Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ne žuri im se: Novo istraživanje tvrdi da muškarci odrastu tek u 40-ima

MojFaks | Laganini, 12.12.2019.Ne žuri im se: Novo istraživanje tvrdi da muškarci odrastu tek u 40-ima

Iako imaju isti potencijal, često razvoj protegnu daleko u zrele godine...

Istraživanje obavljeno na Sveučilištu u Oxfordu bavilo se proučavanjem razlika u zrelosti u razvoju muškaraca i žena. Usporedili su sve rezultate i izvukli zaključke o mogućim razlikama.

Cilj istraživanja bio je otkriti koje se funkcije mozga mijenjaju tokom procesa sazrijevanja, a koje ostaju iste. Koristila se magnetna rezonanca kako bi se pregledale aktivnosti mozga 121 sudionika u dobi od četiri do 40 godina.

Rezultati su pokazali da, iako mozgovi muškaraca u konačnici imaju isti potencijal za funkcioniranje u svakodnevnom životu, muškarci vrlo često pokazuju određeno odlaganje u dugoročnom razvoju funkcionalnih mreža u usporedbi sa ženama. To može trajati oko 40 godina, navodi se u rezultatima istraživanja. Međutim, važno je naglasiti da žene ranije pokazuju pogoršanje ovih funkcionalnih mreža.

Profesor Eduardo Calixto sa meksičkog UNAM-a objasnio je da, iako muškarci imaju veći mozak, žene često pokazuju bolju učinkovitost i oštrije su u nekoliko aspekata. Dodao je da se to događa zbog hormonalnih razlika.

L.B./izvor: Zagorje.com
foto: Tofan Silviu Beniamin/Unsplash


zrelostSveučilište u OxforduEduardo Calixto40 godinaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se