P.S. u Laganini

Fascinantna ponuda hrane u korejskoj školskoj kuhinji – obroci raznovrsni, a djeca se poslužuju sama

Odličan primjer dobre školske kuhinje

10. studenog 2023 15:27
Korejska školska kuhinja

Korejska školska kuhinja Foto: bontlenawa/TikTok/Screenshot

U Hrvatskoj često se proteže pitanje „zdrave“ prehrane u osnovnim, ali i srednjim školama. Gotovo svaka osnovna škola ima svoju kuhinju gdje djeca jedu, ali zdravlje tih jela, kao i namirnica, često je upitno.

Ponajviše zbog toga što mnoga djeca u školskim kuhinjama ni nemaju mogućnost kuhanih obroka, već za ručak dobe neke pekarske proizvode ili prerađevine. Naravno, nije u svakoj školi takav slučaj s obzirom na to da mnogi se zaista trude oko školskih obroka, da bi bili čim zdraviji, a namirnice nutritivno vrijedne.

No, školska kuhinja iz videa mogla bi biti primjer svima! Radi se o školskoj kuhinji u Koreji, a ovaj video koji traje manje od dvije minute pokazuje raznolikost obroka i namirnica u korejskoj osnovnoj školi. Njihova školska kuhinja izgleda poput kantine gdje djeca prolaze s pladnjevima pored svih obroka i naposljetku biraju što će pojesti.

Djeca se sama poslužuju

Tako u ponudi imaju razno povrće, rižu, jogurte, salate, piletinu, a na kraju se vidi čak i juha koja je rijetkost u hrvatskim školskim kuhinjama. Djeca sama uzimaju sve ono što žele pojesti, a očito da nemaju ni ograničenja po pitanju količine hrane koju uzimaju.

@bontlenawa #koreanschoollunch #koreanschoolmeals #schoolcafeteria ♬ original sound - ᥫ᭡ Bontle Nawa ᥫ᭡

Na raspolaganju im je sve što se pripremi, a oni se onda sami poslužuju zdravim obrocima i raznolikim namirnicama. Ovakva prehrana trebala bi biti dostupna u svakoj školi kako bi se djeca razvijala i odrastala u pravom smjeru.

Još vijesti