Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pametni štap i GuitarFriend: genijalne ideje hrvatskih studenata pomažu osobama s invaliditetom

MojFaks | Karijera, 25.07.2016.Pametni štap i GuitarFriend: genijalne ideje hrvatskih studenata pomažu osobama s invaliditetom

Mateo Sokač, student IT- na Rochester Institute of Technology Croatia, Ivan Jureša student Računarstva na Tehničkom fakultetu u Rijeci te Ivan Brlas ušli su u finale studentskog natjecanja Elekroboj u kojem su predstavili svoju ideju Pametni štap za slijepe i slabovidne.

Kako kažu, za Elektroboj su saznali slučajno na Fakultetu elektrotehnike i računarstva gdje je bio postavljen štand, za kojim su članovi e-studenta promovirali natjecanje.

Pametni štap javlja ukoliko ga izgubite


"Od početka smo se svi složili da želimo napraviti uređaj koji je vezan za temu 'pomozi osobama sa tjelesnim poteškoćama'. Smatrali smo da je obujam onoga što se može napraviti vezano za tu temu puno veći, od druge teme koja je glasila 'educiraj', gdje je svrha bila stvoriti uređaj ili platformu koja bi služila za educiranje ljudi o tehničkim znanostima. Naravno, sama ideja da imamo priliku napraviti nešto što bi moglo na određen način znatno poboljšati nečiju kvalitetu života, bila nam je motivirajuća", pojašnjava Ivan Brlas za Poslovni dnevnik.


Tim "Robotronik" predstavlja svoj Pametni štap. Foto: Facebook@Elektroboj

"Vjerujemo da ovaj štap ima svijetlu budućnost na tržištu. Dalje ćemo nastaviti raditi na njemu, sve dok ne budemo zadovoljni sa krajnjim prototipom koji ćemo pokušati plasirati na tržište. Naš Pametni štap je jako koristan, najviše zbog toga što može slijepoj ili slabovidnoj osobi puno više približiti osjećaj za prostor i objekte koje se nalaze oko osobe, također, u sebi ima GPRS sustav za dojavu lokacije štapa ukoliko se osoba izgubi te senzor koji može osjetiti dali je osoba izgubila štap i sam dojaviti lokaciju", objašnjava Brlas.

Kako kaže Brlas, planiraju se prijaviti u jedan od poduzetničkih akceleratora ili inkubatora te kroz vodstvo mentora skupljati iskustvo i investicije, koje bi dovele do toga da prototip postane proizvod.

GuitarFriend zamjenjuje jednu ruku pri sviranju gitare


Želju za pomaganjem osobama s tjelesnim oštećenjem imali su i finalisti s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Antun Skurić, Milenko Šaponja i Ivan Bebić koji su osmislili GuitarFriend. Kao što mu već samo ime govori ova inovacija prijatelj je osobama s invaliditetom u postupku učenja sviranja i samog sviranja gitare.

...Odabrani prvi timovi za FER-ov inkubator SPOCK...


"Budući da je naša prvobitna ideja također bila vezana uz gitaru te da je Antun strastveni svirač iste, došli smo do ideje s kojim bismo zapravo objedinili obje teme. No, on nije namijenjen samo osobama s tjelesnim oštećenjima, njega može koristiti svaki glazbeni entuzijast koji želi samostalno naučiti svirati gitaru. Nakon predaje završne projektne dokumentacije i ocjenjivanja žirija, konačno smo krajem travnja ušli u finale kao jedan od pet timova te su nam odobrena sredstva u iznosu od 2500 kuna kako bismo stvarno to fizički izveli", objašnjava Milenko Šaponja.


Tim "Pjesnici“ predstavlja GuitarFriend, gitaru koja osobama s invaliditetom pomaže u postupku učenja sviranja i samog sviranja gitare. Foto: Facebook@Elektroboj

Njihov proizvod GuitarFriend elektronički je uređaj koji se pričvrsti za gitaru na području rezonantne kutije instrumenta te tako zamjenjuje jednu ruku i omogućuje korisniku sviranje. On omogućuje osobama s privremenim ili trajnim invaliditetom sviranje gitare i uređaj je još u fazi razvoja, a njegova najveća prednost je što nema izravnu konkurenciju.

...Ubrzaj dobru ideju i pokreni vlastiti startup: prijavi se na S.PO.C.K....


"Na završnoj prezentaciji smo donijeli GuitarFriend-a i zasvirali na gitari, pritom svima pokazali uživo kako to funkcionira i zvuči. Prilikom prijavljivanja na Elektroboj, nismo ni razmišljali o nikakvih daljnim koracima te bi pobjeda na tom natjecanju bila bi i više nego uspjeh za nas. No, kad su nam nakon samog natjecanja prišli profesori te predstavnici renomiranih hrvatskih tvrtki shvatili smo da bi bilo glupo ne nastaviti s tom idejom. Kao najrazumnije rješenje, prijavili smo se u program Studentskog poduzetništva u centru karijera FER-a (SPOCK) te kroz nekoliko krugova odabira ušli u program kao jedni od četiriju timova. Program traje deset mjeseci te unutar tog perioda pomaže mladim inovativnim poduzetnicima da razviju svoje startup-ove povezivanjem sa stručnjacima, mentorima, omogućavajući prostor, opremu", poručuje Šaponja.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Poslovni dnevnik
foto: Facebook@Elektroboj


Fakultet elektrotehnikeračunarstva i informacijskih tehnologijaSPOCKElektrobojGuitarFriendPametni štaposobe s invaliditetomKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se