Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Studiram po Bolonji, a završit ću na klonji': Pjesme o studiranju koje će vas nasmijati do suza

MojFaks | Laganini, 26.09.2016.'Studiram po Bolonji, a završit ću na klonji': Pjesme o studiranju koje će vas nasmijati do suza

Znamo da je istinita ona 'tko pjeva zlo ne misli', a studentima je osobito poznato da je učenje uz glazbu puno lakše. Postoji hrpa pjesama koje su inspirirane studiranjem, a one ujedinjuju studente tako vidimo da smo svi u istoj gabuli učenja, zadaća i ispita.

Premda ove pjesme inicijalno nisu zamišljene kao nešto što će postati ultimativni hit, one su uvijek trendi među svim studentima koji ih čuju. Svi se dobro sjećamo pjesme Pink Floyda Another Brick In The Wall, a jednako tako prije ispita studenti pjevuše pjesmu o tome kako bi rado mijenjali džemper za vinograd.

Niste sigurni o čemu pričamo? Onda ste zacijelo brucoš koji će tek naučiti, stoga vam donosimo obilje istine, smijeha i suza s ovim pjesmama o studentskom životu:

Miladin Šobić: Džemper za vinograd


Dragi brucoši, ovo je pjesma koju smo spominjali, a ujedno je i studentska himna diljem cijele regije. Onaj tko se se bar jednom nije poistovjetio sa stihovima "Ponekad poželim da ostavim studije i upišem neki zanat pa da budem pekar, limar, moler, da ukrotim struju i naučim da popravljam bojler" nije nikada studirao.
Korisnik YouTube-a Rodney Dave i njegovi ultimativni hitovi Referada i Ko to tamo studira


"Slušatelji neću lagat', u me glupo je ulagat
"
pjeva iskreni student u pjesmi Ko to tamo studira (tužna pjesma neuspješnog studenta) te govori kako ne uči dok u pjesmi Referada šalje u vražju mater sve tete koje ondje rade uz melodiju Skalinade Olivera Dragojevića.


4M: Studentska pjesma


Za hipstere i druge "old schoolare" ovdje se našla pjesma koju izvodi kvartet 4M koji je osnovan 1956., a 1969. su čak bili na Eurosongu. Ljubitelji Mire Ungara sigurno znaju ovu pjesmu, a zavoljet će ju definitivno svi koji gaje veliki i pomalo naivni entuzijazam prema fakultetu.
Mudrozborni Ulix: Studentska


Čim čujete ovu stvar znate da je prerada Bajagine Tišine, a premda ste tu pjesmu vjerojatno čuli barem sto puta, ovu pjesmu je dovoljno da čujete jednom pa da vam bude jasno što je to studentski život. "Studiram ti po Bolonji, a završit ću na klonji kao baba sera" su stihovi koji se pamte.Korisnik Bokhos: Jednom kad FER


Odavno je poznato koliko se studenti elektrotehnike i sličnih smjerova pate kroz svoje studiranje, a jedan FER-ovac je odlučio pokazati koliko ti toga fakultet oduzme. Pjesma je obrada hita Jednom kad noć, a zasigurno je više popularna studentska verzija koja kaže: "Na FER-u su te tukli, lomili pa slomili".PravoMusicStation: Pravo Blues


Studenti pravnog fakulteta uglavnom znaju što je prava tuga kada nakon stotog puta opet padneš predmet Građansko pravo ili Rimsko pravo i natopiš pivo suzama. No, zato je tu blues pjesma koja govori upravo o tome kako bi se svi mogli pripremiti na 'plavi' osjećaj.
 Luka Goreta: Žuti marker


Premda ovo nije pjesma, video uvijek vraća studente na onaj traumatični dio studiranja, a to je učenje za ispite. Dileme oko toga treba li izabrati zeleni marker, plavi ili neki drugi imaju svi, a Luka Goreta ovim videom pokazuje da je žuti idealan i u opisu kaže Evo zašto nisam na parcijali.Ivana Petrić
foto: Pixabay


pjesmestudentske pjesmepjesme o studiranjuKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se