Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Dečko koji je ukrotio vatru: opasan hobi pretvorio u unosan studentski posao

MojFaks | Karijera, 13.07.2016.Dečko koji je ukrotio vatru: opasan hobi pretvorio u unosan studentski posao

Hobi je naziv za aktivnosti koje se rade zbog osobnog zadovoljstva, a ne zbog novčanih nagrada ili primanja, no hobiji se nekada mogu dobro naplatiti, pogotovo ako su zanimljivi, atraktivni i rijetki.

Bljuvanje vatre samo je jedan od rijetkih hobija kojim se bavi naš sugovornik Dominik Čingel koji je svoju ljubav pretvorio u unosan studentski posao.

Ljubav prema vatri počela je pohađanjem cirkuske školice u kojoj je između ostalog naučio kako raditi na svili, hodati po lopti, žonglirati, voziti monocikl i vrtiti poi. Osobito su ga zanimali monocikl i poi te je te vještine odlučio usavršavati u svoje slobodno vrijeme kojeg nema puno s obzirom da se aktivno bavi pčelarenjem i proizvodnjom meda i uz to studira agronomiju u Zagrebu.

Prvo cirkuska školica, a zatim i vlastita istraživanja


Počeci su bili sigurniji, trenirao je vrtenje poi-a bez vatre te je kasnije, kada je dobro uvježbao tehniku, počeo korisititi vatreni poi. Kako show ne bi bio monoton, odlučio je ubaciti nešto rjeđe i atraktivnije gutanje i bljuvanje vatre.

Vlastitim istraživanjem došao je do raznih tehnika kako čim bolje i dalje bljuvati vatru te je počeo trening običnom vodom.

"Zanimljivo je kako je voda teža na jeziku od petroleja koji koristim kako bih dobio vatru pa zbog toga okus i miris petroleja ne izazivaju toliko gađenje kada se stavlja u usta", otkriva Dominik. Tehniku je lakše objasniti nego izvesti. Cilj je dobiti što veću vatru pljuvanjem petroleja na baklju i pobrinuti se da veći dio tog istog ne završi u želucu.


foto: privatna arhiva

Ovakakv opasan hobi je dobro plaćen: po nastupu zarađuje i do nekoliko tisuća kuna. Osim nastupa na festivalima, često glumi u spotovima i reklamama, a preferira raditi bez posredovanja agencije jer, kako kaže, "jednom kad nađeš gutača vatre, spremiš ga u svoj adresar."

Opasni hobiji imaju svoju cijenu


Adrenalinski sportovi, pa i opasni hobiji imaju svoje boljke te je tako Dominik jednom prilikom ostao nepokretan mjesec dana jer je "udahnuo" petroleg s kojim radi. Osim većih ozljeda, češće su ipak one male, njemu već neprimjetne, poput manjih opeklina na ruci kod paljenja ruku ili opeklina usnica za koje tvrdi da nisu toliko osjetljive.


foto: privatna arhiva


foto: lukasmuk.com photography/privatna arhiva

"Tajna vatre je u tome da njen početak, onaj plavi dio plamena, ne peče pa neki dijelovi tijela mogu goriti kratko vrijeme. Bitno je ipak biti oprezan jer kada počne peći vjerojatno je već prekasno", upozorava naš sugovornik.

Određena znanja za sobom vuku određenu odgovornost pa je tako često primoran odbiti nastupe, ako uvidi da sigurosni uvjeti nisu zadovoljeni.

"Često me vlasnici kafića zamole da imam nastup u kafiću, no odbijam ako vidim da postoji i najmanja opasnost od štete, makar oni inzistiraju da nastupam unatoč opasnosti", kaže.


foto: privatna arhiva

Bljuvanje vatre je opasno i nitko te tome ne želi podučiti, a ni sam Dominik nikada nikoga ne bi učio ako nije sto posto siguran da će ga ta osoba poslušati i raditi točno ono što joj kaže.

Za kraj poručuje da ne bi želio da se netko počne s time baviti samo zato što on to može jer takav hobi je za izdržljive – iziskuje puno truda i vremena. Igranje vatrom nije za svakoga!

Petra Liber
foto: privatna arhiva


Dominik Čingelbljuvanje vatregutanje vatrevatreni poistudentski posaoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se