Zbog manjeg broja studenata korisnika menzi, neodržavanja nastave ljeti, a i godišnjih odmora menze u većini sveučilišnih gradova zatvaraju svoja vrata do jeseni. Tada su studenti prepušteni sami sebi, barem što se kulinarskih sposobnosti tiče.
Posljednjih tjedana u domskim grupama na Facebooku, studenti su počeli komentirati svoje prehrambene navike i preporučivati jedni drugima trgovine i lokacije na kojima se može dobro ručati, a ne opteretiti studentski budžet. Sudeći po komentarima, najzdravija i najisplativija opcija je kupovina namirnica i kuhanje, a studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Anđela, koja živi na Savi, došla je i na ideju mini-menze.
“Radila bih ručak za 5-6 ljudi i gledala da je porcija 10-ak kuna. Tako pokrijem troškove namirnica, a malom dijelu ekipe skratim muke kuhanja", napisala je ona o potencijalnoj mini-menzi.
Anđela nam govori da jako voli kuhati za druge te da je ona odrastala bez navike "hodanja po restoranima", jer joj je to bacanje para. Kako nam kaže, minimum 100 kuna košta jedan obrok s pićem u restoranu, dok za gotovo istu svotu novca možeš napraviti obrok za nekoliko ljudi.
Anđela je inspiraciju za jeftine domaće obroke pronalazila i u Kauflandovim katalozima, gdje su bili prijedlozi obroka za 5-10 kuna s receptom i popisom za kupnju.
"Mislim da se definitivno više isplati kupovati ovako i kuhati si, ili naći nekog tko kuha i zamijeniti sitne novce za porciju obroka.Što se tiče moje menze, svašta bi bilo. Od mesa, batak, pomfrit, pohane tikvice, povrće, juhe, pire, svega i svačega, al\' eto nije baš zaživjelo ove godine", govori nam Anđela.
"Kuhanje je bolje za novčanik sigurno, a i za organizam isto, jer kontroliraš što unosiš". Za kraj nam govori, da dok čeka zainteresirane kolege da se jave, da trenutno "živi" na ljetnim salatama, jer kada dečko ruča na poslu, nije joj gušt kuhati samo za sebe.
A.Z.
foto: arhiva, MojFaks