V.F. u Vijesti

Posljedice zagađenja: Znanstvenici pronašli mikroplastiku u ljudskoj posteljici

Pronađena je u 100 posto ljudskih posteljica koje su testirane.

23. veljače 2024 16:30
Mikroplastika

Mikroplastika Foto: Canva

Potencijalno toksična mikroplastika pronađena je u 100 posto ljudskih posteljica koje su testirali znanstvenici koji kažu da bi ovo „moglo utjecati na sav život sisavaca na ovom planetu“.

Tim sa Sveučilišta New Mexico testirao je posteljice 62 žene, otkrivši da svaka sadrži male plastične komadiće manje od pet milimetara. Čestice su bile veličine od 6,5 do 790 mikrograma, s prosječnom koncentracijom od 128,6 mikrograma za svaki gram donirane posteljice.

Najčešća plastika pronađena u uzorcima bila je ona korištena u plastičnim vrećicama i bocama, koja je činila 54 posto, dok su materijali korišteni u građevinarstvu i najlon činili 10 posto, a ostalih je devet drugih vrsta plastike.

Mikroplastika je povezana s rakom, problemima s plodnošću i demencijom, a neki istraživači i stručnjaci za javno zdravstvo strahuju da može dovesti do toga da se bebe rađaju s premalenom težinom, prenosi Daily Mail.

„Ako vidimo učinke na posteljice, onda bi to moglo utjecati na sav život sisavaca na ovoj planeti. To nije dobro“, rekao je viši autor studije Matthew Campen.

Očekuje se da će koncentracija rasti

Plastika koja završi na odlagalištima ispušta sićušne čestice u podzemnu vodu, a ponekad i kao aerosole u atmosferu, koje pronalaze put do naše hrane, vode i tijela.

„Ovaj problem će se s vremenom pogoršati jer se sva ta plastika u našem okolišu razgrađuje i postaje mikroplastika, a koncentracije će rasti“, dodao je Campen.

Campen i njegov tim osmislili su novu metodu koja im je omogućila izdvajanje sitnih čestica iz tkiva uzetih iz svake posteljice. Metoda, nazvana pirolizna plinska kromatografija i masena spektrometrija (Py-GC-MS), uključuje zagrijavanje uzoraka dok ne izgore. Različiti materijali i kemikalije pale se na različitim temperaturama, a pritom daju kemijski otisak.

„U mogućnosti smo dobiti potpunu sliku u jednom broju svih različitih veličina i oblika svih različitih čestica plastike koje se nalaze u tkivu“, rekao je Campen.

Ipak je prerano za paniku?

U studiji su istraživači ispitivali posteljice, ali Py-GC-MS je uspio testirati „u osnovi bilo koji uzorak tkiva do kojeg možete doći“, istaknuo je Campen, profesor farmaceutskih znanosti na Sveučilištu New Mexico.

Većina dosadašnjih istraživanja, rekao je Campen, bila je ograničena sposobnošću mikroskopa da vide i najmanje fragmente mikroplastike. Jedan mikrometar, rekao je, otprilike je najmanji fragment mikroplastike koji konvencionalni svjetlosni mikroskop može prikazati.

Ali s metodom Py-GC-MS, Campen i njegov tim uspjeli su vidjeti sve dijelove u nanometarskom rasponu. Ovo je važno za znanstvenike u ovom području, budući da će se sva mikroplastika u okolišu samo nastaviti razgrađivati i postajati još manja. Zapravo, vjerojatno je da utječu na cijeli život sisavaca.

Studija je objavljena u časopisu Toxicological Sciences. Na temelju ovog najnovijeg istraživanja, prerano je za paniku zbog izloženosti mikroplastici tijekom trudnoće. Osim toga, pokušaj promjene prehrane tijekom trudnoće u nastojanju da se izbjegne mikroplastika može dovesti do pogoršanja zdravstvenih problema za fetus u razvoju, ističe Campen.

Plastika dolazi do fetusa

Ipak, „prilično je vjerojatno“ da prisutnost mikroplastike u posteljici znači da je došla do fetusa u razvoju.

„Apsolutno mislimo da postoji neki transportni proces“, rekao je Campen.

Plastika ima veliki afinitet prema mastima, kao što je naučio svatko tko je ikad pokušao isprati masnoću s plastične posude za čuvanje hrane. Dakle, mast u našoj prehrani, koja kroz pupčanu vrpcu prolazi do fetusa u razvoju, stvara neku vrstu „avenije“ za svu mikroplastiku koju majka nenamjerno konzumira.

„Vaše tijelo to treba, a to treba i rastućem fetusu. Mislimo da nanoplastika otima taj sustav. Provlači se jer izgleda kao druge stvari koje fetus treba“, objasnio je Campen.

Napomenuo je da je prerano znati koje su točne dugoročne posljedice izloženosti mikroplastici za majku i dijete. Dakle, pokušaj izbjegavanja mikroplastike izbjegavanjem masti tijekom trudnoće mogao bi imati gore posljedice, budući da je masnoća vitalni izvor prehrane i energije za mozak u razvoju.

Još vijesti