V.F. u Nakon predavanja

Pomiješalo ti se cijelo gradivo? Iskušaj metodu pamćenja Sherlocka Holmesa i sjeti se svih informacija u pravom trenutku

Koriste ju sudionici na natjecanjima u pamćenju.

14. veljače 2024 15:30
Olakšaj si učenje

Olakšaj si učenje Foto: Canva

Nije lako zapamtiti sve informacije iz skripte. Čak i kad ih jednom zapamtiš, čas prije ispita ti sve pomiješa i više se ničega ne možeš sjetiti. Iako znaš da se sve te informacije nalaze u tvojoj glavi, čini ti se kao da ih ne možeš dohvatiti. Ova metoda pamćenja bi ti mogla pomoći da se sjetiš svega upravo u onom trenutku kad ti najviše treba.

Lokus metoda je trik pamćenja s brojnim upotrebama, od pomoći osobama s blagim kognitivnim oštećenjem da nauče i zapamte informacije do pripremanja nekoga da održi govor. Kad ju jednom savladaš, moći ćeš ju koristiti za sve što trebaš zapamtiti. Obožavatelji serije „Sherlock“ sigurno znaju o čemu se radi jer Sherlock Holmes koristiti upravo ovu metodu kako bi kreirao „palaču uma“ i zapamtio sve informacije.

Što je lokus metoda?

Za korištenje ove tehnike je potrebno zamisliti lokaciju. Dakle, potrebno je koristiti vizualizacije specifičnih prostornih okruženja koje ti pomažu prisjetiti se informacija. Ova metoda postoji već stoljećima, a koristi se i danas. Štoviše, sudionici natjecanja u pamćenju kažu da im pomaže prisjetiti se svega, od lica do brojeva, piše Life Hacker.

Zamisli mjesto koje dobro poznaješ, idealno ono s mnogo značajki koje ga definiraju. Možda je to ulica s hrpom različitih trgovina, soba s različitim površinama i uglovima ili tvoj dom iz djetinjstva. Kada se moraš sjetiti hrpe stvari, poput raznih podjela iz skripte ili tema o kojima moraš pričati tijekom izlaganja, zamisli sebe kako svaku od tih informacija stavljaš na jedno od mjesta na zamišljenoj lokaciji.

Jedna informacija može ići u kut, druga na radni stol, a treća na prozorsku dasku, na primjer. Kada poželiš dohvatiti ili se prisjetiti informacija, zamisli sebe kako ponovno hodaš područjem, uzimajući ono što trebaš zapamtiti s pravog mjesta.

Kako ju koristiti?

Zašto ovo radi? Općenito govoreći, naš mozak bolje pamti slike nego što pamti riječi ili brojeve, tako da dodavanje riječi ili znamenki koje trebamo zapamtiti na sliku olakšava njihovo vraćanje.

Jedan od načina kako iskoristiti snagu ovog trika za pamćenje je „postavljanje“ svojih predmeta za pamćenje po prostoriji u kojoj ćeš se nalaziti kada ih se budeš trebao prisjetiti. Ako znaš da imaš ispit u određenoj dvorani, upotrijebi to zamišljeno okruženje kao mjesto na koje spremaš informacije.

Ovaj trik zahtijeva da planiraš unaprijed i da si upoznat s mjestom na kojem ćeš biti. Za idući ispit probaj primijeniti ovu metodu, možda se ugodno iznenadiš.

 

Još vijesti