Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti u panici: 'Prekoračila sam limit od 15000 kuna, a nisam primijetila na vrijeme...' Evo KAKO IZBJEĆI ovaj scenarij!

MojFaks | Karijera, 14.09.2017., Autor: Ivana PetrićFoto: Darko Ba / Mojfaks

Stigao je rujan, a s njime i zabrinuti studenti koji su zaboravili pripaziti na svoju zaradu preko student servisa, odnosno, na neoporezivi limit u iznosu od 15 000 kuna ako su još uvijek prijavljeni na poreznu karticu jednog od roditelja. Što kad prekasno primijetite da ste zaradili previše?

Zabrinuti studenti svakodnevno pišu o tome da su prešli dopušteni limit, odnosno prvi porezni prag zarade u iznosu od 15 000 kuna te da nisu sigurni što bi sada trebali raditi. U takvoj situaciji našla se i studentica koja je u Facebook grupu "Tražim/nudim studentski posao" napisala da je zaboravila pratiti je li prešla limit ili nije i da sada ne zna kako obračunati porezni "dug".

No, ona sigurno nije jedina pa smo zato za sve studente koji rade preko student servisa pripremili sve ono najvažnije što moraju znati o limitu, porezu te obračunu s nadom da će mnogima i pomoći. Student Marko Božac koji nam se na svome blogu Dirty Hands pojasnio sve začkoljice računanja dohotka i poreza na prihod ostvaren studentskim radom ažurirao je tekst zbog izmjena koje su stupile na snagu 2. siječnja 2017. godine. U Markovom tekstu nalaze se sve bitne informacije o obračunu kao i o limitima.

Nakon prelaska praga od 15 000 kuna događa se ovo!


Nakon što student/ica ostvari prihod u kalendarskoj godini viši od 15 000 kuna, primjerice preko studentskog ugovora (bruto iznos), on ili ona prestaje biti porezna olakšica roditeljima/skrbnicima. Naime, roditelji ostvaraju pravo na poreznu olakšicu za uzdržavanu osobu, tj. uvećani osobni odbitak za svako dijete. Zbog toga roditelj, ako prima plaću, plaća manji porez na dohodak svaki mjesec. Kada student/ica prijeđe prvi prag, roditelj gubi tu olakšicu zbog čega roditelj mora plaćati veći porez. Ovaj prvi prag reguliran je Zakonom o porezu na dohodak (članak 17.) i odnosi se na bilo koji oblik prihoda.

...Ako ste radili preko SC-a, a planirate i dalje - ovo su novosti koje morate znati! Porezi, obračuni, limiti zarade...


...Više ne morate brinuti zbog poreza: Studenti napravili aplikaciju koja provjerava koliko ste zaradili preko SC-a...


No, osim ovoga, od ove će se godine nakon prelaska praga od 15 tisuća kuna obračunavati i 24% poreza, ali je bitno napomenuti da se, zbog osobnog odbitka koji iznosi 45 600 kuna godišnje (12x3800) ovaj porez neće plaćati sve dok godišnja zarada ne pređe 60 600 kuna.


Dakle, da rezimiramo: na prvih 15 000 kuna ne obračunava se niti plaća porez; na idućih 45 600 kuna se "obračunava" porez, ali se neće plaćati, a nakon 60 600 kuna godišnje će se plaćati porez.


Primjerice, kako pojašnjava Božac na svome blogu, ako student/ica na godišnjoj razini zaradi preko studentskih ugovora 14 000 kuna, a sljedećim ugovorom dolazi još 3 000 kuna, on/ona će dobiti 1000 kuna (iznos do 15 000 kuna) bez poreza te će na 2 000 kuna (iznos iznad 15 000 kuna) platiti 24 posto poreza (to je 480 kuna). Na tih 480 kuna još se plaća prirez po stopi propisanoj u mjestu prebivališta studenta (najviše 18%). Na kraju će student/ica uprihoditi ukupno 2 520 kuna (umanjeno za prirez) iako na ugovoru stoji 3 000 kuna. Porezna stopa od 24 posto (i prirez) primjenjivat će se kasnije na sve prihode u toj kalendarskoj godini preko studentskog ugovora. Ovaj prag je uređen Pravilnikom o porezu na dohodak (članak 4.)

Popis stopa prireza porezu na dohodak po gradovima i općinama dostupan je na stranicama Porezne uprave.

Najčešća pitanja i odgovori u vezi obračunavanja i porezne olakšice


Svake godine se pojave studenti koji su zaboravili pratiti vlastitu zaradu pa nije na odmet spomenuti najčešća pitanja i odgovore u vezi ove teme. I kod ovoga je od velike pomoći Marko koji od početka studentskih dana radi, a osim toga sa svojim timom osmislio je i aplikaciju Summira. Summira je praktički osobni financijski asistent studentima jer obračunava zaradu i upozorava na prelazak limita.

Evo nekoliko odgovora na najčešća pitanja koja postavljaju studenti koji rade preko SC-a, a dodatne informacije svakako potražite na Markovom blogu:

Koliko se najviše može zaraditi na studentski ugovor?


