Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Priče hrabrih studentica: Kako je studirati kad te kod kuće čeka dijete

MojFaks | Nakon predavanja, 03.11.2016.Priče hrabrih studentica: Kako je studirati kad te kod kuće čeka dijete

Kako god okrenemo – studirati nije lako, a zamislite tek kako je studirati u trudnoći ili dok vas kod kuće čeka beba. Uz uobičajene akademske obaveze koje su nam svima poznate, ove hrabre majke studentice kod kuće moraju obavljati neke sasvim drugačije zadatke.

Neke djevojke ne pauziraju godinu te tijekom cijele trudnoće idu na predavanja i vježbe i rješavaju ispite. Osim što su ove studentice hrabre, one su ujedno i jako ustrajne u svom naumu da dođu do diplome. Zbog toga zaslužuju svaku pohvalu i potporu društva, ali i fakulteta na kojima studiraju.

Na fakultetu sam često viđala trudne djevojke i pitala se na kakve sve one poteškoće nailaze ako je meni toliko teško, a nisam u "blaženom stanju". Mučnine, nespavanje, promjene raspoloženja i su sasvim normalne u trudnoći i baš zato sam se divila tim studenticama koje su uvijek uspijevale svoje studentske obaveze izvršiti na vrijeme.

Beba na Korčuli, mama u Zadru


Studentica engleskog i psihologije, M.Ž., zatrudnjela je na trećoj godini fakulteta te kaže da joj je bilo jako teško donijeti odluku o nastavku studiranja. Budući da je s Korčule (kao i njena obitelj i dečko), a fakultet se nalazi u Zadru, ipak je odlučila nastaviti i godinu privesti kraju jer joj je termin bio u rujnu.

...Kombinacija studija i trudnoće u Hrvatskoj je jako zahtjevna: Kako je biti mama-studentica?...


"Imala sam urednu trudnoću i nikakve komplikacije; nisam imala mučnine pa sam mogla redovno na predavanja. Nisam tražila nikakve 'povlastice' kod profesora, izostajala sam koliko mi kolegij dopusti. U trudnoći sam odslušala sva predavanja i položila sve ispite. Samo jedan predmet iz prvog semestra mi je ostao za rujan pa sam profesoricu zamolila za predrok jer mi je termin bio u 9. mjesecu. Izašla mi je u susret, dobila sam predrok i položila ispit", otkriva studentica.

Prošle godine studentica je upisala apsolventsku godinu, no, nažalost dokle god ne završi fakultet bit će odvojena od svog djeteta koje živi s ocem na Korčuli dok ona studira u Zadru.foto: privatna arhiva

"Moj momak radi na Korčuli, a ja kao redovan student imam obavezna predavanja, on i dijete su ostali na otoku, a ja sam u Zadru i planiram završiti još ove dvije godine. Teško mi pada odvojenost od djeteta, ali cijela moja obitelj se uključila u čuvanje djeteta, znam da je dobro zbrinut i ništa mu ne fali, pa mi to koliko-toliko olakšava tu odvojenost", kaže M.Ž.

Porodiljni dopust kao prilika za upisati fakultet


Zanimljiva priča studentice druge godine sestrinstva zdravstvenog Sveučilišta u Splitu, S.A., počiva na tome da je rodila dvoje djece tijekom studiranja. Sinčića je rodila prije nego je išla na prijemni ispit, a porodiljni je smatrala idealnom prilikom za upis na fakultet jer radi u bolnici s ludim dežurstvima pa joj je bilo teško uskladiti poslovne i akademske obaveze.

...Dva tjedna nakon poroda pisala kolokvij: studentica ekonomije dobila stipendiju 'Hrvatska može bolje'...


"Nekoliko dana prije prijemnog saznala sam da sam po drugi put trudna, a to mi je i odgovaralo jer nisam radila nego sam se posvetila fakultetu i sinu. I tako je počeo faks, a ja sam trudnoću odlično podnosila. U siječnju sam rodila kćerkicu, a deset dana nakon toga sam išla polagati ispit iz engleskog i sve je dobro prošlo. Na predavanja sam išla, ali sam tražila da me puste ranije kako bih išla dojiti", iskrena je studentica.

Nekad mirno i bez plakanja, a nekad je nemoguće učiti


Naravno, nije joj bilo lako, ali je samoj sebi rekla da će uspjeti. Na svu sreću, djecu su joj čuvale bake, a kada je riječ o učenju, S.A. kaže da je to izgledalo doslovno svakako.

"Nekada bi moje učenje prošlo u miru i bez prekidanja, a nekada bi me sto puta prekinuli. Ili sin plače i hoće da ga mama uspava ili je nju trebalo dojiti. Bilo je vrlo stresnih dana jer inače teško hvatam koncentraciju koja i je prijeko potrebna za ispite, ali eto – prilagodiš se situaciji i guraš dalje. Jako je naporno, ali zahvaljujući dobrom tati i bakama na kraju sve ispadne dobro", kaže studentica.


Izvor: Pixabay

Ove priče studentica koje su rodile tijekom studija te i dalje studiraju i bore se unatoč majčinskim i drugim obavezama trebaju biti inspiracija svima koji su se našli u sličnoj situaciji pa čak i onima koji nemaju dijete, a planiraju odustati od fakulteta.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


studentice trudnicetrudnicehrabre studenticeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se