Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

5 razloga zašto je najbolje živjeti SOLO tijekom faksa – čak i u najmanjoj i najskromnijoj garsi

MojFaks | Nakon predavanja, 07.01.2020.5 razloga zašto je najbolje živjeti SOLO tijekom faksa – čak i u najmanjoj i najskromnijoj garsi

Mnogi će reći da nisi studirao dok ne iskusiš čari života u velikoj zajednici studentskih domova, ali ima i onih među studošima koji se ne bi složili...

Najautentičnije iskustvo studiranja je ono kad stanuješ u studentskome domu? Hm, ovisi koga se pita. Imaju li onda studenti koji stanuju s roditeljima i studiraju u istome gradu manje autentično iskustvo studiranja? Jesu li manje studenti od onih koji presele iz drugog mjesta ili grada na studij? Naravno da nisu. Samo je iskustvo studiranja drugačije!

Kad upišete faks, mnogo toga u vašem životu promijenit će se! Osim što ćete više, ozbiljnije i teže učiti i stjecati nova znanja, morat ćete položiti i ubrzane tečajeve iz samostalnosti, financijske pismenosti i odgovornosti, društvenog života, balansiranja obaveza kako bi stigli uživati i samo živjeti dok paralelno polažete ispite, pišete seminare... Već je i ovo mnogo!

foto: Shutterstock

No, da ne bude to sve, najveća promjena (nekima) bit će iskustvo samostalnog života. Izbora je mnogo, no ono što ćete na kraju odabrati ovisi uvelike o vašim ocjenama i financijskoj "potkoženosti". Hoćete li dijeliti adresu sa stotinama ili čak tisućama studenata pa se ludo zabaviti, riskirajući pritom spokoj, mir i privatnost ili pak živjeti s nekoliko cimera koji su također lutrija? Neki među vama odlučit će se za studentski život u "solo aranžmanu" – pa sve ako to i znači najskromniji smještaj koji je dostupan vašem, ali i džepu vaših roditelja. I iako je ovo svakako najskuplja opcija, također nudi nekoliko veeeelikih prednosti koje se "ne mogu kupiti novcem".

Evo koje su to!

Mir, tišina...dokle god to vama odgovara


Nema tamburanja ispod prozora domske sobice utorkom navečer, a vi baš učite za kolokvij u četvrtak. Nema urlikanja na hodnicima, buke s proslava tuđih rođendana, diploma, petica u indeksu... Nema prisilnog slušanja glazbe koja nimalo ne odgovara vašem glazbenom ukusu. Sami ste svoj DJ, partijate kad to vama odgovara, bučite kad to vama odgovara, a živite u miru i spokoju ostatak vremena.

Pospremate jedino svoj nered


Tko još nije vidio užase koje neodgovorni sustanari u domovima ostavljaju po čajnim kuhinjama i dijeljenim kupaonicama? Tete čiste tu su svakoga dana (osim vikendima), no čak ni one ne mogu uvijek počistiti toliko koliko neki mogu "nasmetiti".

Rifljanje tuđih ostataka hrane sa skorenih tanjura? Ne, hvala! foto: Shutterstock

O cimerima u stanu da ne pričamo – situacija može biti još i gora kad vam se u ekipu uvali neki ljenjivac totalno drugačijih kriterija i poimanja pojma "čistoća". Ovo je situacija koja će vam zagorčavati suživot – svaki dan. Kad ste sami, sami ste "krivi" za svoj red ili nered.

Nitko vam ne krade stvari (iz frižidera) u kojem imate mjesta za SVE što poželite smjestiti unutra


One priče o sudskim tužbama kad cimer kojemu drugi sustanar konstantno pije mlijeko poludi? Eh, izbjegnite to. Frižider je neka siva zona koju cimeri olako shvaćaju pa često onu "što je na stolu – ponuđeno je" prilagode da glasi "što je u fridžu ponuđeno je svima". Nimalo zgodno ako ste uglavnom vi ti koji friž punite. Frustracija! A i financijski trošak!

Vaš nered ili red - ali jedno je sigurno: nitko vam neće krasti ni razmještati stvari. foto: Shutterstock

Ovo se može protegnuti i na krađe i otuđivanje drugih stvari iz sobe, ormara, iz hodnika...Svega toga nema ako živite sami!

Tuširate se kad god želite (i nitko vam neće zaključati kupaonicu)


Ne morate strahovati da će druga osoba potrošiti čitav bojler tople vode ili da ćete uletjeti u kupaonicu dok je netko drugi unutra. Također, ne morate brinuti da će vas netko vidjeti u ručniku ili oskudnije odjevene putem do kupaonice ili iz nje i svjedočiti ne pretjerano lijepim prizorima krmeljavih snenih očiju i raščupane kose prije jutarnjeg umivanja i tuširanja.

Bauljanje po stanu samo u majici? No problem! foto: Shutterstock

Ovo povlači još jednu prednost za sobom – po stanu možete hodati odjeveni (ili razgolićeni) kako god želite.

Nitko vam neće prekidati slatki sanak


Nema pijanog urlanja pred vratima, rušenja po stanu, pjevanja nakon povratka iz Roka u 4 ujutro. Nema plakanja i svađanja s dečkom/curom, glasnog zatvaranja vrata, bučnog poklapanja wc školjke. Nema harmonike za rođendan. Nekima će ovo možda biti dosadan život, ali ima i onih koji bi ovakve stambene prilike platili suhim zlatom.

Iako su prilike u našoj zemlji takve da je većina studenata primorana dijeliti svoju sobu ili stan s nekim drugim kolegama, činjenica je da svaki tip stanovanja tijekom studiranja ima svoje prednosti i mane. Ovisno o karakteru svake mlade osobe, ali i financijskim mogućnostima, svatko bira idealan smještaj za sebe.

L.B./foto: Shutterstock


stanovanjecimeristudentski domprivatni smještajKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se