Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nije im bitan vaš studij! Američka kompanija 'guta' mlade koji ne mogu naći posao u struci: Prosjek godina zaposlenika u ovoj firmi je 23

MojFaks | Karijera, 08.12.2020., Autor: Anja Z.Nije im bitan vaš studij! Američka kompanija 'guta' mlade koji ne mogu naći posao u struci: Prosjek godina zaposlenika u ovoj firmi je 23

U Bosni i Hercegovini, prema podacima Agencije za statistiku, čak 60 posto mladih je nezaposleno.

Ajla Klico (23) završila je studij talijanskog jezika i književnost, ali u svojoj struci posao nije mogla pronaći. Kako piše Poslovni dnevnik, Ajla trenutačno radi kao broker, a zaposlena je u američkoj brokerskoj kompaniji inMotion, koja zapošljava mlade ljude iz Bosne i Hercegovine.

Poslovanje tvrtki s kojima rade vezano je za američko, kanadsko i meksičko tržište.

"Aplicirala sam, prošla test, zatim obuku i počela raditi kao broker. Zapažen je moj trud i sposobnost rada s ljudima pa mi je ponuđeno da se profiliram kao trener za edukacije. Nakon godinu dana napredovala sam do programskog trenera i sada kreiram edukacije za one koji dolaze", kaže Ajla Klico za Radio Slobodna Europa (RSE).

U istoj kompaniji je zaposlen i Jasmin Žiga (23), koji je za tri godine postao jedan od najboljih brokera.


...Pozivaju na bojkot! Top poslodavac otpustio studente: 'Radili smo na vrhuncu epidemije pod rizikom zaraze, a onda – otkaz preko noći...'...


"Počelo je tako što sam uzeo pauzu na fakultetu i prijavio se na burzu rada. Zvali su me i otad se moj život potpuno promijenio. Brzo sam napredovao kao broker pa su me angažirali kao vođu timova i edukatora. Nisam vjerovao da je to moguće u Bosni i Hercegovini, ali dobili smo priliku da ostvarimo san", kaže Žiga.

60% mladih bez posla, 32% ostao bez posla u vrijeme korone


InMotion je za vrijeme pandemije povećao broj zaposlenih u više gradova BiH, a posebna prilika pruža se mladim ljudima, kaže Jasmina Korda, direktorica poslovanja.

"Trenutačno imamo 315 zaposlenika u BiH. Prosjek godina naših zaposlenika je 23. Do sada smo ove godine zaposlili 104 nova radnika, a u prosincu je planirano još 10 novih radnih mjesta. Sljedeće godine planiramo otvoriti još 200 radnih mjesta. Imamo odličan tim za edukaciju, razvijamo digitalne platforme, kupili smo i nove poslovne prostore s ciljem zapošljavanja što većeg broja mladih ljudi", kaže Korda.

...Studenti su ekonomski ugroženi i žele financijsku pomoć: 'Ovo je koma, poslova nema, kako platiti faks i troškove života?'...


U Bosni i Hercegovini je, prema podacima Agencije za statistiku, 60% mladih nezaposleno. Oko 31% je bez posla ostalo za vrijeme pandemije koronavirusa, podaci su istraživanja Westminster zaklade za demokraciju u okviru programa koji podržava vlada Velike Britanije. Prema podacima te zaklade, najveći dio mladih posao je izgubio u ugostiteljstvu i turizmu, sektorima koji su najviše pogođeni posljedicama pandemije.

Žele u zemlje Europske unije


Istovremeno, u javnom sektoru 8% mladih ostalo je bez svojih radnih mjesta, 15% u proizvodnji, 5% posto u građevini, a 2% posto u poljoprivredi. "Također, istraživanje je pokazalo da je 14% samozaposlenih ostalo bez posla i to uglavnom oni koji su pokrenuli startup kompanije", objašnjava za RSE Dragica Reljanović iz Westminster zaklade.

...Studentski poslovi u doba korone: 'Novci, kartice i turisti – sve predstavlja opasnost'...


Prema podacima kantonalnih ureda za zapošljavanje, medicinari i IT stručnjaci još su uvijek traženi u BiH. Međutim, kada je riječ o promjeni profesionalne orijentacije pola ispitanika anketiranih u okviru istraživanja Westminsterske zaklade za demokraciju rekli su da je nisu spremni mijenjati, nego da bi radije napustili BiH, piše Poslovni dnevnik.

"Istraživanje je pokazalo da upravo zbog nemogućnosti zaposlenja 82% mladih želi napustiti BiH krajem ove ili početkom sljedeće godine", kaže Reljanović.

Također, 56% ispitanika kao razloge za odlazak navodi bolju plaću u zemljama EU, više mogućnosti za zaposlenje, sigurniji posao i mogućnosti za napredovanje, dok njih 15% želi otići u neku drugu zemlju zbog kvalitetnijeg života.

U Agenciji za rad i zapošljavanje navode da je u 2020. godini primjetan trend povećanja nezaposlenosti, koja je veća za 6% u odnosu na prošlu godinu.

izvor: Poslovni dnevnik
foto: Pixabay@Audy0073


studentinezaposlenostbrokeriBiHKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se