Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ne, ne valja ni pohano: Studenti najvećih sveučilišnih gradova savjetuju što POD SVAKU CIJENU izbjegavati u njihovim menzama

MojFaks | Nakon predavanja, 05.03.2018.Ne, ne valja ni pohano: Studenti najvećih sveučilišnih gradova savjetuju što POD SVAKU CIJENU izbjegavati u njihovim menzama

Menze su nezaobilazna stanica za većinu studenata koji se nalaze na svom putu visokog obrazovanja. Kao što znamo, u menzama se klopa za manje love što je idealno za studentski džep, a osim što neki ondje imaju omiljenu hranu, postoje obroci koje studenti izbjegavaju u širokom luku.

Kad biste nekog studenta pitali koja mu je omiljena hrana iz menze vjerojatno bi odmah odgovor ispalio iz topa. S druge strane, kad je riječ o najomraženijoj hrani iz studentskog restorana, ni tu nema puno mozganja – studenti odmah znaju što ne žele vidjeti na svom tanjuru.


Izvor: mimipolic.wordpress.com

Dok se u jednoj vrsti hrani studenti "dave", u drugoj ne uživaju baš pretjerano, a razlozi su razni. Baš o toj temi pitali smo studente iz različitih gradova, a njihovi odgovori mogu dobro doći drugim studentima (osobito brucošima) kako bi znali koju hranu u menzi valja izbjegavati. Ovu su neki od odgovora:

"Većina nas je izbjegavala juhe od povrća i đuveč jer je više puta nađena neka buba unutra. Riječ je o staroj menzi Markat u Puli", studentica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Puli.

"Izbjegavam jesti rižu u menzi zagrebačkog PMF-a. Nikad nije dovoljno kuhana pa kao da jedem šljunak",
student B.J. s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Jedina stvar koju sam baš baš izbjegavala (u stilu ne bih to pojela da mi netko plati) je hamburger iz kantine koji je odvratno, ali baš odvratno smrdio. Neki su ga čak i jeli i tvrdili da je OK, ali mene je taj smrad tjerao na povraćanje", studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

...Studenti ocijenili menze: Ne žele jesti UVIJEK ISTO ni da im tete račun zaokružuju na VIŠI iznos...


"Uvijek izbjegavam one mikseve koje prirede od ostataka jučerašnjeg ili za večeru od ostataka ručka. Naprosto ne izgledaju privlačno. Isto tako, izbjegavala sam i riblje štapiće jer imaju okus po pašteti za mačke. Izbjegavala sam i pileće batake. Naprosto ne volim jest prstima u javnosti. To je više ovako osobni razlog",
studentica Pravnog fakulteta u Splitu.


Izvor: scpu.hr

"Izbjegavam ribu u svakoj menzi i to u svim oblicima, osobito ponedjeljkom. Vjerojatno ondje stoji još od petka. Iako je menza na Borongaju tri klase iznad drugih i dalje ondje izbjegavam ribu", studentica Hrvatskih studija.

"Izbjegavao sam uvijek onu gumenu pizzu – ona je bila najgora. Nisi mogao žvakati koliko je bila od neke preloše gume, a ne tijesta. Isto, izbjegavao sam mali burek, ali zato što se ne volim mastiti dok sam na faksu. Rijetko kad bih jeo i hot dog jer je bio odvratan. U biti, to su najviše jela iz kantine na faksu, jer po onim restoranima nisam puno zalazio, ja sam putovao na faks od kuće pa sam uzimao samo te gluparije poput sendviča ili burgera. Većinom sam jeo doma", bivši student Filozofskog fakulteta u Osijeku.

...Menze na udaru studenata s Ekonomije: Probavaju i fotkaju hranu da vi lakše odlučite gdje ćete jesti...


"Ako ne mogu prepoznat što je to, ne jedem. Previše puta sam uzimala račun da vidim kako se to, što je na mom tanjuru zove. Također, izbjegavam morskog psa...ne stavljaju ga u mlijeko, odvratan bude", studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"U zadarskoj menzi izbjegavam sve što je mljeveno meso ili izgleda kao mljeveno meso. Ne znam kako oni to prave, ali miris mi uopće nije ugodan, a iskreno, ni ne izgleda primamljivo", student psihologije Sveučilišta u Zadru.

"Iskreno, ništa ne izbjegavam od hrane po kantinama. U zagrebačkom SC-u jedem kao svinja jer pravo nema svoju menzu. Inače, svaka menza mi je bila super, a menza na Ekonomiji je totalni vrh",
student Pravnog fakulteta u Zagrebu.


Izvor: foursquare.com

"Izbjegavam sve što je pohano. Imam strah da 'pohung' skriva zeleni batak ili šniclu koja je jučer bila naravni odrezak...", student Ekonomskog fakulteta u Splitu.

"U širokom luku zaobilazim pizzu u kantini na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Mislim da sam ju u pet godina studiranja jela možda dvaput - ili je bila suha i tvrda i upitnog okusa, ili je bila užasno gnjecava i mokra od masnoće i upitnog okusa. U menzi i restoranu sam jela doslovno sve jer je (meni barem) stvarno uvijek bilo fino, osim kupusa i ostalih salata jer ne znam koji ocat koriste, ali je bio odvratan i smrdio za poludjeti", studentica Učiteljskog fakulteta u Osijeku.

...FOTO Top 5 jela iz hrvatskih menzi: Ovo su NAJOMILJENIJI obroci koje studenti s guštom počiste s tanjura...


"U menzama sam uvijek izbjegavala mljeveno meso u svim oblicima. Nikad nisam bila sigurno što su samljeli nabavljači ili simpatične tete u kuhinji - nekako mi je sve to djelovalo kao ostaci ostataka. A budući da sam pravi mesojed, odlučila bi se redovito za komad u kojem sam mogla identificirati dio koji jedem. Možda je paranoja u pitanju, ali tada sam se osjećala sigurnije",
bivša studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.


Foto: B.Zlomislić/arhiva MojFaks

Možda ćete se s nekim odgovorima odmah složiti, a mi se nadamo da će dobro doći onima koji nemaju puno iskustva s hranom iz menze jer svi dobro znamo kako nam ručak prisjedne kada zagrizemo nešto što nam se apsolutno ne sviđa.

Ivana Petrić
foto: scpu.hr


menzamenzehranahrana za izbjegavatiobrokstudentski restoranKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se