Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Za sve pivopije: Studenti proizveli specifičnu 'crafticu' koja povezuje SAD i Dubrovnik!

MojFaks | Laganini, 24.12.2020., Autor: Anja Z.Foto: HRT / Screenshot

Ljubav između studenata i piva je ona prava, koja daje plod – i to pravi pivopijski.

Dubrovački studenti u sklopu studentskog projekta proizveli su pivo i to od zobi. Nove tehnologije stalno unapređuju život, a njihove mogućnosti došle su do izražaja i tijekom trenutačne epidemije. Iskustvo dubrovačkih pivara, trud vrijednih studenata i donacija američkoga ječma rezultirali su jedinstvenim novim pivom, izvještava HRT.

"Ovo je "pre-prohibition lager", nešto klasično što dolazi s američkog područja. Specifičniji je od ostalih lagera za koje se koriste žitarice, najčešće kukuruz. Mi smo ovom prigodom koristili zob", kazao je Mario Cvitković, pivar u Dubrovačkoj pivovari.


...Tko kaže da ne postoji savršena žena? Upoznajte Klaru – studenticu iz Zaprešića koja proizvodi vlastito pivo ...


Cilj studentskog projekta bio je uspostavljanje lanca opskrbe između SAD-a i dubrovačke craft pivovare. Domagoj Nikolić, profesor na Rochester institutu za tehnologiju u Dubrovniku za HRT govori da je njihov osnivač profesor emeritus koji živi u Americi:"On je zapravo i uzgajivač ječma. Inače je i član Upravnog odbora udruge craft pivara u državi New York, koja broji preko 600 craft pivara"


foto:Screenshot@HRT


Dario Ševelj, direktor Dubrovačke pivovare, pojašnjava da je u ovoj priči povezana sirovina iz Amerike, a proizvodnja u Hrvatskoj. U to su uključeni studenti, od procesa nabave, proizvodnje, transporta, marketinga.


...Kolegij nakon kojeg otvarate pivovaru - čak i ako niste planirali: Na predavanjima o craft pivu uvijek se traži mjesto više...


Pivo su trebali predstaviti na trodnevnom humanitarnom festivalu, ali ih je zatekla epidemija koronavirusa. Sav su posao prebacili na društvene mreže i usput naučili novu lekciju.


...Studij pivarstva u Karlovcu: 180 ECTS-a, 50% prakse i puno, puno piva...


"Nas je bilo 20 učenika, odnosno studenata. Ja sam uživala, prije svega zato što sam stekla mnogo praktičnog iskustva. Sada znam kako je raditi pod ovako teškim okolnostima", kazala je Dejana Kušić, studentica RIT Croatia.

Jeleni Benić, također studentici RIT Croatia, najzanimljivija je bila činjenica da moraju biti spremni prilagoditi se raznim promjenama. Korona nas je sve izbacila iz nekog balansa, rutine i morali smo se brzinski prilagoditi, dodala je.

Najavili su studenti da će skuhati i još neko pivo. Kažu da im je želja proširiti projekt i na ostale hrvatske craft pivovare.


izvor: HRT


studentipivoproizvodnjacraftRITKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se