Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

BAJ BAJ godino, hvala na svim lekcijama: 'Samo da ju dočekamo u miru i ne treba mi iskreno ništa više'

MojFaks | Laganini, 31.12.2020., Autor: Anja Z.Foto: By ovchinnikova_ksenya / Shutterstock

Još negdje na sredini 2020. godine, mnogi su nestrpljivo čekali 31.prosinac, a danas je napokon došao taj dan.

Godina je počela kao i svaka druga, da bi nakon tri mjeseca postala godina kakvu smo imali priliku vidjeti samo u filmovima znanstvene fantastike. Pandemija, tada nepoznatog virusa, zavladala je svijetom a naši životi promijenili su se preko noći.

Studenti su napokon dobili priliku da predavanja i nastavu prate iz udobnosti kreveta. Ali što je dulje situacija "krevet, ja i laptop kao jedna sretna obitelj" potrajala pokazala se i ne tako divnom opcijom kao što su ipak odlasci i druženja s kolegama i profesorima uživo. Nakon prvog zaključavanja na proljeće, ljetni dani predstavljali su djelomično povratak na stare postavke. Pojedini studenti ponovno su imali ispite uživo po novim strogim propisanim epidemiološkim mjerama, no optimizam da će na jesen situacija biti kao nekad nije nas popuštao.


Sve dok jesen nije došla.


Povratak u studentske domove nije bio isti, nova pravila zabranjuju velika druženja, uključuju maske i razmak, a naročito nije bilo lako brucošima koji su se ove 2020. godine prvi put susreli s fakultetom i studentskim načinom života. Srećom, podrška starijih kolega tu nije izostala, jer svi smo mi jednom bili brucoši, a samo pojedini baš ove godine.


Nakon što su brojke novooboljelih od koronavirusa rasle, većina fakulteta u Hrvatskoj ponovno se prebacila na online nastavu, te su pojedini studenti otišli svojim kućama, dok je neznatan broj onih koji su ostali u domovima, a tu će i dočekati Novu godinu.


Godina koja završava, na svakoga je individualno ostavila neki trag, a posljednjih nekoliko dana vodile su se bitke oko propusnica, mučilo s razdvojenošću od najbližih, da bi nam 2020. s razornim potresima pružila i završnicu, kojoj se nitko od nas nije nadao. Pa zar ta epizoda s potresom nije završena u ožujku?


"Cimerici i meni nakon ovog svega nije uopće svejedno, pogotovo jer smo na 4. katu ali barem smo zajedno ako ništa drugo. Što se tiče planova za večerašnji doček, samo da ju dočekamo u miru i ne treba mi iskreno ništa više. Bit ćemo u sobi, pogledati neki film i podružiti se", govori nam studentica iz doma na "Savi".


Sumirajući sve dobro i loše što nas je ove godine zadesilo, posljednjih dana svjedočimo velikom zajedništvu. Ljudi diljem Hrvatske i svijeta udružuju se solidarno u pomoći, a i studenti su tu jedni za druge.


Oni koji za večeras imaju dogovor, nesebično u Facebook grupama pozivaju studente koji su "sami" da im se pridruže, jer znaju da nije lako, naročito ove godine, sve bilo preživjeti. Naravno, ne sumnjamo da će se sve mjere propisane od Stožera paziti, a kako je i jedan student skoro napisao: "Dom je jedno kućanstvo".  


Godina na izmaku naučila nas je da se sve preko noći može promijeniti, ali i da smo uvijek tu jedni za druge!


Sretnu Novu godinu i sve najbolje želi vam redakcija portala MojFaks!Nova godina2020pandemijapotresželjestudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se