Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Riješite mi ispit i plaćam 250 kuna': Student objavio oglas za posao na koji se nitko ne bi trebao javiti

MojFaks | Laganini, 19.06.2017.'Riješite mi ispit i plaćam 250 kuna': Student objavio oglas za posao na koji se nitko ne bi trebao javiti

Varanje na ispitima u Hrvatskoj nije ništa uobičajeno, a mnogima je to na 'ponos i diku' jer su uspjeli prepisati, a da ih profesor 'nije primijetio'. Prepisivači će reći da je to 'snalažljivost', odlika koju svatko treba imati, ali treba odmah reći: prepisivanje na ispitu je pogrešno. Još više je pogrešno platiti nekome da ispit napiše umjesto nas.

Oglas za studentski posao na koji se niti jedan student ne bi trebao javiti stoji na Facebook stranici Tražim/nudim studentski posao. U oglasu student traži osobu (po mogućnosti studenta matematike koji mora poznavati Taylorov i Fourierov polinom, numeričko integriranje te numeričko rješavanje jednadžbi) da mu riješi ispit koji bi on slikao u ponedjeljak (danas) u 10 ujutro. Student po tom naglašava da se radi "od doma" te da posao traje 45-60 minuta i za to nudi 250 kuna.


Izvor: Facebook@Tražim/nudim studentski posao

Nažalost, s ovakvim oglasima i objavama susrećemo se svakodnevno, pa se teško ne zapitati: ne strahuju li od sankcija ili činjenice da se objava može proširiti dalje među kolegama, medijima pa čak i profesorima? Postavlja se i pitanje časti, ali i nelagode zbog neakademskog ponašanja.

...Nije prikrila ni svoje podatke: Objavila fotografiju ispita na popularnoj studentskoj grupi i zamolila za pomoć...


...James Bond na studentski način: hrvatski studenti varaju pomoću kamera, naočala, satova i bubica...


S ovim mišljenjem slaže se i većina studenata koji su komentirali ovaj oglas za posao. Neki su studentu poručili da se ispiše s fakulteta, a neki su se čak osvrnuli i na to da je lako moguće da će ovakav prepisivački "biser"sjesti u saborsku fotelju.Izvor: Facebook

Bez obzira na to ako se smijete na ovu objavu, pogotovo jer nije anonimna ili se zgražate, jedno je sigurno: prepisivanje i varanje na ispitima nije dobro, a naš mentalitet ga pokušava prikazati manje tragičnim što definitivno nije. Na ovakav studentski posao nitko ne bi trebao pristati jer razmislite: ova osoba bi vam jednog dana mogla biti nadređeni.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


ispitriješite ispitoglas za posaoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se