Mojfaks.hr u Vijesti

40 dana bez pušenja i slatkiša: korizmene odluke kojih se ne držimo

Opet se odričeš pušenja ili uživanja u kremastim, čokoladnim desertima? Nismo li to već prošli prošle godine?

11. veljače 2016 12:45
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Došlo je i to vrijeme: nakon karnevalskog ludovanja slijedi Korizma – period posta, odricanja i mirnijeg života...

Možda je to zbog toga što smo sve novce potrošili na zimskim sniženjima u siječnju ili pojeli i popili previše tijekom karnevala, ali sada ulazimo u period u kojemu se većina nas nečega odrekne, ali se tom svom malom poroku zdušno (a možda čak i zdušnije no ikad prije) vratimo čim otkuca tih 40 dana muke.

Čega se ti odričeš ove godine?

Pušenje



Kužimo, pušiš! Pušiš sad već skoro deset godina i baš je ova Korizma super vrijeme da prestaneš. Osim kad si pod stresom. Ili izađeš van. Ili sjedneš u kafić na jutarnju kavu. Ili kad ti je dosadno... Kako bi bilo da umjesto ovakvog \'gledanja kroz prste\' u \'kriznim situacijama\' skineš, primjerice, NHS Stop Smoking aplikaciju i zaista u tome i uspiješ? Pušenje je zbilja loše za tvoje zdravlje, smrdi ti kosa, a ni zadah nije nešto, a osim toga, riskiraš tumor na plućima. Nemaš više 14 i potajno pušenje jeftinih cigareta nije cool. Ako želiš prestati pušiti – drži se toga i nakon Korizme.

Seks

Ovo je samo predmet sprdnje na zajedničkim grupama na WhatsAppu zato jer već dugo nemaš dečka ili curu, a nije ti se posrećilo niti tijekom zadnjih desetak izlazaka. Nemoj se ni šaliti na ovaj način jer to otkriva o tebi mnogo više no što bi htio/htjela. Svoje intimne stvari ostavi za sebe ( i eventualno sretnika/cu s kojom ćeš ih prakticirati)...

Čokolada



Svaki dan pojavit će se netko tko će izvaditi čokoladu iz torbe ili kolače koje je poslala mama i pretvoriti tvoj život u pakao. Iako si obznanio/la svima na Facebooku, Instagramu i svim drugim komunikacijskim kanalima da \'prihvaćaš izazov\', nitko ti neće pomoći da uspiješ do kraja. Dapače – možda čak postanu dodatno darežljivi kad su slatkiši i čokolade u pitanju. Ako ustraješ – mrzit će te više i od osobe koja svaki dan kupuje lom Bananka i Životinsjkog carstva u Krašu i deblja vas svaki dan sve više i više, kao vještica u Ivici i Marici.

Sir i mliječni proizvodi


Odluka da se odrekneš sira samo je krinka kojom pokušavaš sakriti svoj manjak osobnosti i karaktera. Ovo samo govori da se kužiš u sireve i da znaš razliku između lažnog cheddara iz jeftinog dućana i onog pravog u crnom pakiranju. Osim toga, voliš i vino, jel da? I znaš koje se savršeno sljubljuje s mesom, a koje s bijelom ribom... Prestani se igrati odrasle osobe – svi zamjenski proizvodi na biljnoj bazi koji se nude kao zamjena za mliječne proizvode prepuni su masnoća od kojih ćeš se samo udebljati. A gdje si onda?!

Alkohol



Joj, jučer si se tako napio/la – skoro kao zadnji vikend. Ili vikend prije toga. Klasika, prije dva tjedna probudio/la si se u odjeći za izlazak, na pogrešnoj strani kreveta, a poruka na mobitelu u kojoj piše da se moraš uhvatiti čišćenja sugerira da si se ispovraćao/la kraj wc školjke ili u tuš kabini. Ovo je teška odluka i zanima te hoćeš li uspjeti iako si ne stvaraš neki pritisak. Ako se spontano okupi ekipa, popit ćeš piće ili dva. Možda je bolje da se samo odrekneš pića tijekom radnih dana...ili možda tijekom ponedjeljka i utorka jer u srijedu ideš na happy hour u svoju omiljenu birtiju... Rakija samo 5 kuna!

Ispijanje kava po kafićima

Svaki se tjedan lupaš po glavi jer potrošiš hrpu novaca u kafićima u kojima ispijaš kave i sad si tome odlučio/la reći dosta. Osim toga, uz kavu su najbolje cigarete ili fine čokolade bogate gorkim kakaom. Ako te muči potrošnja novaca možda bolje da razmisliš o cigaretama koje su puno skuplje od kave, a ako te brinu kalorije – šetaj ili joggiraj svaki dan. Ušteda na kavama je kao kad ministarstva odluče uštedjeti kupovinom jeftinog wc papira...

Brza hrana



Znamo da nije dobra za nas stoga će mnogi odlučiti baš ovo izbaciti iz života tijekom korizmenog perioda. Hvalevrijedna inicijativa, ali pripazi da umjesto jedne čokoladice ne počneš jesti pola kile oraščića ili kikirikija koji imaju ekstra 1500 kalorija. Jesu zdraviji, ali udebljat ćeš se i od ogromnih količina \'zdrave\' hrane. Nemoj učiniti pogrešku pa se nakon ovog perioda početi ubijati u junk-u – tako nisi ništa postigao/la osim što si preživio/preživjela psihičku torturu koja je trajala 40 dana.

Gazirana pića

Debljaju, prepuna su šećera i općenito nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, a opet ih popijemo s vremena na vrijeme jer su reklame dobre. Valjda. Osim toga, često ih miješaš s alkoholnim pićima jeftinije kategorije da im \'popraviš\' okus. Šećeri su skriveni u hrani i pićima u kojima ih ni ne očekujemo, a mnogi se zaklinju u transformaciju duha i tijela koju su doživjeli nakon što su iz prehrane izbacili rafinirani šećer. Javi nam kako napraduje, kad prođe ona prva apstinencijska kriza...

L.B./izvor: The Tab
foto: Pixabay

Još vijesti