Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ušli bez najave i potvrde liječnika: Unatoč strogim mjerama iz SC-a, neki studenti u dom se vratili bez potrebnih dokaza da su zdravi

MojFaks | Nakon predavanja, 27.04.2020.Ušli bez najave i potvrde liječnika: Unatoč strogim mjerama iz SC-a, neki studenti u dom se vratili bez potrebnih dokaza da su zdravi

Odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite u ponedjeljak 27.4. započela je prva faza popuštanja mjera zaštite od pandemije koronavirusa.

Posljednjih mjesec dana studentima su za povratak u studentske domove ili stanove trebale e-propusnice, a prije desetak dana pojavila se i informacija da je, među ostalime, za povratak u studentske domove potrebno pribaviti i potvrdu epidemiologa kojom se dokazuje da student nije zaražen koronavirusom. No, čini se da su neki studenti uspjeli stići do svog smještaja i bez potrebnih potvrda. S popuštanjem mjera i naknadnim ukidanjem e-propusnica može se očekivati i još veći broj studenata koji dolaze u dom u po stvari. 

...Bliži se kraj krize? Počelo popuštanje mjera: Jedan domaći fakultet otvorio vrata knjižnice i fakultetskih službi...


Domski odbor Sava radi zaštite zdravlja studenata, uputio je nekoliko pitanja Studentskom centru, među kojima je i pitanje organizacije povratka studenata u domove na način da se izbjegne gužva i bliski socijalni kontakti. Iz Studentskog Centra obavijestili su da se ponašaju u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite i pozvali domski odbor da se uključi u pripremu povratka studenata i preuzimanja studentskih stvari koje su na čuvanju u zagrebačkome SC-u.

...Iz SC-a poručili: Ovih 5 uvjeta morate ispuniti ako se želite vratiti u studentski dom...


5 uvjeta za povratak u studentske domove


Studentski centar u Zagrebu 17. travnja na službenoj stranici objavio je dokument pod nazivom "Kriterij za povratak u studentski dom ili dolazak po osobne stvari". Dokument sadrži upute u slučaju da stanar studentskog dom nije fizički prisutan u studentskom domu, a želi se u njega vratiti. Pa tako student treba ispuniti sljedeće kriterije:

1. Prije povratka u studentski dom prethodno se najaviti upravi studentskog doma,
2. Svaki student prilikom povratka mora predočiti valjanu e-propusnicu,
3. Povratak u studentski dom moguć je samo uz predočenje dokaza o zdravstvenom stanju izdanom od nadležne epidemiološke službe ili obiteljskog liječnika opće prakse iz mjesta u kojem ima prebivalište, kojom dokazuje da nije pod mjerama samoizolacije niti da trenutno pokazuje znakove respiratorne infekcije - povišena temperatura, suhi kašalj, kratki dah (ovaj dokaz je obavezan),
4. Sukladno odluci Uprave za visoko obrazovanje MZO-a, nije dozvoljeno korištenje studentskog doma za samoizolaciju,
5. Boravak u studentskom domu mora biti sukladan propisanim preventivnim mjerama zaštite od COVID-19.

Među studentima javili su se upiti, poput onih trebaju li e-propusnice i liječničke potvrde prilikom dolaska u dom po stvari?

Kriterije treba ispunjavati čak i ako se student ne namjerava zadržavati u domu...


Sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak za MojFaks je rekao da je gore navedene kriterije potrebno poštivati i u slučajevima kada student dolazi po osobne stvari te se ne planira zadržavati u studentskome domu te da povratak studenata u SN "Cvjetno naselje" nije dozvoljen, osim za preuzimanje vlastitih stvari prema utvrđenom protokolu. Unatoč svim mjerama opreza, sanacijski upravitelj tvrdi da stopostotna kontrola domskih prostorija ipak nije moguća.

"Uprave studentskih domova provode stroge kontrole ulaska i kretanja unutar studentskih domova (u skladu s ovlastima koje imaju), ali studentska naselja nisu ustanove zatvorenog tipa i ne postoji zabrana ulaska i izlaska iz studentskih domova tako da studenti snose najveću odgovornost da zaštite sebe i druge", apelira Mirko Bošnjak.


Ulazak u dom bez poštivanja kriterija


Nakon potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka radi smještanja građana koji su ostali bez krova nad glavom, studenti su iz SD-a "Cvjetno naselje" morali iseliti u kapacitete doma "Stjepan Radić".  Taj dan se na 'Cvjetnom' okupio veći broj ljudi, jer su i studenti iz okolnih mjesta s roditeljima došli u Zagreb kako bi preuzeli svoje stvari i izbjegli njihovo skladištenje na Savi od strane SC-a. Tada se javila zabrinutost koliko je nastala situacija bila u skladu sa epidemiološki propisanim mjerama. 

...'Izbačeni kao smeće' ili ipak ne? Potez koji je podijelio javnost: Evo koliko je studenata izašlo, a žrtava potresa ušlo u dom na Cvjetnom...


Unatoč tadašnjim negodovanjima studenata, mjesec dana kasnije, studenti između sebe komentiraju povratke u dom po stvari mimo poštivanja propisanih mjera. 


foto: screenshot @ Studentski dom dr.Ante Starčević

Zasad se ne radi o velikom broju studenata, no čini se da se rijetki pridržavaju preventivnih mjera suzbijanja pandemije koronavirusa prilikom povratka u dom. Što će biti kada se mjere dodatno popuste i hoće li i tko biti odgovoran u slučaju narušavanja epidemiološke situacije u studentskim domovima?

"Studenti koji se ne pridržavaju navedenih naputaka svjesno ugrožavaju ostale stanare, djelatnike studentskih domova, a samim time i šire pučanstvo. Apeliramo na studente da se pridržavaju navedenih pravila te da situaciju vezanu uz širenje koronavirusa i dalje shvaćaju ozbiljno", napominje za naš portal sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak.

Anja Zulić
foto: arhiva, MojFaks


studentipovratak u domkriterijumipoštivanje kriterijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se