Čini se kako ćemo se morati odreći alkohola preko ljeta.

Osvježavajuća pića su ono što nas spašava za vrijeme ovih nepodnošljivih vrućina. Kao da nam nije već dovoljno grozno jer je toliko vruće, još se borimo i protiv dosadnih komaraca. Ako je gin-tonic nekim slučajem piće kojim se pokušavaš povremeno rashladiti, imamo loše vijesti za tebe. Znanstvenici su otkrili da bi nas gin mogao učiniti privlačnijim komarcima, a tonik sadrži premalo kinina da bi se mogao nazvati djelotvornim oružjem protiv njih, piše Poslovni.hr.

„Pijenje alkohola općenito nas čini privlačnijima komarcima“, rekao je profesor James Logan u britanskoj emisiji This Morning.

Nemoj se čuditi ako te roj komaraca bude pratio do kuće nakon izlaska.

To potvrđuje i istraživanje objavljeno u magazinu Journal of the American Mosquito Control Association, koje kaže da konzumacija alkohola „značajno“ privlači komarce.

Komarci vole i pivo?

U istraživanju je sudjelovalo 12 muškaraca i jedna žena u dobi od 20 do 58 godina, a istraživači su mjerili sadržaj alkohola u znoju sudionika koji su popili 350 mililitara piva. Također su promatrali proizvodnju znoja i temperaturu kože ispitanika prije i poslije alkoholnog pića. Na one koji su pili pivo slijetalo je više komaraca.

„Studija je potvrdila da bi osobe koje piju alkohol trebale biti oprezne jer su pod povećanim rizikom od uboda komaraca, a time i bolesti koje oni prenose“, kažu autori istraživanja.

Protiv komaraca najučinkovitije djeluje repelent, ali ga je važno redovito obnavljati, baš kao i kremu za sunčanje. Ili jednostavno može zaliti prijatelja gin-tonicom ili pivom i mirno gledati kako ga salijeću komarci.

Izvor: Poslovni.hr

komarci gin tonic alkohol Pivo

Još vijesti