Mojfaks.hr u Vijesti

Cool božićni poklon: jezive ture po nepoznatom Zagrebu

“Pri osmišljavanju razgleda nismo se vodili nepisanim pravilima struke koja nalažu da to budu lagane šetnjice s nekoliko točaka uz koje se veže pokoja priča. Naprotiv, dobro smo istražili materiju”, kaže Iva Silla, turistička vodičica i autorica bloga Secret Zagreb walks.

23. prosinca 2014 12:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ako vam je dosta puteva koje su već utabale brojne nožice turista, volite strašne pripovijetke, maštate o susretu s nekim duhom, pa makar i dobroćudnim, dobrodošli ste na drugu stranu priče o glavnom gradu Hrvatske jer tada je "Opsjednuti Zagreb" – "Zagreb ghost tour" obilazak kao stvoren za vas.

Na prvoj zagrebačkoj turi duhova, koja starta ispod Kamenitih vrata, a završava na Britanskom trgu, provest će vas po najjezovitijim lokacijama u gradu, upoznati s tajanstvenim stanovnicima Zagreba, posebice Jurjevske i Demetrove ulice, odvesti vas do Jurjevskog groblja i podsjetiti da su grobnice nekoć krasile i druge slikovite perivoje današnjeg Zagreba. Čut ćete neke davno zabilježene zgode o duhovima u zagrebačkim vilama i palačama, kao i zanimljivosti i zaboravljene povijesne činjenice.

Ovo nije šetnja za one slabog srca. Ne samo zbog jezovitih priča iz zagrebačke povijesti i predaje, nego i zbog toga što razgled traje gotovo dva sata. Nadalje, mnogi ni ne pomišljaju što sve skriva zagrebačka povijest pa su mnoga otkrića prava iznenađenja.

Još jedan alternativni tematski obilazak grada je onaj pod nazivom "Uspavani zmaj" - "Sleeping dragon tour", koji upoznaje znatiželjnike s bajkovitom predajom o zmajevima i zmijama, s mistikom i ezoterijom, ali i stvarnim pričama o nekim »opipljivim« zmajevima. Ovaj razgled predstavlja Kaptol i Gradec, najstarije dijelove grada, u posve novom ruhu.



Zainteresiranima otkriva fantastične narodne priče o zmajevima i zmijama, upoznaje ih sa zanimljivim folklornim običajima vezanim uz neke svetkovine, poput one Svetog Jurja, ubojice zmajeva, a pruža im i priliku za obilazak poznatih zagrebačkih skulptura koje prikazuju borbu čovjeka i zmaja ili zmije.

Osebujni razgled što slijedi zmajev užare ni dah prilika je i da se promoviraju neki sadržaji koji bi trebali biti atrakcije, poput Gliptoteke ili najstarije zagrebačke pekarnice, pekare Trajković, jedine koja još peče na drva, a nalazi se na Novoj Vesi. Jedan od ciljeva organizatora je i uključiti što više umjetnika, tvrtki, kulturnih institucija, skrenuti pažnju na manje poznate aspekte i motive grada.

Opsjednuti Zagreb, Uspavani zmaj, Zagrebarium i Zagrebački duhovi Božića održavaju se u sklopu projekta »Secret Zagreb walks«, koji se sastoji od bloga i spomenutih pješačkih razgleda Zagreba, a autor projekta je obrt Kazivačica.

Više o svemu možeš pročitati ovdje i ovdje.

L.B./izvor: Novi list
foto: hr.secret-zagreb.com

Još vijesti