Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studentica na 'muškom' fakultetu: Stereotipi su stvar prošlosti – ovo je naše vrijeme!

MojFaks | Karijera, 17.06.2016.Studentica na 'muškom' fakultetu: Stereotipi su stvar prošlosti – ovo je naše vrijeme!

Mateja Hržica studira na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku. Zbog ljubavi prema 'muškome' zanimanju odrastala je uglavnom u društvu muških vršnjaka i kolega na što se uopće ne žali...

2007. godine upisala je Elektrotehničku i prometnu školu u Osijeku. U svom je razredu bila jedina djevojka. Ovakav "omjer snaga" donekle se popravio kad je 2011. godine upisala preddiplomski studij Elektroenergetike na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (tadašnjem Elektrotehničkom fakultetu), ali i dalje je ostala u manjini, zajedno s još nekoliko kolegica koje su se odlučile za ovaj, tradicionalno poiman "muški" studij.

"U mojoj generaciji na Elektroenergetici nas je bilo 10-ak djevojaka od nas ukupno 80-ak. Prošle godine sam upisala mirovanje studentskih obveza kako bih otišla na stručnu praksu preko IAESTE-a u SAD na 6 mjeseci. Stoga sam ove godine nastavila svoj studij u mlađoj generaciji i u novom izbornom bloku Industrijska elektroenergetika. Trenutno nas je na tom bloku 17, od čega je nas 3 žene", objašnjava Mateja.

"Muškarci su veće tračare od žena..."


Upis u srednju bio je pomalo šokantan jer se zatekla u razredu punom muških osoba. "Bilo je neobično, a u isto vrijeme i zanimljivo. Brzo sam se navikla na tu situaciju i postalo mi je sasvim normalno", prisjetila se Mateja.


Srednjoškolska ekipa, foto: privatna arhiva

U razredu se družila sa svima, a nekoliko njih postali su joj najbolji prijatelji s kojima se često druži i danas. "S dečkima sam mogla razgovarati o svemu. Međusobno smo si pomagali oko ideja za poklone – ja sam njima pomagala oko poklona za njihove cure, a oni meni za mog dečka", kaže Mateja. "Pričali smo o vezama i našim različitim stajalištima. Jadali smo si o svojim problemima. Ponekad bi diskutirali čak i lakove za nokte, šminku i stajlinge. Naravno, redovito smo komentirali i 'muške' stvari kao što su nogomet, auti ili čak druge cure. Šala i smijeha nikad nije nedostajalo. No, moram vam priznati da su muškarci ipak veće 'tračare' od žena", dodaje u šali.

Tvrdi da se nikada nije osjećala drugačije zbog toga što je cura jer su je kolege uvijek tretirali jednako kao i sve ostale. "Cijenili su moje znanje i razumijevanje gradiva pa su me često pitali i za pomoć oko rješavanja zadaća ili objašnjavanja gradiva, kao i instrukcije. Također, uvijek sam na neki način bila glasnogovornica razreda kada je trebalo nešto odgoditi ili zamoliti profesore", priznaje Hržica. "Da ponovno upisujem srednju", odlučno kaže, "sigurno bih opet odabrala isto."

"Kad sam okružena s puno žena ubrzo mi dosade cika i galama..."


Na fakultetu ipak nije sama – ima nekoliko kolegica na godini, procjenjuje da ih je oko 15%. "Situacija se nije promijenila, kolege se prema nama odnose sasvim korektno i prihvaćaju nas kao dio ekipe bez ikakvih predrasuda. Mislim da je to danas sasvim normalno i da više uopće nije čudno vidjeti ženu da se bavi 'muškim' zanimanjem", tvrdi.


Veslački tim, Elektrijada, foto: privatna arhiva

Ovakve okolnosti u mnogim su situacijama velika prednost za djevojke. "Cure i ja se redovito izvlačimo na 'Žene imaju prednost' kada treba zauzeti 'što bolje mjesto' pod ispitom ili recimo kada čekamo u redu za nešto. Isto tako, na studijskim putovanjima nikada nije tolika gužva u redu za ženski toalet", uz smiješak dodaje.

Osim kolega, profesori su jednako korektni i ne rade u pristupu niti ocjenjivanju nikakvu razliku između djevojaka i muških kolega. Ipak, u nekim se situacijama morala dodatno dokazivati jer je djevojka. "Iako je moje iskustvo kroz školovanje doista pozitivno, dogodilo mi se nekoliko puta da sam se morala dokazati", objašnjava. "Recimo, prilikom sudjelovanja na nekim projektima kada sam se javila da nešto napravim, prezentiram ili odgovorim, ljudi su me uzeli s dozom rezerviranosti. No, nakon što sam dokazala svoje znanje otklonila sam te tipične predrasude."

Mateja kaže da je morala učiti i raditi jednako kao i drugi da bi postigla sve ovo što je danas. Nije imala nekih posebnih prednosti u odnosu na ostale. "Volim elektrotehniku i to je glavni razlog zašto se time bavim. Obožavam rješavati probleme i logičke zadatke, rastavljati i sastavljati stvari, izvoditi pokuse… Rekla bih, imam 'žicu' za to, a to što sam djevojka meni ne predstavlja nikakvu razliku. Tehnika je za one koji vole stvari koje se mogu točno definirati i dokazati, odrediti ili prikazati brojevima", dodaje.

