Žele uvesti veganske opcije u menze

Bio vegan, vegetarijanac ili svejed, sigurno si primijetio da vegetarijanska ponuda u menzama nije baš idealna. Barem nije u zagrebačkim menzama. Na vege meniju se uglavnom nalaze tortellini s raznim umacima, kroketi s umakom od povrća ili šampinjona koji bi zapravo trebali biti prilog, a ne glavno jelo ili razni pohani odresci od povrća. Što se veganskih jela tiče, nema ih baš. Studenti koji su vegani jedno mogu jesti priloge i salate.

Udruga Prijatelji životinja poziva sve studente da sudjeluju u anketi o uvođenju veganskih obroka u studentske menze i restorane u studentskim domovima. Anketa ima za cilj prikupiti mišljenje studenata o potrebi uvođenja veganskih opcija u studentsku prehranu neovisno o njihovom načinu prehrane te kako bi se bolje razumjele njihove navike i želje.

„Prijatelji životinja podsjećaju da je uvođenje veganskih obroka u studentske menze i restorane od velikog značaja, kako za njihovo zdravlje tako i za dobrobit životinja i očuvanje okoliša. Ova inicijativa odražava rastući interes studenata za etički i ekološki održivim prehrambenim opcijama. Veganski obrok mogu izabrati svi barem povremeno iz bilo kojeg razloga, a studentima veganima osigurava njihovo pravo na obrok prema izboru“, stoji na njihovoj web stranici.

„Studenti vegani često ostaju gladni“

Spomenuli su i da su mnoge države uvele veganske opcije, a neke uvode jedan dan tjedno bez mesa za sve. Naveli su primjer Berlina i Oxforda te kažu da studentski restorani ondje postaju i u potpunosti veganski kako bi studentima ukazali na nužnost promjene prehrane zbog klimatskih promjena. Naglašavaju da Hrvatska iznimno zaostaje kada je riječ o poticanju odabira niskougljičnih biljnih obroka, unatoč tome što je Niskougljičnu strategiju Hrvatski sabor donio još 2021. godine.

„Udio vegana velik je upravo u studentskoj populaciji, a i mnogi studenti jednostavno ne žele svaki dan biti prisiljeni samo na obroke koji sadrže životinjske sastojke. Analiza trenutnih jelovnika u menzama pokazuje da vegetarijanski meni u većini slučajeva sadrži mlijeko, sir, vrhnje i/ili jaja te uglavnom nisu napravljeni dovoljno ukusno. Studenti koji se hrane veganski osuđeni su na priloge. Često ostaju gladni i moraju trošiti dodatne novce na obroke izvan studentskih restorana iako bi trebali imati jednake uvjete“, navode iz Prijatelja životinja.

Anketi možete pristupiti preko poveznice.

prijatelji životinja veganska hrana vegani menza anketa

Još vijesti