L.B. u Nakon predavanja

Jednosoban stan za 8000 kuna mjesečno 'planuo' u samo 24 sata: 'Nikad gora kriza, studenti zovu i plaču'

Za najam jednosobnog stana po cijeni od 900 funti mjesečno stiglo je 500 prijava u manje od 24 sata.

5. listopada 2022 15:05
Stanovi za najam sve su skuplji, u svim sveučilišnim gradovima...

Stanovi za najam sve su skuplji, u svim sveučilišnim gradovima... Foto: DeymosHR via Shutterstock

Oglas za najam stana u škotskome gradu Glasgowu po cijeni od 895 funti (otprilike 7700 kuna) mjesečno objavljen je u ponedjeljak, 2. listopada oko 13 sati, no do 21 sat sljedećeg dana smještaj je već popunjen, a oglas uklonjen sa internetske stranice.

vezano Prizor iz grada zagreba Vijesti Postaju li stanovi preskupi za mlade? Zbog astronomskih cijena, studenti 'podstanari' napuštaju fakultete

Zbog velike krize privatnog smještaja za studente, u agenciji za najam i prodaju nekretnina "Pacitti Jones" smatraju da se na sveučilištima ponašaju neetično.

Jedna mama nudila šest mjesečnih stanrina po 1100 funti

Ova agencija posluje po pravilu da roditelji studenata koji se prijavljuju za privatni smještaj ne mogu financijski pomoći i stvoriti prednost pred ostalim kandidatima za stan. Sve prijave predaju se najmodavcu kako bi odlučio, iako je majka jednog aplikanta, studenta, ponudila šestomjesečni iznos stanarine, uvećane na 1100 funti, piše Metro.

vezano Potražnja za stanovima u Zagrebu sve je veća, a ponuda manja... Nakon predavanja Studenti se vraćaju na fakultete, a stanovi u Zagrebu ponovo poskupjeli: Onih za 350 eura gotovo da i nema

Izvršni direktor John O’Malley kaže da se radi o kriznoj situaciji, najgoroj ove godine. Zaposlenike agencije neprestano na telefon nazivaju uplakani studenti koji strahuju da će ostati bez krova nad glavom i postati beskućnici.

"Imamo jednog studenta iz Kuvajta koji prelazi iz AirBnB-a u AirBnB već tri tjedna, njegov otac doletio je ovamo kako bi mu pomogao naći smještaj. Plaćaju i do 350 funti noć na AirBnB-u", kazao je John.

40 posto manje smještaja

O'Malley tvrdi da škotska sveučilišta inozemne studente smatraju "kravama muzarama" što se novca tiče te da vladina politika tretira sve najmodavce kao zločince. Zbog ovoga se vlasnici privatnog smještaja povlače s tržišta što je rezultiralo 40-postotnim smanjenjem ponude privatnog smještaja.

Da stvar bude još gora, prevaranti onda iskorištavaju ovu situaciju pa koriste stare fotografije kako bi oglašavali nepostojeći smještaj.

vezano Kako se zaštititi od prevaranata koji iznajmljuju lažne stanove? Nakon predavanja [OPREZ] Studenti na meti prevaranata! Lažni stanodavci pokupe 'kaparu' i nestanu – evo kako se zaštiti

"Sveučilišta pokušavaju upisati sve više studenata, pogotovo inozemnih. Za mnoge od njih, iskustvo života u ovome gradu je uništeno", dodao je O'Malley. "Možda i rade nesmotrene stvari, ali su ranjivi. Sveučilišta bi trebala činiti više u pokušaju da im osiguraju smještaj", tvrdi.

Dodaje da su zaposlenici agencije na izmaku snaga jer im je teško razgovarati s mladima koji ih preklinju da im nađu smještaj.

Inozemni studenti kao "krave muzare"

"Škotska sveučilišta sve agresivnije ciljaju na strane studente. Tretiraju ih kao 'krave muzare'. Ovo je još i gore jer ti mladi ljudi nisu iz ove zemlje i nemaju mrežu podrške. Stvarno je, stvarno teško, nemamo ni vremena svima od njih nakon zahtjeva reći: 'Žao nam je'", odlučan je O'Malley.

vezano Stanovi za najam sve su skuplji, u svim sveučilišnim gradovima... Nakon predavanja Evo koliko košta život u Zagrebu s cimerom, a koliko kad si sam: 'Jadan ti je 'ko živi u unajmljenom stanu'

Tvrdi da je situacija gora nego u Engleskoj jer škotska sveučilišta pokušavaju privući što je više stranih studenata, dok istovremeno domaćim studentima nude besplatnu školarinu.

"Sveučilišta bi trebala više pomagati, ovo je apsolutna sramota, tako neetično", dodao je za kraj.

izvor: metro.co.uk

Još vijesti