Zdrav doručak

Vjerujemo da ste bezbroj puta čuli kako je doručak najvažniji obrok u danu, a to je i prvi izvor energije za dan koji se nalazi pred vama. No, je li to mit ili istina?

Određene studije pokazuju da je zdrav doručak povezan s većim unosom hranjivih tvari tijekom dana i boljom kvalitetom prehrane. Isto tako, važno je razumjeti koje su posljedice preskakanja doručka i što se tada događa u našem tijelu.

Prvo i najvažnije jest razina šećera u krvi, preskakanjem unosa hranjivih tvari iz uravnoteženog doručka može pasti razina šećera u krvi i možete se osjećati umorno i nesposobno. Samim time, na taj način ćete i teže kontrolirati razinu šećera u krvi jer i sama prirodno opada nakon buđenja.

Uz to, doručak može donijeti bitne hranjive tvari koje pokreću vaš mozak i tako poboljšava koncentraciju. Jedna studija iz 2017. godine je pokazala da preskakanje doručka utječe na kognitivne performanse tijekom dana.

Isto tako, može utjecati i na usporavanje metabolizma, što može rezultirati debljanjem. Još jedna negativna strana je poremećen osjećaj za glad, to jest intenzivna želja za jelom tijekom dana, piše eatthis.com.

 

Najvažniji obrok preskakanje doručka razina šećera smanjena koncentracija pad energije umor

Još vijesti