Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

KAKO do diplome iz svoje 'dječje' sobe? Imamo PET savjeta kako da uspijete, unatoč svim preprekama!

MojFaks | Laganini, 23.12.2020., Autor: Anja Z.Foto: By Room27 / Shutterstock

Odlazak na fakultet u drugi grad značio nam je i bijeg iz dječje sobe.

Ova godina imala je dva "normalna" mjeseca, a onda se preko noći sve izmijenilo. I dok smo jedva čekali upisati fakulteti i napustiti obiteljske kuće, ove godine uvidjeli smo da je povratak doma nekad uvjetovan i višim silama – poput izbijanja epidemije novog virusa. 


...Obrana u 'domaćoj' atmosferi: Diplomski rad moći ćete braniti iz svoje sobe ili omiljene fotelje...


Nekako smo se privikli na to da domsku sobu ponovno zamijenimo sobom u kojoj smo odrasli, ali činjenica da ćemo sada "ganjati" diplomu iz tih nekoliko kvadrata je ipak dodatno stresna. Kako se skoncentrirati na literaturu za diplomski rad, kad ispod kreveta imam staru bilježnicu koja mi je služila kao dnevnik u 15-oj godini i naravno da je to sada najvažnija stvar  za čitati.


E drage kolege, netko vam ipak treba reći da nije. Kao ni druženja s tim plišancima. Ili silno igranje Play Stationa. Znamo da vam nije lako i da mračne sile vrebaju iz svakog kuta sobe u kojoj ste odrasli, te vam zato donosimo nekoliko savjeta kako da unatoč svemu uspijete odraditi ono što trebate za faks.


1. Napravite kutak za učenje


Bez obzira radi li se o radnom stolu u vašoj sobi ili kuhinjskom stolu - morate imati mjesto koje će biti samo prostor za učenje (ako se odlučite za kuhinjski stol, onda jedete u krevetu – logično). Na stol postavite stvari koje vas motiviraju ali i stvaraju ugodnu atmosferu (stikere, različite markere, šalicu kave..) ali i ne zaboravite prostor održavati urednim, kako vam fokus ne bi bio na ostacima chipsa od preksinoć.


foto: Shutterstock By Photographee.eu2. Nastavite se družiti


Praćenje nastave od doma, vrlo brzo se pokazalo kao ne toliko plodonosan teren kao nastava uživo, a naročito kada ste u fazi pisanja završnog rada i potrebno vam je kretanje po knjižnicama i čitaonicama kao i susreti s mentorom. Također, održavanje prijateljskih veza s kolegama, naročito onima koji dijele istu muku od presudne je važnosti za motivaciju. Jer tko može bolje vas motivirati od studenta koji također piše diplomski rad, a tri mjeseca je na Uvodu. Zato, ipak održavajte kontakte s kolegama, barem virtualno.


Ako vas netko iz Stožera pita, mi prethodni pasus nismo nikad napisali.


3. Upravljajte svojim vremenom


Iako imamo gotov ručak kada smo nazad kod roditelja i mali višak vremena jer ne idemo u menzu, sve to se popuni praznim gledanjem u zid jer nismo koncentrirani. Zato, sjedite sa sobom, uzmite olovku i papir i napravite si organizaciju dana po satima. Poželjno je da određeno vrijeme uključuje i rad na završnom radu. Naravno, puno je teže skoncentrirati se u sobi nego da smo u čitaonici, zato su dodatne pauze po potrebi opravdane, ali uvijek se trudite da približno ispunite zadanu normu i držite se predviđenog rasporeda.


...Učenje kod kuće vs. učenje u knjižnici...


4. Komunicirajte sa svojim ukućanima


Blagdansko je vrijeme i svima nam je lijepo što smo na okupu, ali kada treba odraditi obaveze za fakultet – draže nam je da smo sami. A ne s dva mlađa brata, mamom, tatom i mačkom koja nam visi nad glavom. A i ribici onoj treba vodu zamijeniti jednom tjedno. Što je više ljudi doma, to je atmosfera bučnija – ponekad nam se čini da su naši ukućani gori od studenata u studentskom domu. Ali i to se da riješiti. Najbolja i najučinkovitija opcija jeste komunikacija s ukućanima i pokušaj dogovora. Možete im napisati svoj raspored i vrijeme kada radite na diplomskom, te zamoliti za malo tišine. Vjerujemo da i oni, skoro kao i vi, jedva čekaju da imate tu diplomu u ruci, te će vam izaći u susret.

5. Potražite pomoć


Nemaju svi pristup internetu, laptopu, tabletu, stručnoj literaturi stoga ne ustručavajte se zatražiti pomoć. Pogledajte na stranicama fakulteta postoje li adrese na koje se možete javiti u vezi potrebnih pomagala za učenje ili upitajte kolege za pomoć. Vjerujemo da će biti od pomoći. Samo nemojte pisati Stožeru kako trebate propusnicu da se vratite u mjesto studiranja, jer su vam tamo neophodne knjige – svi znamo kako će to proći.


studnetionline nastavadiplomazavršni raddječja sobaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se