Boravak u pretežno muškome društvu ipak ju je oblikovao kao osobu. "Moram priznati da je boravak u pretežitom muškom društvu kroz devet godina mog života imao značajan utjecaj na mene. Ponekad kada se zateknem u okruženju s puno žena mi brzo dojadi cika i galama", kaže Mateja.

Pomaknula se granica 'sive zone' poslova u kojoj jednake mogućnosti imaju i žene i muškarci...


Sve su češće kampanje kojima se pokušava potaknuti što veći broj djevojaka da se bave ICT i STEM zanimanjima. Dobre su vijesti da se broj djevojaka na ovakvim studijima i poslovima povećava, ali je još uvijek mnogo manji od broja muškaraca koji se odlučuju za iste studije i zanimanja.


foto: privatna arhiva

"Iako je i dalje mali udio djevojaka u ovim područjima, taj broj svake godine raste", optimistična je Mateja. "Teško je napraviti promjenu odjedanput, ali primjećujem da se u Hrvatskoj unazad pet godina intenzivno radi na promicanju ICT sektora i STEM zanimanja kod djevojaka", dodaje.

Smatra da su glavni razlozi neupisivanja djevojka u srednje tehničke škole, a u konačnici i odabir nekog drugog zanimanja, upravo predrasude i strah od tehnike kojeg se moguće osloboditi uz određen poticaj i motivaciju. Jedan takav projekt koji potiče djevojke na odabir ICT/STEM zanimanja, je i projekt Pyxie Dust u kojem Mateja aktivno sudjeluje.


S radionice Pyxie Dust, foto: privatna arhiva

"Pyxie Dust je projekt koji tinejdžerice na kreativan način potiče da se obrazuju i razvijaju u STEM područjima (Science, Technology, Engineering, Mathematics)", objasnila nam je.


S radionice Pyxie Dust, foto: privatna arhiva

"Događaj se sastoji od niza zabavnih radionica kroz koje djevojke imaju priliku isprobati kako je to biti inženjerka: izvode pokuse iz fizike, kemije, pa čak i matematike, programiraju igrice i robote, izrađuju autiće na baterije, prave zmajeve i još puno toga. Također, djevojke tom prilikom mogu čuti iz prve ruke kako je to biti zaposlena žena u ICT/STEM području."

Projekata je puno, slobodnog vremena malo


Trenutno s Josipom Harhaj i Barbarom Danko, kolegicama s faksa, sudjeluje u Pyxie Dust projektu kao mentorica na radionici izrade autića. Također je s tim istim kolegicama te kolegom Matijom Barišinom ove godine sudjelovala i u natjecanju Student Case Study.


Ekipa iz Microsoft Student Partner projekta, foto: privatna arhiva

"Inače sam Microsoft Student Partner. U sklopu MSP programa održavamo razne radionice i predavanja o Microsoftovim tehnologijama", objašnjava. "Edukacije radimo za učenike osnovnih i srednjih škola, studente te nastavnike i profesore. Kroz MSP smo odradili puno projekata, između kojih bih izdvojila Hour of Code i Techmen. Tijekom Hour of Code-a smo učenicima pokazali kako za samo dva školska sata izraditi jednostavnu igru po uzoru na Flappy Bird."


Ženska ekipa MSP programa, foto: privatna arhiva

Prošle godine je otišla na stručnu praksu u Sjedinjene Američke Države u trajanju od šest mjeseci koju je odradila na Carnegie Mellon Universityju u Pittsburghu, PA. Bavila se estimacijom trenutnog položaja kvadkoptera temeljenu na zvuku kojeg stvaraju njegovi propeleri.

"Kada završim fakultet, želim raditi posao vezan uz automatiku, odnosno informatizaciju i automatizaciju pogona i proizvodnih sustava", kaže.

Prva je godina najteža...


Svim djevojkama koje razmišljaju o ovom potezu, kao i kolegicama koje su tek upisale ICT ili STEM studije poručuje da je prva godina najteža. "Jako je velika razlika između fakulteta i srednje škole i treba ti neko vrijeme dok se navikneš na tu promjenu. Kada skužiš kako sve to funkcionira i izdržiš prvu godinu, više ništa nije problem", utješno dodaje.


Promocija prvostupnika, foto: privatna arhiva

Mogućnosti su beskonačne i sigurno ćete pronaći područje koje vas zanima. "A uz to budeš li se bavila dodatnim aktivnostima uz faks (pritom mislim na nešto što ima veze sa strukom kojom se baviš), posao ti je zagarantiran", kaže Mateja. "Stereotipi su stvar prošlosti, ovo je naše vrijeme. Plus, sigurno ćeš upoznati nekog simpatičnog momka koji bi ti mogao postati budući muž", kroz smijeh dodaje naša sugovornica.

L.B./foto: privatna arhiva


Mateja HržicaFakultet elektrotehnikeračunarstva i informacijskih tehnologijaSTEMICTmuška zanimanjaPyxie DustKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se