Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Književnost na zabavan način: splitski studenti približavaju lektiru maturantima

MojFaks | Laganini, 28.04.2016.Književnost na zabavan način: splitski studenti približavaju lektiru maturantima

Ne mora svatko uživati u čitanju, ali svatko tko želi položiti državnu maturu iz hrvatskog jezika morat će pročitati lektiru, ma koliko mu mrska bila.

Ovdje na scenu stupaju studenti iz udruge iTHEom koji maturantima na edukativan i zabavan način približavaju čak i teška i zahtijevna književna djela.


Udruga iTHEom mlada je studentska udruga nikla u sklopu filoloških smjerova Filozofskog fakukteta u Splitu, a okuplja studente s odsjeka za talijanski, hrvatski te engleski jezik i književnost. Krajem studenoga prošle godine, s ciljem približavanja književnosti svima, osnovale su je Marija Pavić, Ana Bašić (koje su u međuvremenu istupile iz Udruge), Ivana Granić i Andrea Jović, a naknadno im se pridružila i Lucija Andreis.


Književnost može biti privlačnija i zanimljvija


"Nas tri predsjednice, mahom studentice hrvatskog jezika i književnosti, došle smo tako na ideju da pomognemo svim maturantima da se suoče sa svojim ispitnim katalogom za državnu maturu iz hrvatskog jezika", kaže nam Ivana Granić. "S obzirom da je izbor knjiga pomalo zbunio čak i nas, palo nam je na pamet da dobro iskoristimo svo znanje koje su nam u protekle tri godine prenijeli naši profesori", objašnjava naša sugovornica.


Klasici domaće i(li) strane književnosti mogu biti zahtjevni, pogotovo ako baš i ne uživate u čitanju. Nije tajna da mnogi misle kako je neke naslove moguće razumijeti i "progutati" tek u zrelijoj dobi, a nikako onoj koja je propisana kurikulumom hrvatskog jezika i književnosti, no to i dalje ne mijenja činjenicu da obaveznu literaturu moramo pročitati – bez obzira na naše kapacitete i interese. Zbog toga je inicijativa iTHEom-ovaca još i vrednija!


Poistovjećivanje s likovima romana kao rješenje


Vrijedne osnivačice Udruge, uz pomoć ostalih kolega-volontera, dosjetili su se zgodnog trika: osuvremenjivanjem tema i dilema iz književnih djela približit će lektiru srednjoškolcima. "Videi, osim edukativnog, imaju i svoju zabavnu funkciju", kaže Ivana. "Tako u svaki video umećemo i skeč gdje se trudimo 'osuvremeniti' brige književnih junaka, dovesti ih u 21. stoljeće. Kad se učenici poistovjete s likovima, nikada ih neće zaboraviti", objašnjava.
Puno ljubavi i malo slobodnog vremena


Za ovakav projekt potrebna je ipak podrška "izvana". "Nismo mogle same pa smo okupile cijelu ekipu vještu u snimanju i montaži", kaže Ivana. "Svi su mahom volonteri pa nas snimanje nije koštalo ništa, osim puno ljubavi i malo slobodnog vremena. Iza kamere nam tako stoji Karlo Jakić, mladi entuzijast i snimatelj, a u montaži Neda Mandić, kolegica s fakulteta", predstavila nam je Ivana ostatak ekipe koja stoji iza edukativnog i zabavnog YouTube kanala. "Bez njih od cijelog projekta ne bi bilo ništa", dodaje.


"Što se tiče reda kojim ćemo ići,odlučili smo krenuti od težih prema lakšima. Nakon Bijega, slijedi nam Kikop za kojeg Andrea Jović već priprema scenarije", najavljuje Ivana, a mi jedva čekamo novi video!


Pratite iTHEomovce na Facebooku, web-u i YouTube kanalu.


L.B./foto: screenshot/YouTube


udruga iTHEomlektiraknjiževnostdržavna maturamaturantivideoBijegKiklopIvana GranićLucija AndreisAndrea JovićAna JovićKarlo JakićNeda MandićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se