Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ukidanje mature – posljednja opcija! No, promjene stižu: probni esej, kasniji termini, izmjene ispita...

MojFaks | Postani student, 31.03.2020.Ukidanje mature – posljednja opcija! No, promjene stižu: probni esej, kasniji termini, izmjene ispita...

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tvrdi da je ukidanje mature posljednja opcija, najavila je da je izgledno da maturanti neće pisati esej u svibnju te da će im se u svibnju omogućiti pisanje probnog eseja online, što će im biti povratna informacija o tome koliko su spremni.

Ministrica Divjak gostovala je u ponedjeljak navečer u RTL-u Danas. Tom je prilikom odgovorila na nekoliko aktualnih pitanja o situaciju u obrazovanju i školi na daljinu, kao i o situaciji vezanoj uz maturante, rekavši kako je Ministarstvo svjesno da "maturantima treba izići u susret", piše Jutarnji list.

Izgledna odgoda pisanja eseja u svibnju, ukidanje mature posljednja opcija


Na pitanje kakva će biti matura ove godine, ministrica je podsjetila kako je Ministarstvo učinilo iskorak i maturantima su omogućene pripreme za maturu na RTL-u 2 svake subote.

...NIŠTA OD MATURE PRIJE LJETA? Obilježena generacija: 'Ovogodišnje maturanate treba ocijeniti drugačije od ostalih'...


"Međutim, sada je izgledno da pisanje eseja, koje je bilo planirano za svibanj, neće biti u svibnju, odnosno prebacit će se u neki od sljedećih termina, a u terminu u svibnju omogućit ćemo maturantima da pišu probni esej i tako imaju povratnu informaciju o tome koliko su spremni", rekla je Divjak. Dodala je da će se esej pisati online što zapravo znači da će se, istaknula je, "malo testirati i tehnologija".

...Studenti bacili 'hejt' na peticiju maturanata: 'Ionako nemaju pametnijeg posla nego učiti, a i matura je prelagana...'...


Istaknula je kako, u svakom slučaju u Ministarstvu imaju "osjećaj za to da maturantima treba izaći u susret, ali i oni moraju razumjeti da se ne uči samo za maturu nego i za kompetencije koje su im važne u njihovu daljnjem školovanju".
Na primjedbu kako neki maturanti smatraju da bi ove godine trebalo ukinuti maturu, ministrica je odgovorila da bi ukidanje mature trebalo biti apsolutno posljednja opcija jer, objasnila je, postoji puno drugih scenarija koji maturu stavljaju u kontekst, a jedna od njih je svakako odgoda.

Moguće i modifikacije ispita, a ocjenjuje se s naglaskom na tri stvari...


Dodala je kako postoje različite modifikacije iako su ispiti za maturu već sada pripremljeni - pripremio ih je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), ali oni, ustvrdila je "nisu uklesani u kamen", što znači da su modifikacije moguće.

Ministrica Divjak osvrnula se i na pitanje ocjenjivanja i objasnila kako je Ministarstvo ostavilo dva tjedna za prilagodbu te će krajem idućega tjedna, a možda i prije, školama poslati upute. Ali, istaknula je, treba razumjeti da je ovo razdoblje u kojemu je važno da se nastava na daljinu dobro uhodala, da se prati rad učenika, a što se tiče uputa za ocjenjivanje i vrednovanje rekla je kako su možda tri naglaska najvažnija.

...Hoće li koronavirus dokrajčiti državnu maturu?! RADIKALNU ideju ovih maturanata podržalo 4 tisuće ljudi, a tek su krenuli...


S tim u vezi je i poručila: "Ocjenjujmo ono što je bitno i, već sada u nastavi na daljinu, oslobodimo u ovo vrijeme sadržaje od nepotrebnih detalja i usmjerimo se na bitno, i to je prvo". Drugo je da se mora vrednovati, kao što se naglašavalo u reformi, problemsko rješavanje, kritičko razmišljanje, a ne jesu li učenici "skladišta podataka", te da se, kao treće, iskoriste mogućnosti nastave na daljinu.

Na pitanje koliko je izgledno da će školska godina završiti na daljinu, ministrica je odgovorila kako je sve spremno da školska godina i završi kroz nastavu na daljinu.

L.B./izvor: Jutarnji list
foto: bibiphoto via Shutterstock


maturanti 2020online nastavaukidanje maturekoronavirusmaturantidrzavnamaturapostanistudentKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se