Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Anketa otkriva najpopularnije zadarske kvartove među studentima: Hoće li nakon rezultata dodatno poskupjeti?

MojFaks | Nakon predavanja, 27.10.2017.Anketa otkriva najpopularnije zadarske kvartove među studentima: Hoće li nakon rezultata dodatno poskupjeti?

Visoke cijene najma stanova muče studente u cijeloj Hrvatskoj, a u borbi protiv vrtoglavih svota prednjače studenti iz Zadra. Kao što smo već pisali, odlučili su bojkotirati iznajmljivače koji im nude stanove skuplje od 1200 kuna po osobi. Sada se u borbu uključio i jedan profesor sa Sveučilišta u Zadru i to analizirajući najpopularnije kvartovi među zadarskim studentima.

U svakom sveučilišnom gradu u Hrvatskoj popularni kvartovi za život studenata uglavnom se nalaze u blizini fakulteta. Tako su primjerice u Zagrebu izuzetno popularni kvatrovi Vrbik i Cvjetno naselje, a u Zadru su to Poluotok, Relja te Voštarnica.


Izvor: Unsplash

Do tih podataka došao je profesor Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, Sven Marcelić, zajedno sa studentskim timom s kolegija "Studija slučaja" jer je ovo istraživanje projekt u sklopu kolegija. Spomenuti projekt provodi se u sklopu Međunarodnog studija kulturne sociologije. Podaci su prikupljeni kroz anketu u kojoj su studenti trebali označiti lokacijski gdje žive, a svrha je da se vidi gdje najviše studenata u Zadru boravi. Ovo je zapravo prvi korak u analiziranju rezultata ankete u kojoj je, u samo tri dana, sudjelovalo čak 700 studenata.

Najveći dio studentske populacije koncentriran je na tri točke u gradu


Rezultati ankete profesora Marcelića pokazali su da je najviše studenata  koncentrirano na tri točke u gradu, odnosno na tri kvarta: Poluotok, Relju i Voštarnicu. Kako komentira profesor, to je i razumljivo jer je riječ o dijelovima grada koji se nalaze blizu stare zgrade Sveučilišta i Novog Kampusa.


Izvor: Unsplash


Izvor: Facebook@Sveučilište u ZadruIzvor: Facebook@Sveučilište u Zadru

"Postoje značajne koncentracije studentica i studenata i na Stanovima te južno od Bulevara, ali uglavnom u dijelu bliže moru. Dva dijela Zadra koja su, barem prema ovome uzorku, studentima neinteresantna ili se ne nudi toliko smještaja su periferni dio iznad Magistrale (Ploča, Sinjoretovo, Crvene kuće) koji vjerojatno nije osobito atraktivan te Borik i Puntamika koji su orijentirani turizmu više nego ostali i tamo se nalazi puno hotela i skuplje apartmanske gradnje. Prva mapa (heatmap) označava na kojim je mjestima najveća koncentracija studentica i studenata pri čemu intenzivnija žuta nijansa govori da je gustoća veća. Tri takve točke se nalaze upravo u spomenutim Poluotoku, Voštarnici i Relji. Druga mapa označava područje na kojem živi 90 posto studentica i studenata u podstanarstvu", piše u svojoj analizi profesor Sven Marcelić.

...20 kvadrata za 4 000 kuna: Studenti iz Zadra odlučili bojkotirati sve koji preskupo iznajmljuju stanove...


...Studenti odlučili: Ovo je prihvatljiva cijena najma stana za studentski džep - sve skuplje od toga bojkotiraju...


Marcelić napominje da su mape izrađene programima koji su u potpunosti besplatno dostupni svima koji studiraju jer su ili open source ili im možete pristupiti preko studentskih aai računa. Za anketiranje je korištena platforma Lime Survey kombinirana s Google Maps uslugom, nakon čega su rezultati u obliku csv datoteke obrađeni u programu Libre Calc, a sam profesor je mapiranje napravio pomoću programa QGis, verzija 2.18.13 Vienna.

Pitanje adekvatnog smještaja već dugo muči zadarske studente


Budući da se problem visoke cijene najma gorući ove godine, studenti i Marcelić bacili su se na istraživanje. U anketi je, odnosno, u označavanju lokacije na mapi, sudjelovalo 700 studenata u tri dana, što je svakako značajna brojka, drži profesor. Kako kaže, to pokazuje da su studenti jako zainteresirani za temu jer ih pitanje adekvatnog smještaja već dugo muči.

...Smještaj za izbjegavanje: Zadarski studenti objavili crnu listu stanova u kojima je nemoguće živjeti...


"Anketa je inspirirana anketom studenata iz Zadra koji su odgovarali koja im je pristojna cijena najma i preko koje cijene neće ići. To je problem koji se godinama vuče i vidimo ga svi koji živimo u Zadru. Bojkot visokih cijena koji se našao na grupi je rezultat toga što se godinama vodi borba s jeftinijim najmovima stanova. Ja kao osoba koja radi na fakultetu zamjećujem da studenti svake godine imaju iste probleme kao primjerice u vrijeme rokova, izbacuju ih stanova i sl. Njihova anketa je bila dobra inspiracija da se krene u istraživanje, a ono što je zgodna okolnost jest to da se kolegij koji vodim, u sklopu 'Studije slučaja', svake godine bavi nekim aktualnim problemom", rekao nam je profesor Marcelić.


Izvor: Antena Zadar

Zadar grad rekorder po broju studenata koji u njega na studij pristižu iz drugih gradova i mjesta


Smatra da su stanovi na spomenutim lokacijama već dosta skupi te da neće više poskupjeti, a osim studentskoj populaciji, ti kvartovi su već i ovako popularni među ljudima jer su blizu gradu i dobro su prometno povezani.

Od profesora Marcelića doznajemo i jednu vrlo zanimljivu činjenicu, a ona je u tome što Sveučilište u Zadru ima najviše upisanih studenata koji nisu iz Zadarske županije. Spominje Sveučilište u Dubrovniku koje veliku većinu studenata ima iz svoje županije, a u Zadru je skroz drukčija priča. Čak ni Zagreb nema toliko studenata "izvana" kao što ima ovaj grad na obali.

Nakon apela studenata i nakon saznanja da u Zadru studira najviše studenata koji nisu iz Zadarske županije te činjenice da studentski dom u Zadru ima samo 206 kreveta, nadamo se da će uskoro osigurati više kapaciteta za smještaj.

Ivana Petrić
foto: Unsplash


ZadarSveučilište u Zadruvisoke cijenecijena najmaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se