Ne postoji maksimum koliko student može zaraditi preko studentskog ugovora na godišnjoj razini. Međutim, postoje dva bitna praga na koja se mora paziti na godišnjoj razini – prvi od 15 000 kuna i drugi od 50 000 kuna. Napomena: od 1. 1. 2017. prvi prag se s 13 000 povisio na aktualnih 15 000 kuna zbog porezne reforme, tj. promjene Zakona o porezu na dohodak.

Što nakon prelaska prvog praga?


Za studenta/icu se ništa ne mijenja, ali mijenja se za roditelje/skrbnike. Nakon što student/ica preko studentskog ugovora u kalendarskoj godini zaraditi 15 000 kn, on ili ona prestaje biti porezna olakšica roditeljima. Naime, roditelji ostvaraju pravo na poreznu olakšicu za uzdržavanu osobu, tj. uvećani osobni odbitak za svako dijete. Zbog toga roditelj, ako prima plaću, plaća manji porez na dohodak svaki mjesec. Kada student/ica prijeđe prvi prag, roditelj gubi tu olakšicu zbog čega roditelj mora plaćati veći porez.

BITNO: Porezna uprava neće "automatski" roditelju maknuti olakšicu kada student/ica prijeđe prag već će Porezna uprava to učiniti pri godišnjoj provjeri (početkom svake kalendarske godine). Nakon provjere, Porezna uprava zatražit će od roditelja da plati razliku, tj. veći porez za prethodnu godinu kao da nije bilo porezne olakšice.

Trebam li se maknuti kao uzdržavana osoba svom roditelju ako mislim prijeći prvi prag?


Ako se želi izbjeći naknadno plaćanje poreza odjednom (iznos može biti nekoliko tisuća kuna, ali to ovisi o primanjima roditelja), roditelj može u Poreznoj upravi dati zahtjev za micanjem uzdržavane osobe, tj. studenta/ice koji/a će prijeći prvi prag. U tom slučaju, roditelj, ako je zaposlen, kroz plaću će plaćati veći porez, ali će biti jednako raspoređen kroz godinu umjesto da se plati sve odjednom.

...Loše vijesti za studente koji rade: zarada iznad 15 tisuća kuna će se oporezivati - provjerite koliko!...


...Kod nas se želi ograničiti studentski rad - europske države riješile su to ovako...


Napomena: Ako se roditelju maknete kao olakšica jer ste zaradili više od 15 000 kuna u jednoj godini, ne zaboravite se vratiti za iduću godinu, ako ćete imati manji prihod od 15 000 kuna.

Što nakon prelaska drugog praga od 50 000 kuna?


Za roditelje/skrbnike se ništa ne mijenja, ali mijenja se za studenta/icu. Nakon što student/ica prijeđe drugi prag od 50 000 kuna (neto isplata), on/ona plaća 25% poreza na prihod iznad 50 000 kuna.

Primjerice, ako student/ica na godišnjoj razini zaradi 47 000 kuna, a sljedećim ugovorom dolazi još 5 000 kuna, on/ona će dobiti 3 000 kuna (iznos do 50 000 kuna) bez poreza te će na 2 000 kuna (iznos iznad 50 000 kuna) platiti 25 posto poreza (to je 500 kuna). Na tih 500 kuna još se plaća prirez po stopi propisanoj u mjestu prebivališta studenta (najviše 18%). Na kraju će student/ica uprihoditi ukupno 4 500 kuna (umanjeno za prirez) iako na ugovoru stoji 5 000 kuna. Porezna stopa od 25 posto (i prirez) primjenjivat će se kasnije na sve prihode u toj kalendarskoj godini preko studentskog ugovora.

Kako izgleda obračun studentskog ugovora?


Na iznos koji je napisan na studentskom ugovoru dodaju se davanja koja poslodavac mora platiti. Obračun tih davanja vidljiv je na računu kojeg poslodavac treba platiti SC-u kako bi oni mogli isplatiti studentu/ici njegov/njezin zarađeni iznos.

Ako je prijeđen drugi prag:

Na iznos koji je napisan na ugovor, oduzima se 25% od iznosa koji je iznad 50 000 kuna na godišnjoj razini. Uz porez na dohodak, plaća se i prirez koji ovisi o mjestu prebivališta studenta/ice. Taj porez snosi student i zato se oduzima od iznosa napisanog na ugovoru.

Ima li student/ica pravo na povrat poreza?


Da, student/ica ima pravo na povrat preplaćenog poreza
. Ako student/ica plati porez, npr. na iznos koji prijeđe godišnji iznos od 50 000 kuna, porez na štednju ili porez na dohodak kroz ugovor o djelu; Porezna uprava od 2015. godine automatski radi obračun i vratit će preplaćeni porez ako student/ica nije iskoristila svoj osobni godišnji odbitak (12 mjesečnih osobnih odbitaka od 3 800 kuna).

Ostale Markove korisne savjete i tekstove pročitajte na njegovom blogu Dirty Hands i ne zaboravite pratiti svoju zaradu kako biste izbjegli paniku pred kraj kalendarske godine.


studentski radolakšicaporezobračunSummiraKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se