, uvesti u svijet koji ih okružuje, a onda možda i inspirirati za daljnje obrazovanje.

vezano Izašli su podaci o prosjećnim plaćama za prošlu godinu Karijera Koliko prosječno zarađuju Hrvati? Najniže plaće – u obrazovanju, provjerite gdje su najbolje

No, od altruizma se ne živi, ne plaćaju režije i ne donosi kruh na stol. Nažalost, sve više zaposlenika u obrazovnoj djelatnosti to zna i razmišljaju o prelasku u djelatnost koja će im osigurati izdašnija i sigurnija primanja.

vezano Student matematike rješava zadatak Akademska četvrt Mladi ne žele biti profesori matematike zbog premalih plaća? Provjerite koliko su tisuća eura dobivali nekada

Kako smo pisali, Velika Britanija se trenutno nosi s velikim egzodusom profesora, a jučer smo prenosili kako je najmanja prosječna isplaćena neto plaća upravo u obrazovanju.

vezano Dobila je otkaz Vijesti Veterinarski fakultet otpustio aktivisticu jer je u stanu držala ukradenu – puricu

Iako su učitelji i profesori ti koji najviše utječu na naše znanje i razvoj, njih se očito cijeni manje od nekog poslovođe dućana – posebice po iznosu na platnim listama na kraju mjeseca.

Iako se educiraju godinama, na kraju neki od njih ipak odluče svoju diplomu "okačiti o klin" zbog nedovoljne plaće i sve nižeg statusa unutar društva. Upravo je to napravio jedan, sada bivši učitelj, čija je priča postala viralna na TikToku zahvaljujući video-isječku u kojemu objašnjava da je posao u školi zamijenio radom u trgovini franšize Walmart.

Dućan ili diploma? Dućan!

Seth Goshorn je objavio kratki video na TikTokuu kojemu drži svoju novu Walmart uniformu uz natpis: "Napuštam podučavanje nakon 6 godina kako bih bio menadžer u Walmartu i zaradio više ne koristeći svoju diplomu."

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Egzodus profesora – čak dvije trećine sveučilišnog osoblja razmišlja o otkazu: 'Ovo je tempirana bomba koja otkucava'

Nakon godina rada kao učitelj, Seth je shvatio da ne zarađuje ni približno onoliko koliko je želio pa je odlučio promijeniti karijeru. On kaže kako radnici bez diplome u Walmartu mogu zaraditi mnogo više.

@sg_powerlifting Its not even close….. #fyp #walmart #education #leavingteaching #walmartcoach #careerchange ♬ Camera Shutter Click (Digital SLR Photo Camera Taking Pictures) [Version 3] - Finnolia Sound Effects

Video ovog 28-godišnjaka dosad je sakupio više od 63 tisuće lajkova i 1500 komentara, a prošlog tjedna broj pregleda isječka popeo se iznad 810 tisuća puta.

Tu ima više mjesta za napredak

Kako je i sam rekao nakon što je njegov TikTok dospio u medije, on je apsolutno obožavao podučavanje, ali je promijenio karijeru za veću plaću, pogotovo zato jer se nada da će u budućnosti zasnovati obitelj sa svojom zaručnicom.

"Kompenzacija je bila puno bolja nego što mislim da su ljudi navikli i što bi očekivali", kazao je Seth za Good Morning America.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Profesor dao otkaz usred predavanja jer studentica nije htjela staviti masku: Sad će ostali kolege studirati dulje

Osim toga, bivši je učitelj izjavio kako je vidio više mjesta za napredak u Walmartu. "Ne moraš ići opet studirati za novu diplomu ili dobiti još koje pismo preporuke kako bi nastavio napredovati", dodao je.

Zaradi 10 tisuća dolara više godišnje

Na ovoj poziciji kaže, zaradi oko 55 tisuća dolara godišnje (405.970 kuna) bez uračunatih bonusa. Za njega je to bio veliki pomak nabolje u odnosu na posao učitelja.

Naime, prošle je godine predavao u lokalnim školama u okrugu Stark u Ohiju te je zarađivao oko 43 tisuće dolara godišnje (317.395 kuna).

Dodao je kako će se truditi ukazati na problem potcjenjivanja njegovih bivših kolega, posebice u svjetlu nedostatka nastavnika u zemlji i "izgaranja" koje su profesori doživjeli za vrijeme pandemije.

vezano Slika nije pronađena Laganini URNEBESNO! Profesor morao otkazati ispit zbog TikTok videa: Zatrpali ga s preko 225 tisuća komentara

@sg_powerlifting Replying to @ashleybogle061 ♬ original sound - Sethy Gabriel

"Postoji velika zabluda da radimo samo šest ili devet mjeseci kroz godinu", kazao je i dodao da učitelji provedu mnogo dodatnih sati izvan učionice kako bi sastavili planove i programe lekcija, ocijenili zadaće i testive i slično, a uz to im plaća nije dovoljna za život pa su često, poput njega, prisiljeni uz nastavnički posao naći i dodatne izvore prihoda.

"Razmislite koliko dobri mogu biti naši učitelji kada bi se mogli usredotočiti samo na podučavanje i ne raditi drugi posao još vikendom", kazao je Seth.

izvor: abcnews.go.com

Još vijesti