M. P. u Laganini

Još uvijek nisi spremna putovati solo? Izašla je lista najsigurnijih zemalja za putnice koje su same sebi najbolje društvo!

Pet zemalja je na vrhu liste po sigurnosti.

7. travnja 2023 10:51
Djevojka na solo putovanju

Djevojka na solo putovanju Foto: Te lensFix/Pexels

Nakon pandemije koronavirusa i mjera zaštite koje su bile na snazi, zabilježen je veliki interes za solo putovanja u cijelom svijetu, a posebno među ženama. Bez obzira na prisutni trend, stvarnost je da se žene i dalje suočavaju s diskriminacijom.

Isto tako, usprkos odluke na solo putovanje i dalje postoji strah za sigurnost u određenim dijelovima svijeta. Usprkos svemu, ipak postoje neke zemlje koje su učinile da se solo putnice kod njih osjećaju sigurno. Istraživanje kompanije Norwegian Cruise Line pokazalo je da svako treći putnik radije putuje sam, a taj trend su pokrenule starije žene, prenosi n1info.hr.

Prema istraživanju turističke mreže Virtuoso, najveći porast samostalnih putovanja u 2022. godini ostvarile su žene u dobi od 65 godina i starije. Mnoge su zemlje uložile zajednički napor kako bi poboljšale sigurnost žena i izmjerile stavove koje stanovnice imaju prema sigurnosti u svojoj zemlji.

BBC je objavio istraživanje na temelju razgovora sa ženama koje su putovale same u najbolje rangirane zemlje kako bi shvatile zbog čega se osjećaju sigurno. Pet zemalja je na vrhu liste po sigurnosti za solo putnice, a među njima je i bivša jugoslavenska republika.

Slovenija je smještena na vrhu WPS indeksa za srednju i istočnu Europu, a posljednih godina, ta je zemlja napravila velike korake u percepciji sigurnosti žena. Prema spomenutom indeksu, čak 85% žena se u Sloveniji osjeća sigurno, a kada je u pitanju javni prijevoz on je pouzdan i opsežan.

Na vrhu popisa se još nalaze:

  • Ruanda
  • Ujedinjeni Arapski Emirati
  • Japan
  • Norveška

 

Još vijesti