V.F. u Vodič za brucoše

Pranje rublja u domskim praonicama: Gdje kupiti žetone i kako rezervirati termin?

Nije komplicirano!

22. rujna 2023 15:15
Umijeće pranja veša

Umijeće pranja veša Foto: Pixabay; Pexels

Mnogi od nas su se počeli osamostaljivati kad su krenuli na faks. Ako si i ti jedan od nas koji smo otišli daleko od kuće kako bismo studirali, znaš kako je. Kad se odseliš od svojih, shvatiš da se moraš početi brinuti sam za sebe i, iako će ti tvoji roditelji pomoći koliko god mogu, oni jednostavno nisu tu u svakom trenutku kao i do sada. Jedna od stvari koje ćeš morati naučiti raditi sam je pranje rublja.

Ne čini se komplicirano, ali kad prvi put pokušaš, odjednom postaneš totalno zbunjen. Ako živiš u domu u Zagrebu, vjerojatno ćeš koristiti domsku praonicu, a to je ono što ti mi i preporučujemo. Kako praonica funkcionira, kako nabaviti žetone i kako rezervirati pranje? Dragi brucoši, ne brinite. Tu smo da vam sve objasnimo.

1. Rezervacija pranja

Prvo što trebaš učiniti je rezervirati pranje rublja. I sušenje, ako nemaš sušilo. Prije se pranje rezerviralo tako što bi studenti došli u praonicu i zapisali se u tablicu na oglasnoj ploči. Međutim, nastao je kaos jer bi se dogodilo da je jedna osoba rezervirala dvije perilice u istom danu i ne bi se pojavila pa bi termin bio potraćen. Prošle su godine uvedene online rezervacije što je olakšalo cijelu stvar. Termin možeš rezervirati prijavom na web sustav Studentskog centra u Zagrebu. Treba napomenuti da možeš rezervirati termin samo u praonici onog doma u kojem živiš.

2. Žetoni

Žetoni za pranje i sušenje se kupuju na blagajni studentskog doma. Žeton za pranje iznosi 2,50 eura, a žeton za sušenje 1,70 eura. Ove godine je pranje i sušenje malo poskupjelo. Do sada je pranje koštalo 15 kuna, a sušenje 10 kuna. Ipak, i dalje je jeftinije od javnih praonica u gradu. Za kupnju žetona ti treba iksica. I novac, naravno.

3. Procedura u praonici

Važno je ne zakasniti na svoj termin pranja. Iako ne preporučujemo kašnjenje uopće, ne bi smio zakasniti više od 15 minuta. Ako zakasniš više od 15 minuta, možeš izgubiti svoj termin. Trebaš ponijeti svoj deterdžent za rublje i omekšivač. Rublje sam stavljaš u perilicu, izabireš željenu temperaturu i stavljaš deterdžent i omekšivač.

Ipak, procedura nije ista u svakome domu. Primjerice, na Radiću moraš sam ubaciti žeton u perilicu, a nakon što ti se rublje opere, moraš ga sam doći prebaciti u sušilicu. Na Cvjetnom pak stavljaš rublje u perilicu i pripremaš sve za pranje, ali žetone daješ studentu koji radi u praonici i koji će ti sam prebaciti rublje u sušilicu kada se opere, a ti dolaziš po njega kad se osuši.

Za bilo kakve nejasnoće, primjerice koji je žeton za pranje, a koji za sušenje ili kako koristiti perilicu i sušilicu, možeš pitati studenta koji radi u praonici pa će ti on sve objasniti.

4. Propuštanje termina

Već smo spomenuli da ne bi trebao kasniti. Dakle, ako zakasniš više od 15 minuta, možeš izgubiti svoj termin. Prema ovim novim pravilima koja su stupila na snagu otkad postoje online rezervacije, pranje možeš otkazati najkasnije dva sata prije svojeg termina. Ako ne otkažeš pranje, možeš dobiti zabranu korištenja praonice u trajanju od tjedan dana.

Napomena: u domu na Cvjetnom su poprilično rigorozni po tom pitanju. Preporučujemo ti da, ako nisi stigao otkazati termin, a znaš da ga nećeš iskoristiti, prepustiš svoju rezervaciju nekom drugom. Tada nećeš dobiti zabranu.

5. Nemoj zaboraviti pokupiti rublje

Preporučujemo ti da dođeš po rublje čim bude gotovo. Ako ostaviš rublje u perilici ili sušilici predugo, osoba koja pere rublje nakon tebe neće moći koristiti perilicu. Iako se ovaj savjet čini možda nepotrebnim spomena, ipak se događaju razne situacije. Još jednom kažemo, ako budeš imao bilo kakvih pitanja, možeš slobodno pitati druge studente u praonici. Bilo tko će ti rado pomoći. Na kraju krajeva, svi smo bili u toj situaciji.

Još vijesti