Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nije htio buditi cimera... Polagao online ispit na hodniku doma, a internet pucao: Pitali smo studenta FER-a jel' položio

MojFaks | Laganini, 04.06.2020.Nije htio buditi cimera... Polagao online ispit na hodniku doma, a internet pucao: Pitali smo studenta FER-a jel' položio

Studenti su ove godine ljetni semestar umjesto u predavaonicama fakulteta proveli u udobnosti domova, 'prikovani' za ekrane laptopa.

I dok se u početku online semestar činio kao najbolja stvar na svijetu jer nema ranih predavanja, gubljenja vremena na spremanje, odlazaka na faks po lošem vremenu jer ti je za pohađanje nastave potreban samo internet, vrlo brzo studenti su se zaželjeli dobrih, starih uvjeta studiranja.  Ako ne prvih nekoliko dana, onda nakon prvih bugova tijekom predavanja ili kolokvija. 


Iako je većina studenata nakon početka provođenja online nastave otišla kućama, pojedini su ostali u sobama u studentskim domovima. Dio studenata se u dom vratio nakon popuštanja epidemioloških mjera i početka održavanja vježbi i praktične nastave. S obzirom na to da je vrijeme kolokvija i ispita, mnogi studenti su prikopčani "online", stoga se s vremena na vrijeme očekuju tehničke poteškoće. Po Murphijevom zakonu, taman usred online ispita.
 
Jedan student FER-a, stanar Cvjetnog naselja, putem objave u grupi ispričao se kolegama stanarima što su bili prinuđeni slušati njegov ispit. 

"Ispričavam se studentima u 8. paviljonu što sam hodao po hodnicima s uključenim zvučnikom - zvuk nije htio raditi na Zoomu na slušalicama, a asistentica je samo krenula i nije htjela pričekati minutu-dvije da probam rekonektirati bluetooth ili restartati ili nešto tako", napisao je ovaj student i pitao kolege što se događa s internetom, jer mu je zakazao taman uslijed online odgovaranja. 

...Internet u domove stigao prije 20 godina, a stanari se i danas spajaju putem žice: Provjerili smo ima li nade za WiFi koji funkcionira...


Kontaktirali smo "glasnog" studenta, koji nam je ispričao što se događalo. Kako nam kaže, u trenutku pisanja objave u grupu bio je isfrustriran, ali je ovaj osjećaj s vremenom splasnuo. Čitava situacija i nije bila toliko strašna. 

"U sobi mi se net čini ok, spojen na WiFi, ali u kuhinji i dijelovima paviljona koji nisu sobe je dosta loš i prekida često. Ja  sam bio dosta iznerviran jer mi zbog nekog razloga slušalice nisu na Zoomu radile (dok jesu npr. YouTube par minuta ranije), a inače jesu radile i na Zoomu. Asistentica nije pričekala da popravim, već je samo krenula, i onda još neka cura je došla i prala džezvu u kuhinji pa sam morao ići po hodnicima dok je net pucao i to me je onako nerviralo dosta, ali to je jednostavno nezgodan splet okolnosti nije da je objektivno bilo strašno. Realno gledano, ne mogu zamjeriti nikome ništa, jedino internetu koji stvarno može biti malo bolji. U zimskom semestru kada su svi/većina studenata ovdje ne sjećam se da je ikada ovako loš, pa ne vidim razloga zašto bi i sada bio preopterećen", govori naš sugovornik koji je napustio sobu iz solidarnosti prema cimeru koji spava. 

...83% studenata ne želi ljeto provesti na faksu: 'Koja je onda svrha online nastave?' Evo koga krive i što poručuju profesorima...


Što se tiče samog odgovaranja, kaže nam da je to bila predaja/obrana projekta, pa nije ni siguran koliko je to ozbiljno trebalo biti. Asistentica se činila dosta opušteno i pokušavala je ubrzati stvari.

"Moguće da je sama izrada projekta najveći dio pa su onda na obrani puno blaži kada vide da smo napravili sve. Što se tiče asistentice - to je bilo malo opuštenije. Samo se nadam da će onda i bodovanje biti sukladno tome, a ne da će ona sprovesti jednostavniji/ubrzani model, a onda na bodovanju biti oštra", govori student FER-a.

...Kaos u ljetnom ispitnom roku! Studenti tvrde: 'Svi okolišaju oko nastave i ispita, a nitko ništa ne zna...'...


Što se tiče sveukupnog dojma o online nastavi, kada je net dobar i nema nekih problema

"Objektivno gledajući net je mogao biti malo bolji. Internet nastava funkcionira sasvim ok iako je vjerojatno i profesorima i asistentima priša zbog rokova", smatra naš sugovornik.

Anja Zulić
foto: Shutetrstock By Elnur


domonline nastavaispiti onlinepucanje internetaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se