Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

4 najčešća i najteža pitanja koja muče sve studente

MojFaks | Nakon predavanja, 24.11.2020.4 najčešća i najteža pitanja koja muče sve studente

Studenti imaju mnogo pitanja i upitnika nad glavama, a ona najčešća vezana su uz učenje.

Kad iz srednje škole dođemo na fakultet, potrebno nam je neko vrijeme da se se "uhodamo" i prilagodimo novome načinu života. Vrijeme prvih kolokvija najčešće označi "vatreno krštenje" kad u najvećem broju slučajeva uvidimo da štrebanje koje je davalo rezultate u srednjoj, sada ipak zahtijeva neke korekcije. Tako studenti eksperimentiraju s različitim metodama učenja, pristupaju obavezama drugačije i aktivno si "razbijaju" glavu najučestalijim pitanjima vezanima za učenje. 


...Mali trikovi čuda čine: savjeti za bolje učenje!...


Izdvojili smo četiri glavna pitanja vezana uz učenje i pokušali dati odgovor na njih.

1. Kada učiti?


Vrijeme kad ste najproduktivniji ne može vam sugerirati nitko osim vas samih. Većina studenata je produktivnija u prijepodnevnim i popodnevnim satima, iako ima i onih kojima učenje noću bolje polazi za rukom. Znanstvenici pak smatraju da je organizam najproduktivniji u prijepodnevnim satima te upravo taj period u danu preporučuju za učenje i bavljenje sportom jer smo tada puni energije. Ipak, ne funkcioniraju svi isto, zato osluškujte svoj ritam i sami sebi zadajte vrijeme za učenje koje vam najbolje odgovara.

...Profesori savjetuju kako učiti i rješavati ispite...


Ako imate više predmeta kojima se trebate baviti tijekom dana, prvo odvojite vrijeme za najteže i najdosadnije. Uvijek ima onih ispita koji vas uspavaju čim počnete učiti materiju tog predmeta. Zato je preporučljivo fokusirati se baš na takve predmete u periodu kad ste najodmorniji. Nakon toga možete da se posvetite onim predmetima koji su vam zanimljiviji.

2. Koliko učiti?


Koliko ćete vremena provesti nad knjigom i koliko vam je vremena potrebno za postizanje zadovoljavajućih ili odličnih rezultata ovisi isključivo o vama samima. Ipak, preporučuje se sljedeća računica: na sat vremena predavanja kojem ste prisustvovali utrošite dva sata učenja. Ovo jednostavno znači biste trebali posvetiti recimo, osam sati učenja gradivu koje ste na predavanjima slušali četiri sata. Naravno, ne trebate to odraditi isti dan!

3. Gdje učiti?


Vaši tijelo i vaš um reagiraju na prostor u kojemu se nalazite. Ležanje na krevetu šalje mozgu poruku: "Vrijeme je za spavanje." Sjedenje za stolom s tanjurom šalje poruku: "Vrijeme je za ručak"Boravak u knjižnici ili čitaonici, u kojima svi uče, uz idealnu rasvjetu i zvučnu kulisu bez buke, asocira samo na učenje. Ovo nipošto ne znači da morate učiti samo u čitaonici ili knjižnici, ali je veoma važno da vas ambijent u kojemu se nalazite motivira na učenje i da vam ništa ne odvraća pažnju.

4. Kako stvoriti uvjete za učenje?


Koncentrirati se na neki zadatak je jednako važno kao i vrijeme koje za njega izdvajamo, odabir odgovarajućeg ambijenta, ali i želja da postignemo uspjeh. Najprije je važno uspostaviti dogovor s osobama s kojima živite (roditeljima, braćom i sestrama, cimerima, partnerima i td.) oko rasporeda aktivnosti. Luksuz prostora za rad u kojem vas nitko neće ometati neophodan je za izvršanje vaših obaveza i postizanje željenih rezultata. Osigurajte sebi neophodan mir i radnu atmosferu.

...Za bolji rezultat na ispitima – uči manje!...


Dok učite isključite zvuk na mobilnom telefonu, zatvorite prozore za chat-ove na računalu, isključite televizor i usredotočite se. Glazba je preporučljiva kao stimulans za rad i koncentraciju, nju možete ostaviti. Sve ostale zvukove koji vas ometaju jednostavno isključite. Naučite reći "ne" druženjima i izlascima u periodu kada spremate ispite. Noć provoda znači da ste izgubili i sljedeći dan za učenje. Razmislite možete li si to priuštiti, ukoliko vam se bliži ispitni rok. Vaši iskreni i bliski prijatelji će vas razumjeti ako nemate vremena za druženje dok učite.

A.Z.
izvor: Studomat.ba
foto: Unsplash@eliottreyna


studentiučenjemetodepitanjakada učitiambijentKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se