Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti ocijenili menze: Ne žele jesti UVIJEK ISTO ni da im tete račun zaokružuju na VIŠI iznos

MojFaks | Nakon predavanja, 25.10.2017.Studenti ocijenili menze: Ne žele jesti UVIJEK ISTO ni da im tete račun zaokružuju na VIŠI iznos

Porcije hrane u menzama su zadovoljavajuće što se tiče studenta, čak velike, ali ono što kod njih izaziva nezadovoljstvo je izbor jela. Studenti iz Rijeke jasno su dali do znanja što nije dobro s menzama i studentskim restoranima u tom gradu, a neke su stvari zabrinjavajuće, poput zaokruživanja računa na viši iznos.

Iako su općenito zadovoljni hranom koja im se nudi u restoranima Studentskog centra Sveučilišta u Rijeci velik broj studenata slaže se da prostora za poboljšanje ima, a to bi poboljšanje u najvećoj mjeri trebalo biti u raznolikoj hrani – pokazala je to anketa Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci o zadovoljstvu prehranom u Studentskom centru, piše Novi list.


Izvor: scpu.hr

Anketom, u kojoj je sudjelovalo 1299 studenata, ispitivali su se stavovi o samim restoranima studentske prehrane, raznolikosti ponude, cijeni hrane, veličini porcija i čistoći.

Žele više voća i povrća te raznolike menije, a ono što ih živcira je zaokruživanje računa od strane djelatnika menze


Novi list piše da daleko najveći broj studenata slaže se kako je potrebno uvesti veći izbor hrane te povećati njenu kvalitetu. Naime, kroz anketu studenti su se značajno i opetovano žalili da se ista hrana ponavlja te da izbor hrane nije raznolik, a smatraju i da u menzi nedostaje više različitog voća i povrća te samim time i svježe hrane.


Izvor: mimipolic.wordpress.com

Vezano uz dostupnost jela, studenti su se požalili da ponekad zalihe menija nestanu čak i u prvih pola sata od otvaranja menze te navode kako je potrebno da hrana dnevnog menija bude dostupna dulje vremena, a ujedno navode i da deserti najčešće nisu raznovrsni poput toga da gotovo svaki dan dobivaju isti jogurt. Ono što studenti u najvećem broju ocjenjuju najboljim ocjenama je veličina porcija hrane, a gotovo svi se slažu da je prehrana vrlo bitan segment studentskog standarda. Čak 517 anketiranih studenata izjavljuje da zbog slabe ponude uvijek jedu isto, a njih 524 ističe pak da je ponuda dobra, ali bi voljeli veći izbor jela. Oba ponuđena odgovora ciljaju na jednak problem, a riječ je o raznovrsnosti hrane.

...Studentske kantine u problemima: Hoće li obroci u menzama poskupjeti za 2 kune?...


...Kupujmo tuđe: U ovim menzama studenti će jesti uvozna jaja iz Poljske...


Sveukupno 165 studenata navelo je i da je imalo neugodno iskustvo u menzi, a neugodna iskustva s osobljem na blagajnama opisuju u tri aspekta. Najvećim dijelom studenti se žale na slučajeve gdje osoblje zaokružuje iznose računa na viši iznos nego što bi trebao biti, dio njih navodi problem nesklada u izjavama osoblja koje poslužuje i onog koje naplaćuje. Također, studentima veliku neugodnost stvara kada uzmu nekoliko komponenti menija, a hrana im se na kraju naplati pojedinačno, što u konačnici znači skuplji račun nego što je student očekivao.


Izvor: scpu.hr

Iako ima pritužbi oko plaćanja hrane 90 posto studenata zadovoljno je cijenom menija, a vezano pak uz pronalazak stranih tijela u hrani, studenti se većinskim dijelom žale na nerijetko pronalaženje dlaka u hrani, manje se spominju kukci u salatama, dok su se poneki žalili i na pronađene predmete koji ne pripadaju hrani na tanjuru, kao što je komadić stakla u riži. Čistoću pribora i prostora uglavnom ocijenuju ocjenama vrlo dobar i odličan.

Pravilnik ograničava raznolikost hrane


Rezultate vrlo opsežne ankete o zadovoljstvu prehranom studenti su dostavili i Studentskom centru, a ravnatelj Dinko Jurjević najavljuje da će se idući tjedan održati sastanak s predstavnicima Studentskog zbora te će se raspraviti o njihovim zahtjevima i sugestijama.

...Bez toplog obroka do proljeća? Zbog smrzavanja cijevi studenti osuđeni na sendviče...


"Neke primjedbe stoje i pokušat ćemo ispraviti ono na što možemo utjecati. Međutim, kada je u pitanju raznolikost hrane tu smo ograničeni Pravilnikom o prehrani studenata koji propisuje jela i recepte. Također, obveznici smo javne nabave i iako kupujemo zdravstveno ispravne i dobre namirnice moramo paziti na cijenu pa pojedine namirnice, poput kave, samim tim imaju lošiji okus", kazao je Jurjević Novom listu.


Izvor: foursquare.com

Ravnatelj dodaje da se redovito kontrolira zdravstvena ispravnost jela koja se nude. Jurjević ističe da pozdravlja trud Studentskog zbora koji je proveo do sada najopsežniju anketu o studentskoj prehrani. No, ono što studentima još smeta u vezi studentskog života jest činjenica da fali društvenih sadržaja te okupljanja u sklopu menzi i studentskih domova. Kao primjere poboljšanja društvenog života studenti navode uvođenje plesnih večeri, partyja, dovođenje stand-up komičara, večeri uz klasičnu glazbu, večeri uz knjigu, kao i organiziranje tematskih večeri poput talijanske i španjolske hrane i glazbe.

Cijeli članak o tome čime su nezadovoljni riječki studenti kada je riječ o menzi pročitajte na linku.

Ivana Petrić
izvor: Novi list
foto: scpu.hr


menzaanketaraznolika hranaRijekastudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se