Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Jer domaće je najbolje: Studentice Karla i Paula izrađuju originalne hrvatske igračke

MojFaks | Nakon predavanja, 24.11.2017.Jer domaće je najbolje: Studentice Karla i Paula izrađuju originalne hrvatske igračke

Kada razmišljamo o pojmu 'igračka' na pamet nam uglavnom padne Barbie lutka, no nju ne zamišljamo kao koristan predmet pomoću kojega možemo, primjerice, plesti pašku čipku. Ako vam ovo zvuči neobično vrijeme je da upoznate hrvatske drvene igračke koje su inspirirane našom baštinom.

Iza projekta Hrvatske autentične igračke kriju se nadareni studenti i njihovi mentori sa Studija dizajna i Udruga poVUcizakulturu. Osmislili su sjajne didaktičke igračke koje potiču interaktivno iskustvo igre, a inspirirane su hrvatskom baštinom, piše zadovoljna.hr.


Izvor: zadovoljna.hr

Tradicija izrade drvenih igračaka zadržala se sve do današnjih dana, a potencijal drvenih igračaka prepoznali su studenti dizajna i Udruga poVUcizakulturu. S drvenim didaktičkim igračkama inspiriranima hrvatskom kulturnom baštinom djeca mogu sama plesti pašku čipku igrajući se igračkom Pagus ili kreirati narodne nošnje i zaplesati kolo s igračkom Zvutka. Riječ je o igračkama za djecu predškolske i školske dobi koja kroz igru usvajaju razvojne vještine i upoznaju hrvatsku baštinu, stoji na zadovoljna.hr.

Studentica Karla Kocijan osmislila je vlastitu igračku, a ljubav prema dizajnu je kod nje prisutna otkada je bila dijete. Osim nje, svoju igračku napravila je i studentica Paula Kovač.

Jednu igračku je osmišljavala jedan semestar


Studentica 1. diplomske godine na Studiju dizajna na Arhitektonskom fakultetu odrasla je u umjetničkoj obitelji, stoga je ljubav prema dizajnu prisutna od malih nogu. Njezina igračka Zvutka pravi je hit među djecom. Karla je spojila dječje drvene igračke i narodne nošnje te je tako nastala Zvutka, odnosno zvrk i lutka. Zvutka je napravljena od prirodnih materijala, drva i pamuka, a razvija kreativnost i motoriku.


Karlina igračka Zvutka je hit među djecom... izvor: zadovoljna.hr

"Uz drvenu igračku u kompletu su šablone kojima se oslikavaju priložene haljinice. Na šablonama su stilizirani elementi - točke, pruge i spirale koje nalazimo na nošnjama. Svako dijete tako oslika 'svoju' nošnju i svaka je drugačija. Osim što je to lijep poklon, krasan je i autentičan suvenir."
, kazala je studentica.

...Čudesa od običnog konca: Upoznajte vještinu koja vam može pomoći u financiranju studija...


...Šarenilo umjesto prozirne 'košuljice': Uz Barbarine cool omote odmah ćete prepoznati svoj indeks...


Osmišljavanje i izrada igračke trajalo je 3 do 4 mjeseca odnosno jedan semestar. Sve je, kaže Karla, započelo raznim istraživanjima i predavanjima - o pedagogiji, didaktici i igračkama, a onda naravno i o baštini. Nakon istraživanja krenulo je "brušenje" ideja i konačna realizacija. Igračke su do sada bile na dosta festivala i radionica na kojima su bile predstavljene djeci koja su se mogla njima igrati i koje su ih oduševile.


Svako dijete na Zvutki može oslikati svoju nošnju... izvor: zadovoljna.hr

"Kod Zvutke je bilo zanimljivo i lijepo vidjeti kako djeca crtaju haljinice i smišljaju nove načine kako ih ukrasiti, a kada ih zavrte stvaraju neke svoje nove igre ili se samo natječu koja će duže 'plesati'.", rekla je Karla.

Igračka Pagus, studentice 1. godine diplomskog studija Industrijskog dizajna Paule Kovač, inspirirana je tradicijom izrade čipke s otoka Paga od pleksiglasa i geometrijskih oblika.

"Odabirom paške čipke vidjela sam potencijal upravo u njezinoj oblikovnoj jedinstvenosti. Željela sam zadržati tradicionalnu vrijednost praktičnog rada te segment slobode stvaranja vlastitog uzorka danim elementima.", objasnila je Paula.
Paula je napravila igračku Pagus koja je inspirana čipkom s Paga...foto: zadovoljna.hr

Budući da igračka nema određenu šablonu, djeca s pojednostavljenim elementima mogu slagati elemente i proizvesti razne oblike i motive. Tako razvijaju koncentraciju i prostornu orijentaciju.

Didaktičke igračke su u svakom slučaju korisno pomagalo u svakom pedagoškom radu koji na kvalitetan način doprinose razvoju raznih vještina djece. Stoga će HAI igračke osmišljene prema pedagoškim smjernicama za pojedini uzrast biti ponuđene vrtićima i školama. To su igračke koje na kvalitetan način potiču razvoj djeteta uz igru i zabavu. Tako će se, između ostaloga, potaknuti nabava proizvoda hrvatskog dizajna.

Zainteresirani mogu poslati upit za kupnju na Facebook grupi poVUcizakulturu.

Ivana Petrić
izvor: zadovoljna.hr
foto: Facebook@povucizakulturu


igračkestudenticehrvatska baštinaZvutkaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se