Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Novo normalno' donijelo i neobične poslove za studente: Imaš ozbiljan stav, znaš prestrašiti kolege, ide ti matematika? Ovo je PRAVI posao za tebe!

MojFaks | Karijera, 14.12.2020., Autor: Anja Z.Foto: By eldar nurkovic / Shutterstock

Pandemija koronavirusa značajno je obilježila tržište rada.

Za vrijeme proljetnog 'lockdowna' radi sprječavanja širenja koronavirusa, ali i zbog privremene obustave rada mnogih djelatnosti, veliki broj radnika upućen je na rad od doma. S otključavanjem se na svoja radna mjesta vratio dio stanovništva – najčešće radnici uslužnih djelatnost i svi oni čiji posao je nemoguće raditi od doma, dok je za neke posao iz 'udobnosti vlastitog doma' i dalje ostao svakodnevica. 


...Utjecaj korone na studentske poslove: Neki morali dolaziti na posao iako su trebali biti u samoizolaciji! U samo jednoj branši posao ipak 'cvjeta'...


Studentska populacija jako je osjetila posljedice koronavirusa na svojim leđima. Studenti su bili među prvim radnicima koji su na proljeće dobili otkaz. Tada za njih skoro pa jedine opcije zarade bile su držanje online instrukcija ili posao dostavljača u Glovu ili Woltu. S pokušajem ljetne turističke sezone, pojedini studenti možda su i uspjeli malo pokrpati svoj budžet, ali to nije bilo ni približno kao prethodnih godina, kada je sezonski rad bio u procvatu. 


...Kako izgleda KORONA sezona? Studenti koji rade na Jadranu otkrivaju SVE pojedinosti ...


Sada, s ponovnim uvođenjem strožih mjera, nesigurnost oko zadržavanja i pronalaska posla među studentima ponovno raste. Pregledom oglasa u Studentskim servisima diljem Hrvatske, može se uočiti da je ponuda za poslove vrlo malo, a najčešće oglasi nestanu nakon jednog dana, jer je broj studenata kojima je posao potreban i žele raditi znatno veći od ponude poslova.

Novo normalno, neki 'novo normalni' poslovi


U jednom od posljednjih setova mjera koje je donio Nacionalni stožer stigle su nove upute za rad trgovačkih centara, trgovina i prodavaonica naročito u ovo predblagdansko vrijeme kada se očekuju gužve. Tako su trgovci obavezni kontrolirati broj osoba koje su nalaze unutra, kao i da se tijekom boravka pridržavaju epidemioloških mjera. U odluci se navodi kako su sve prodavaonice i trgovački centri obvezni na ulazu jasno istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici, odnosno trgovačkom centru i strogo se pridržavati ograničenja dopuštenog broja kupaca.

S uvođenjem novih mjera, pojavila se i potražnja za novom radnom snagom – najviše studentima koji bi kontrolirali broj ljudi u dućanimaa. S obzirom na "novo normalno" koje živimo preko devet mjeseci, ne iznenađuje ni pojava nekih oblika poslova na koje do sada nismo navikli.

Tako je na Facebook stranici Studentskog servisa u Rijeci, prije tri dana, objavljen oglas kojim se traže studenti za brojanje kupaca u trgovini, koji bi imali funkciju covid redara. foto: Screenshot @Fiuman.hr


Poslodavac je H&M, a traži se troje studenata-izvršitelja. Naziv radnog mjesta je trgovac, ali se oglasom specificirano, u opisu posla, napominje da će posao studenata biti – brojanje kupaca. Mjesto rada je ZTC u Rijeci, a radi se u dvije smjene. Početna satnica je trenutna minimalna i iznosi 25,39 kn, dok će od 01.010. kako je najavljeno porasti i iznositi od 26,56 kn. Rad nedjeljom isplaćivat će se 38,09 kuna, a od 01.01. je 39,84. 


...Povećanje minimalne satnice za studente – LOŠE?! 'Posla nema, a sad će ga biti još i manje jer studenti nisu isplativi…'...


Studenti se traže za razdoblje od 12. prosinca do 10. siječnja, jer poslodavac očito smatra da će nakon toga roka prestati potreba za obavljanjem ovog posla.


studentiposaocovid redaritrgovinebrojanje kupacaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se